Læsetid: 4 min.

Den fjerbaskende forførelse

Ny bog om Nordisk Fjer-skandalen fremmaner et dirrende og skræmmende billede af magtmenneskets virkemidler: Bedrageren og bestyrelsesformanden Johannes Petersen hvirvlede folk om sine vinger
Bedrageren Johannes Petersen spillede på et imponerende register: Faderlig omsorg, regnskabsmæssigt lynnedslag, bestikkelse, blændende veltalenhed, visionær fremstillingsevne, lavmælt lytten, brølende fysisk og psykisk intimidering, medynkvækkende gråd – vekselvirket med stoisk ro og overblik.

fra bogen

20. september 2013

Vi støder vist alle på dem i løbet af vores liv: Disse mennesker, som har styr på det hele, som ved næsten alt, som kan forklare alt omkring sig – også det uforståelige – og som dristigt giver sig i kast med vovelige forehavender, men som samtidig overbeviser om, at alt vil ende godt – især da, hvis man lige giver dem en hjælpende hånd og ikke stiller plagsomme spørgsmål.

Og pladums! – en dag falder kulisserne sammen. Nærmest det hele var en iscenesættelse. Og dér står man så og ser – for første gang – nøgternt, hvem det egentlig var, man lod sig forføre af: Den svindleriske elskovspartner, nære ven, kollega, chef, forretningsforbindelse, politiske karrieremager. Og man er så inderligt flov. For det er én selv, der har været dum. Svindleren har jo kun gjort det, som svindlere er bedst til: At bedrage.

Den brillant debuterende forfatter Charlotte Langkilde, giver sin bog om Johannes Petersen, først direktør og siden arbejdende bestyrelsesformand for den dansk-internationale virksomhed Nordisk Fjer, titlen Bedraget. Og bedrager var Johannes Petersen – man fristes til at sige: Af Guds nåde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Frida Henningsen
  • Espen Bøgh
Frida Henningsen og Espen Bøgh anbefalede denne artikel

Kommentarer

I nyere tid minder historien lidt om IT-Factory, Stein Bagger, selv om det økonomisk må siges at være lidt i småtingsafdelingen i den sammenligning.

En Johannes Petersen type er vel mange gange farligere som politiker eller lobbyist - gad vide hvor mange af den slags, der sidder i toppen af højt estimerede NGO'er, brancheorganisationer, arbejdsgiver- og fagforeninger, politiske partier o s v.

@ Robert Kroll

Tro du virkelig at der ikke er den slags politikere?
- 00'er er vel bevis nok for dette!
550 mia. tabt på den førte politik er da trods alt en sjat penge!

Er det så også hele sandheden om Nordisk Fjer eller er der også et par skjulte sandheder.

Vist havde Johannes Petersen sine absolutte sælsomme sider, men det forbyder jo ikke intelligente mennesker at tænke selv.

Et af de gennemgående træk hos flere syntes at være tvivlen de besad, - men alligevel ikke gjorde noget for dens afkræftelse eller bekræftelse.

Et gammelt kinesisk ordsprog(hvis rigtigt citeret) lyder; "hvis du er i tvivl, så er du ikke længere i tvivl"!

- OK, det lyder som om den går i ring, men den er nu meget god ved nærmere eftertanke.
Hvis alt er i orden, så er der vel ingen grund til at komme i tvivl?
Når tvivlen opstår, så er det fordi der er noget der ikke helt passer sammen!
- Der er derfor rigtig god mening i ordsproget, selv om det virker kringlet.