Læsetid: 4 min.

Sne, sne og atter sne

Forholdet mellem øst og vest, osmannisk og republikansk tyrkisk identitet ligger som en klangbund under Orhan Pamuks roman ’Sne’ ligesom den gør det i det øvrige værk; symfonisk sammensat
Karakteristisk for Orhan Pamuks prosa er detaljens præcision, de minutiøse beskrivelser af alt, lige fra snekrystaller til historiske begivenheder.

Anita Schiffer-Fuchs

2. august 2013

Personnavnene i Orhan Pamuks roman Kar (Sne) er vigtige. De fem hovedpersoner i det omfattende persongalleri er digteren Ka, søstrene pek (Silke) og Kadife (Fløjl), den islamiske fundamentalist Lacivert (Marineblå) og endelig Pamuk (Bomuld) selv.

Ka er Pamuk’s alter ego. Når forfatteren også optræder under sit eget navn i romanen, er det ikke for at eksponere sig selv, snarere tværtimod: Alteregoernes forskellige stemmer fejer ind i værket som søgelys, der nu og da rammer uventede forbindelser i snekrystalslottets komplicerede struktur. Navnet Ka hentyder sikkert til ægyptisk mytologi og det bærende allestedsnærværende naturelement i bogen, der har dets navn, ’kar’ som titel. For egen regning tør jeg godt tilføje Kafka. Og endelig udspiller det meste af romanens handling sig i, ja, Kars, hvor Ka indlogerer sig på hotel Karpalas!

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer