Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’Hvordan pokker skal jeg kunne tisse, når den er sådan der?’

Lyden af den lokale morgenflade i Randers er som for 15 år siden: Ufortrødent leverer de to samme værter sex- og pruttehumor og up beat-musik. Og de gør det godt
Jørn og Kim er virkelig dygtige. Deres stemmer supplerer hinanden, ligesom deres indfald gør, og der er en dynamik imellem dem, som man kender det fra nogle af P3’s mand-hyggesnakker-med-anden-mand-succeser. Musikken er til gengæld voldsom. I timen mellem 7 og 8 bliver der en af dagene spillet hele to numre med Nik & Jay. Ellers er det mest bas.

Jørn og Kim er virkelig dygtige. Deres stemmer supplerer hinanden, ligesom deres indfald gør, og der er en dynamik imellem dem, som man kender det fra nogle af P3’s mand-hyggesnakker-med-anden-mand-succeser. Musikken er til gengæld voldsom. I timen mellem 7 og 8 bliver der en af dagene spillet hele to numre med Nik & Jay. Ellers er det mest bas.

Tine Sletting

Kultur
16. september 2013

Måske er her et habilitetsproblem. Ovenstående radioanmelder er vokset op i den kronjyske hovedstad, Randers, og har derfor den lokale station Radio ABC tæt på.

Bilradioen i enhver taxa, der har kørt mig fra værtshusåren Storegade til mine forældres hjem i Kristrup, var indstillet på frekvens 106,9. Da vi blev store nok til at få stereoanlæg i klassen på min folkeskole, var det ABC i alle frikvarterer.

Radiokanalen udgør lydbilledet i min barndoms minder fra tøjbutikker, frisør, bowlingcenter, kiosk. Når man tænder lyset på mine forældres badeværelse i kælderen, tordner lyden fra den kommercielle kanal stadig ud.

Men det er ikke så underligt, for Radio ABC er en institution i lokalområdet. Og ABC Morn med Jørn og Kim er en institution i institutionen. Det er den kronjyske pendant til Go’Morgen P3, men modsat Go’Morgen P3 har ABC Morn været bestyret af de to samme mænd siden første program 1. november 1998. Dengang hed programmet dog Bjerregaard’s Breakfast Show. Jørn Bjerregaard og Kim Nielsen. Bare navnene. Jørn Bjerregaard. Kim Nielsen. De er lokale koryfæer.

Randers genbesøgt

De seneste dage har jeg forsøgt at høre Radio ABC hver morgen mellem 6 og 10, og jeg må indrømme, at det i har været nostalgisk.

Alt er ved det gamle, og at Jørn og Kim er blevet ældre, er ikke til at høre. Hver halve time er der nyhedsafbrydelser med lokale nyheder indtalt af nyhedsbureauet Newspaq på Store Kongensgade i København, og de følges af ’ABC Trafikupdate’, som lige advarer om en fotovogn på Åbyhøjvej. Eller et dødt rådyr på vejen ved Hadsten. Det hele sponseres af McDonald’s, og når der er reklamer, er de for alt mellem himmel og jord. Men mest byggemarkeder, banker og biler.

»Vi afbryder denne reklame for at give dig … nogle flere hits,« lyder en humoristisk jingle, og så står den altså på et hit mere. Det er Macklemore & Ryan Lewis feat. Ray Dalton med »Can’t Hold Us«.

De siger faktisk ikke så meget, Jørn og Kim. En gang imellem læser de lytterkommentarer eller musikønsker op, og de får besøg af kunstnere, men de synes ikke at bruge faste indslag i samme udstrækning som den statsradiofoniske storebror. Ét fast element dog er ’Dagens liste’. For eksempel: »Første ting, der går igennem en mands hoved, når han vågner«. Kim snakker, og Jørn griner hysterisk bagved:

1: »Dig igen?«

2: »Vil du ikke nok tage noget tøj på?«

3. »For filan, hvad pokker spiste jeg i går, der kan forårsage denne lugt?«

4. »Hvordan fanden er jeg endt i detentionen?«

5. »Hvordan pokker skal jeg tisse, når den er sådan der?«

»Ha ha ha,« griner Jørn, efter femte punkt på listen er blevet læst op, og hele studiet bryder ud i spontane klapsalver. Sådan lyder det i hvert fald. I virkeligheden klikker de på en knap, som starter lyden af et bifald.

Morer de sig stadig?

Jørn og Kim er virkelig dygtige. Deres stemmer supplerer hinanden, ligesom deres indfald gør, og der er en dynamik imellem dem, som man kender det fra nogle af P3’s mand-hyggesnakker-med-anden-mand-succeser. Musikken er til gengæld voldsom. I timen mellem 7 og 8 bliver der en af dagene spillet hele to numre med Nik & Jay. Ellers er det mest bas.

Når de spiller et roligt nummer med One Direction, er det i en oppumpet eurodance-version, og sådan var det også for ti år siden. Jeg erindrer særligt 3 Doors Downs »Here Without You« i en balstyrisk beatversion.

ABC Morn afsluttes med ’Dagens mest overflødige oplysning’ – fuldstændig som i min folkeskoletid omkring årtusindskiftet. Endda med samme jingle og speak. Torsdag var oplysningen, at der findes en clockradio, som donerer nogle af dens ejers penge væk til velgørenhed, hver gang vedkommende bruger dens snoozefunktion.

Disse mange oplysninger – og selve konceptet – morede vi os kongeligt over i slutningen af 1990’erne og begyndelsen af 00’erne. Spørgsmålet er, om man stadig morer sig over det i Randers? Det er trods alt blevet til knap 365 x 15 overflødige oplysninger. Konceptet må være det gammelkendte, at hvis skidtet fungerer, skal man ikke forsøge at forbedre det. Og det gør det. Fungerer.

’ABC Morn med Jørn og Kim’. Hver dag klokken 6-10 på Radio ABC. www.radioabc.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her