Læsetid: 5 min.

Nødvendigheden er en gave

Tomas Espedals strålende poetiske refleksion handler om at indkapsles af de døde, hans mor, hans elskede, og på en gang trodsigt og med nødvendighed at vende tilbage til de levende
Den norske forfatter Tomas Espedal er aktuel med en samling af tre tidligere udgivelser, hvor han udforsker genrerne biografi, dagbog og breve. Tilsammen giver bøgerne et poetisk indblik i Espedals sind og hans refleksion over livet.

Tine Sletting

13. september 2013

Maskinen arbejder, sproget kører,« skriver Tomas Espedal et sted i sin bog og fortsætter: »Jeg tænder en cigaret. Det er overskyet. Det er længe siden, jeg holdt op med at skrive bøger. Jeg skriver, det er det.«

Der er ingen pædagogisk hjælp at få hos Espedal, ingen klare vink eller tydelige litterære konventioner, der straks fortæller, hvad det hele går ud på. Han går ud af huset, forklarer han os flere steder, skrår gennem græsset ad den sti, han selv har trådt, over til skrivebordet i det lille arbejdshus med udsigt til træet og med ham selv, skrivebordslampen og cigaretgløden spejlet i ruden. Og så går han i gang, tager fat fra en ende af:

»Det er overskyet.«

Tre bøger, én bog

Bogen her er egentlig tre bøger udkommet mellem 1999 og 2005, dvs. lige før, hvad der regnes for Espedals gennembrudsværk fra 2006. Men hver af de tre bliver kun bedre af at stå op ad de andre, vistnok er de oprindelig også tænkt sådan. Deres særpræg, deres sproglige bredde bliver tydeligere, og i stilens forskellige belysninger træder også temaerne klarere frem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu