Læsetid: 5 min.

Et litterært realityshow

Knausgårds store romanværk ’Min kamp’ er et spejl holdt op for den sidste generation i den skandinaviske velfærdsstat. Tiden vil vise om det holder som uomgængeligt europæisk værk
Karl Ove Knausgård

Sigrid Nygaard

2. august 2013

Karl Ove Knausgårds romanmonsterværk Min kamp er et spejl holdt op for den sidste generation i den skandinaviske velfærdsstat, den såkaldte kreative klasse. Det er ’På sporet af det tabte nu’, som i de bedste passager findes, idet det skrives og samtidig læses i årtiets litterære reality-show. I det show, som snart er forbi, så den skandinaviske velfærdsborger sig selv ned i mindste detalje, og hans-hendes banale hverdag blev pludselig sublim, en asketisk åbenbaring af nærvær. Der var tale om en såkaldt feedback-effekt, som vi kender den fra musikken: lyden af et nu, der leves, i det det skrives og samtidig læses og leves, og i stedet for at klinge ud eller føre videre til noget nyt bare vokser og vokser ind i en hysterisk overstadig hylen af det øresønderrivende kollektive NU.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Højer
Erik Højer anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Knausgård har jeg ikke bidt skeer med, men Claus Beck-Nielsen. Flere af hans bøger og et skuespil, hvor han selv optrådte. Han er intet dusinmenneske, hvad Knausgård jo næsten kommer til at fremstå som.

Godt valg at lade ham "anmelde" et værk, som alle andre er gået i spagat over.