Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Bøh og bøh og bøh findes

Det viser sig, at alle de klicheer, som gyserfilmsgenren har opfundet og arbejdet videre med siden 60’erne, faktisk stammer fra én sand historie. Den får vi nu serveret i det amerikanske bøh-bombardement ’Nattens dæmoner’
En kernefamilie flytter ind i et hjemsøgt hus i ’Nattens dæmoner’. Vera Farmiga er den clairvoyante hustru, Lorraine, der sammen med sin mand giver sig i kast med at uddrive husets dæmoner.

En kernefamilie flytter ind i et hjemsøgt hus i ’Nattens dæmoner’. Vera Farmiga er den clairvoyante hustru, Lorraine, der sammen med sin mand giver sig i kast med at uddrive husets dæmoner.

SF Film

Kultur
12. september 2013

Saw-instruktør James Wans ret lange amerikanske gyserfilm, Nattens dæmoner, er baseret på en sand historie. Det slås fast først og sidst i filmen, hvor der vises gamle avisudklip og skumle fotografier, og hvor den glorificerede hovedperson dæmonologen, Ed Warren, i en epilog fastslår: Det her er sket. Dæmoner findes. Det gør alle gyserfilmklichéer opfundet og bearbejdet siden 1960’erne i så fald også.

Dæmoniserede dukker med onde smil findes. Meget hjemsøgte huse solgt på tvangsauktion findes. En nytilflyttet kernefamilie anno 1971 med en stærk og handlekraftig far findes, og hans stærke, men også sårbare hustru findes. Deres mange kønne døtre med langt, mørkt hår og store, hvide natkjoler findes. De elsker at lege ’gem dig og klap’ med bind for øjnene i det skumle treetagers vrag af en villa. Her går urene i stå klokken 3.07 hver nat, her klaprer dørene og skabene, her nægter familiehunden at gå ind, og så dør den – klokken 3.07. Her knalder fugle ind i ruderne og kollapser, og en af pigerne går i søvne, og så lugter der mærkeligt af prut.

Den hemmelige spindelvævskælder findes, og der findes åbenbart kun flakkende tændstikker til at lyse den op med. En hjemsøgt spilledåse og en død dreng, der kan tale med familiens yngste datter, findes, og moren får blå mærker på kroppen om natten, og så går det amok. Alt skummelt findes, alle gyserklicheer er der, og familien flytter ikke.

Handlekraftig dæmonolog

Heldigt for dem findes den stærke og gudsfrygtige og handlekraftige dæmonolog Ed Warren, spillet af Patrick Wilson, hvis 70’er-bakkenbarter også findes. Sammen med Warrens clairvoyante og stærke, men sårbare hustru, Lorraine (Vera Farmiga), tager de kampen om med husets dæmoner.

Eksorcisme findes, besatte mødre og hekse og barnemordere findes, for det er altid kvinder og børn, dæmonerne patter på. Skrigende gyservioliner findes, og kameraet, der suser rundt i huset, findes, og bøh findes, og bøh findes, og bøh findes. Jeg spjættede for hvert tredje bøh, for gysergreb gør deres virkning, og det er aldrig hyggeligt, når alt går galt i et hjemsøgt hus. Men kort efter rulleteksterne findes kun en lille forargelse over det effektjagende og selvfede, kristne sandhedspostulat – og en mærkelig fornemmelse af prut.

’Nattens dæmoner’ Instruktion: James Wan. Manuskript: Chad Hayes og Carey W. Hayes. Amerikansk. (Biografer over hele landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her