Læsetid: 4 min.

Nederlagets mand på bestandig flugt fremad

Tom Buk-Swienty bevæger sig med sin dramadokumentarisme i gråzonen mellem fakta og fiktion. Han holder dog balancen i den medrivende fortælling om Wilhelm Dinesen, der med uro i kroppen fulgte i sin fars krigeriske fodspor men omsider fik nok af blod og død
Udsnit af Tom Buk-Swientys storyboard med Kaptajn Dinesen i rulamsfrakke.

Tor Birk Trads

20. september 2013

472 sider – og bind 2 venter ... kan Tom Buk-Swientys historie om officeren Wilhelm Dinesen, Karen Blixens far, virkelig bære så langt? Foreløbig ja, ingen tvivl om den sag.

Det er en lang fortælling, vi skal have det hele med og når da også næsten 100 sider hen i bogen, før hovedpersonen som niårig forlader sit barndomshjem og tager fat på sit liv. Men det gør ingenting, for det går over stok og sten, og man er glimrende underholdt.

Historien begynder på mange måder med Wilhelm Dinesens far, der vender hjem til sit gods på Djursland som dekoreret krigshelt fra Treårskrigen 1848-50 i selskab med det, der – skønt Buk-Swienty er forsigtig med at stille diagnosen – tydeligvis er et velvoksent krigstraume.

Hærens disciplin og krigens lutrende effekt er det, der skal få skik på hans opsætsige søn, som sendes på officersskole i hovedstaden og i virkeligheden ikke kan vente med at opleve de samme eventyr, som faderen så begejstret har berettet om.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu