Læsetid: 2 min.

Nøgen gru

Herta Müllers viden om, hvad der nedbryder og ødelægger mennesker, er knugende
Foto: Sigrid Nygaard

Foto: Sigrid Nygaard

2. august 2013

Der er en type af litteratur, hvor forfatterne ikke selv vælger deres emne, men behandler det, de er blevet betroet,« har Herta Müller sagt. Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig tilhører i eminent grad den type litteratur.

De fleste af tysk-rumænske Herta Müllers bøger handler om undertrykkelsen og forråelsen under Ceausescus diktatur, men Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig beskriver livet i en russisk fangelejr for rumænske tyskere fra 1944 og fem år frem, så længe som den 17-22-årige Leopold Augberg, kaldet Leo, er interneret dér. At han er homoseksuel er med som en sidehistorie, der også efter hans løsladelse bidrager til at placere ham uden for livet. Romanen er skrevet på baggrund af vennen, digteren Oskar Pastiors, beretninger om sin tid som lejrfange i Ukraine. Pastior døde, inden de i fællesskab fik skrevet bogen, men uden hans detaljer fra hverdagen i lejren kunne Müller ikke have skrevet den, betoner hun, og det er da også i detaljerne, at historiens gru træder frem, så den bliver siddende i én.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det har nok nærmest noget med hævn og nærmest intet med det kommunistiske manifest at gøre, selv om Karen Syberg sniger det ind, på den sædvanligt historieløse måde.

Rumäniendeutsche var iflg. Wikipedia en befolkningsgruppe der udgjorde 786.000 mennesker i 1939.
Da de nazistiske barbarer indledte deres felttog mod øst, tilsluttede disse Volks-deutsche sig Hauptamt Volksdeutsche Mittelstelle og da rumænerne indledte deres del af erobringskrigen i Ukraine deltog disse Volksdeutsche glade i myrderier af jøder og sigøjnere.
Da nazisterne ligeledes sultede sovjetiske krigsfanger i ihjel, i et antal af flere hundredetusinder kan man måske forstå, at der var en vis animositet mod befolkningsgruppen?

Der er fortsat mange steder i verden, der har et noget anderledes billede af tyskernes hærgen under nazismen end den danske befolkning, der jo nærmest levede i et mønsterprotektorat som gladeligt opfordrede unge mænd til at tilslutte sig
kampen mod bolschevikkerne ved at træde ind i Frikorps Danmark, hvor selvsamme danske ungdom så deltog i krigsforbrydelserne mod civilbefolkningen, især jøder og andre "untermenschen" i de nu "befriede" områder af Sovjetunionen.
Og en 17 år gammel "Volksdeutsche" - var jo nok nærmest medlem af Hitlerjugend, da hans familie bosatte sig i det befriede Ukraine, hvor de absolut intet havde at gøre. Så da de tabte krigen disse heilende masser, fik de nogle steder lov at smage deres egen medicin.