Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

’Min papegøje hedder Gaddafi’

Audiowalks er ligesom 90’ernes stereoanlæg med 12 disc cd-changer. En magisk, men alt for skrøbelig konstruktion. Ud over det er ’Jeg er Nørrebro’ en knuselskelig lydvandring ved Mjølnerparken og lydguf for ’kommunalkulturelle typer’, der gerne vil virkeligheden nærmere
Midt i Mjølnerparken fyrer Zaki Youssef op for raphittet »Velkommen til Nørrebro«, der beskriver et Nørrebro, »hvor der er proppet med projekter/ kommunalkulturelle typer flokkes som insekter« og forældrekøbshipstere, der tænker, at »det er spændende så’n de interagerer/ for hvor ellers finder du så mange perker’ og negre/ ringer stolt til familien i provinsen og fortæller kækt, at de har fået en ven, der er mulat, holder det ægt’.«

Midt i Mjølnerparken fyrer Zaki Youssef op for raphittet »Velkommen til Nørrebro«, der beskriver et Nørrebro, »hvor der er proppet med projekter/ kommunalkulturelle typer flokkes som insekter« og forældrekøbshipstere, der tænker, at »det er spændende så’n de interagerer/ for hvor ellers finder du så mange perker’ og negre/ ringer stolt til familien i provinsen og fortæller kækt, at de har fået en ven, der er mulat, holder det ægt’.«

Tine Sletting

Kultur
25. september 2013

Blæst i mit stakkels hår mandag formiddag. Ydre Nørrebro er en spøgelsesørken. De sære arkitektgynger og basketballbanen ved Den Røde Plads er mennesketomme. Folk er i skole, folk er på arbejde, folk sidder lunt derhjemme. Men i mine høretelefoner besjæles hele området, som var det weekend, aften eller stadig sommer.

Trille, trylle, lydmagi, så står ’LirekasseKurt’ på sin plads ved Nørrebrogade og fyrer den af med sit håndtag, hurtigere og så endnu hurtigere. Ved den tomme boksering længere fremme er der livlig thaiboksningsturnering i mine ører nu.

Fem skridt længere mod nordvest glider deres råb fra kampen væk. En mand fortæller om sin papegøje, Gaddafi, der ikke må »spise eller drikke« kakao, chokolade og avocado. »Det er gift for ham.«

Jeg er Nørrebro er en audiowalk til smartphone udviklet af Radio24Syvs talentfulde radiodokumentarist Rebecca Bannor-Addae, mixet med humoristisk stramhed af Third Ears Tim Hinman og optaget sammen med skønne unger fra Boligforeningen AAB, afdeling 58.

Med deres optagelser på en applikation og i ørerne dasker man rundt på et stort kvadrat på ydre Nørrebro omkring Mjølnerparken.

Via telefonens gps-styring glider stedsspecifikke stemninger, snakke og interview ind og ud af øret. Og det er smart – magisk, nærmest – når det virker på vandringen.

Men audiowalks er også lidt ligesom 90’ernes stereoanlæg med 12 disc cd-changer: Det er en principielt genial og reelt for skrøbelig konstruktion. Snart passerer jeg med kortet i hånden røde lydzone, uden at jeg hører noget. Så må jeg standse op og manuelt bede telefonen spille bidderne off site, som det hedder.

Baseballbats

Så må man gøre lidt for det. Det er ok. Gevinsten er vildt fine lydbidder, smagfuldt stramt redigeret. Lidt er fedt. Man føres nye steder hen, og ind: Til folkeskolelæreren, der fortæller om dengang, hun tog drengene på rundboldsudflugt til Farum med baseballbats, og naboerne ringede til politiet. Forbi Føtex og en ung gut, der er glad nok for »det der med at være medarbejder«.

På Heimdalsgade er et ægtepar snapsestive. De bryder sig ikke om »alle de paraboler«, men »elsker al gammeldags mad«. En gammel dame sorterer sine kærestebreve fra sine unge år som hjerteknuser. Audiowalkens to pisseskønne producerende piger trisser hyggeligt rundt og mundhugges i små løbende indspark (»schhhh, du smasker med dit tyg’gummi!«)

Så forskelligartet er Nørrebro. Men så er det noget andet. Min position. Min vindblæste leverpostejsfrisure. Man kan ikke bare gå rundt på Nørrebro og ophøje den forskelligartede virkelighed via et hipt audiomedie uden forbehold. Men det ved audiowalken så godt selv.

Midt i Mjølnerparken fyrer Zaki Youssef op for raphittet »Velkommen til Nørrebro«, der beskriver et Nørrebro, »hvor der er proppet med projekter/ kommunalkulturelle typer flokkes som insekter« og forældrekøbshipstere, der tænker, at »det er spændende så’n de interagerer/ for hvor ellers finder du så mange perker’ og negre/ ringer stolt til familien i provinsen og fortæller kækt, at de har fået en ven, der er mulat, holder det ægt’.«

Så er det forbehold ligesom også tjekket af. Jeg er Nørrebro holder det totalt virkeligt.

Jeg er Nørrebro. Audiowalk. Download gratis som app på iTunes

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her