Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Leonard Cohen som billedkunstner

I en ny, ydmyg udstilling fortæller Leonard Cohen om kvinder, sig selv og ting fra sit bord. Måske er det ikke verdens største kunst, men han synes heller ikke selv, han er nogen stor billedkunstner. Ligesom han ikke synes, han er nogen stor sanger
Et af Leonard Cohens selvportrætter, malet ved at se i et spejl, der står på på hans skrivebord.
	Foto: gallerypoulsen.dk

Et af Leonard Cohens selvportrætter, malet ved at se i et spejl, der står på på hans skrivebord.
Foto: gallerypoulsen.dk

Kultur
13. august 2013

Bob Dylan udstillede forrige år sine malerier på Statens Museum for Kunst under stor ståhej.

I anderledes ubemærkethed åbner på fredag en ny udstilling med tegninger og malerier fra en anden legendarisk musiker, den seks år ældre Leonard Cohen. Det sker på det lille Gallery Poulsen i Kødbyen i København.

»Det skulle være ydmygt,« fortæller udstillingens kurator Michael Jeppesen, der blandt andet også er kunstkritiker på Information.

»Leonard Cohen ville ikke have, at man skulle tro, at han tror, at han er en god kunstner.«

Derfor takkede den canadiske sanger også nej til det store, mondæne galleri i Indre København, som Michael Jeppesen i første omgang havde udset sig. Det var for fint.

Torsdag optræder Leonard Cohen i Malmø, og lørdag er han i Odense, og han har sagt, at han kommer til at bo i København i dagene. Derfor har Michael Jeppesen spurgt, om han ikke ville udtale sig til tv, hvis han alligevel skulle give interview fra Odense.

Men kunstnerens eneste kommentar er, at hvis han skulle sige én ting om sine billeder, så er det, at han ikke håber, at nogen føler sig forpligtet til at købe det.

»Han synes ikke, han er nogen god billedkunstner,« siger Michael Jeppesen. »Men han synes jo heller ikke, han er nogen god sanger ...«

Sange i værkerne

Selv siger Leonard Cohen, at han har nogle bestemte ting, han godt kan lide at tegne: Han kan lide at tegne de kvinder, han møder, han kan lide at tegne sig selv om morgenen, og han kan lide at tegne de ting, der er på hans skrivebord.

Tegningerne er for det meste enkle, undertiden naive og holdt i begrænsede farver. De er – om man vil – lige så ydmyge, som hans præsentation af dem er.

I alt har kunstneren frembragt 69 værker, og Gallery Poulsen har udvalgt 33 af dem. Det er de 33 værker, der passer bedst sammen, forklarer han, mens han hænger billeder op, da Information taler med ham.

»Da jeg blev spurgt, om jeg var interesseret i at udstille hans billeder, sagde jeg med det samme ja. Jeg anede ikke, at Leonard Cohen også lavede billedkunst, men det har jeg jo så fundet ud af. Og jeg synes virkelig, at det er fedt,« siger han.

»Jeg har svært ved at adskille det fra sangeren Leonard Cohen, men jeg synes, det rammer noget. Man kan nærmest høre hans sange i nogen af værkerne, og det er meget tydeligt, at det er ham, der er afsenderen« siger han.

Udstillingen er blevet til i et samarbejde med Cohens søn, Adam Cohen, som også selv er sanger og sangskriver.

Leonard Cohen ’Artworks’, Gallery Poulsen, Flæsketorvet 24, København V. Fernisering fredag den 16. august. Løber frem til den 31. august

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her