Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Bilradio for bilnørder

Radio24syvs bil-program, ’Bilradio’, er et nørdet og begejstret lille program. Men det lukker ikke os andre helt ind, og måske er det meningen
Foto: Liz West/Creative Commons

Foto: Liz West/Creative Commons

Kultur
30. september 2013

Radio24syv er fyldt med gode ideer. Der er altid et eller andet nyt og underligt program på vej, en eller anden vinkel på tilværelsen, man ikke havde set komme, eller interessante mennesker, der vil lytteren noget. Det er radio lavet af mennesker, der har lyst til at lave radio, og som helt tydeligt har det sjovt, når de går på arbejde – og det kan mærkes. Men det er ikke altid lige vellykket, det, der ryger i æteren fra Farimagsgade.

Det er Bilradio et eksempel på, selv om det reelt ikke er et radioprogram, men en podcast. Ideen med et bilmagasin er god. Begejstringen er i top, og navnet er ligesom de fleste andre programnavne på 24syv formidabelt, men vi kommer sjældent længere end begejstringen og den gode stemning, og for mig, der ikke interesserer sig synderligt for biler, er det svært at bevare koncentrationen, og emnet er præsenteret for smalt – eller måske for bredt. For nørd-programmer lavet af nørder er en fantastisk genre, når det lykkes. Det kan være virkelig givende og underholdende at læse en hel bog om fluefiskeri, selv om man aldrig selv har bundet en, og på samme måde kunne det måske også være interessant at følge Bilradio’s udlægning af den nye Peugeot, eller af hvor mange hestekræfter den nye Toyota har, men det er det bare ikke helt.

Programmets værter, Bilmagasinets chefredaktør Mikkel Thomsager og den mere brede journalist Ulrik Aarhus, fungerer glimrende som makkerpar. De taler direkte og begejstret, og der er ingen tvivl om, at de to ved, hvad de taler om. Men deres viden har en tendens til at blive hos dem og de lyttere, der præcis ved, hvad c- og v-stolper er. Det bliver for nørdet og for internt og åbner sig ikke nok. Måske er det prisen for så billigt et program, som Bilradio synes at være, eller måske ligger det i selve podcast-genren, at den slet ikke skal tale til en type som mig, men skulle jeg bide på, måtte jeg have en tredje vært, der stod et helt andet sted. En person, der stod for et helt andet perspektiv – et litterært, et filmisk, sociologisk, psykologisk eller måske en, der slet ikke ved noget om biler.

Måske ville det også give mig en viden om biler.

Serie

Det danske radiolandskab

Seneste artikler

 • For Gud er alle lige … sjove?

  14. oktober 2013
  Indre Missions ungdomsradioprogram ’Munter Mandag’ bliver aldrig rigtig muntert. Værterne vil for meget på for kort tid, og diskussion af tro og generationer har trange kår, når mor lytter med
 • En time med tamme løver

  7. oktober 2013
  Det står skidt til, når selv fanatikere snakker om fodbold, som var det overenskomstforhandlinger
 • Elvis fra væg til væg

  2. oktober 2013
  Elvis-musik er nok i sig selv på Radio Always Elvis, men fanbegejstringen formidles mangelfuldt fra Graceland Randers
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vibeke Rasmussen

"For nørd-programmer lavet af nørder er en fantastisk genre, når det lykkes."

Og det gør det – lykkes altså – i fx programmet Fodbold FM. Til trods for min totalt fraværende interesse for sporten og viden om spillere og andres navne, lytter jeg faktisk gerne med. Der er/ kan være noget meget tiltalende ved at lytte til mennesker, der både véd noget om et emne og som formår at smitte med deres viden og begejstring. Og det gør både vært og gæster i dette program.

I det hele taget er Radio24syv, efter min mening langt bedre end sit rygte. Selvfølgelig er der 'smuttere', men det er der knageme' også hos 'storebror/søster' DR, med de langt flere års erfaring.

Vibeke Rasmussen

Et andet 'nørdet' program på Radio24/syv, jeg godt vil fremhæve, er 'Elektronista' med Christiane Vejlø.

Med sin viden om og interesse for det digitale univers og alt hvad det indeholder/ indebærer, befinder hun sig lysår fra min egen viden. Ja, jeg vil næsten sige, at hun befinder sig på en anden planet. Alligevel formår hun at gøre mig interesseret i og få mig til at lytte til den viden, hun og hendes gæster har og deler med lytterne.

Hun har en formidlingsevne og smittende entusiasme, der gør at jeg, selv her fra min planet Jorden med fødderne godt plantet i samme :-) ikke føler mig specielt fremmedgjort eller 'holdt udenfor'. Og det til trods for at jeg ikke umiddelbart har planer om – og næppe nogensinde vil få det – at gøre hende følgeskab og 'beame' mig selv op til hendes stade. :-)