Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Den skizofrene station

Klemt mellem marked og en vægelsindet statslig ejer, præget af penge, politik og primadonnaer, står TV 2 på 25-årsdagen midt i det samme dilemma, som da den blev født. Bare lidt værre
Kultur
16. september 2013

På en måde er det et lille mirakel, at TV 2 den 2. oktober ikke blot har overlevet sine første 25 år, men også har sat tonen og »konstant ejet midtbanen i dansk tv og bestemt, hvor tv-branchens hovedstrøm skal løbe«. Citatet er fra opsamlingskapitlet i Børsen-medieredaktøren Poul Funder Larsens fremragende bog om TV 2. Med den rammende undertitel 25 år med penge, politik og primadonnaer.

25 år med otte direktører, fem bestyrelsesformænd og en ejer, der konstant har været i splid med sig selv om, hvad stationen skulle, hvordan den skulle gøre det, og hvordan dens fremtid skulle se ud. Stationens fem bestyrelsesformænd har i perioden refereret til intet mindre end 10 på hinanden følgende og meget forskellige kulturministre.

25 år, hvor TV 2 i næsten halvdelen af levetiden ikke vidste, om man var købt eller solgt, hvor en tilsyneladende endeløs række af EU-sager truede dens eksistens (og i princippet stadig gør det), 25 år fra delvis licensfinansiering over ren reklamefinansiering til den nuværende kombination af licens til TV 2-regionerne, et nervøst annoncemarked og de stabile kabelmillioner. Og 25 års balancegang og identitetssplittelse mellem markedets kommercielle nødvendighed og lovgivningens public service-krav.

Hvis man gik og troede, at TV 2 var helt uafhængig af politikerne (i modsætning til DR), skal man bare læse Funder Larsens bog. Forskellen på de to store statsforetagender er, at mens politikerne konstant og åbenlyst har forsøgt at påvirke DR’s programpolitik, så har skiftende TV 2-direktører måttet styre virksomheden gennem et oprørt mediehav, hvor ejerens kurs har zig-zagget mellem opportunisme, ideologi og virkelighed. Den første klare målsætning i 1988 om at bryde monopolet DR og blive en benhård konkurrent til den gamle dame i Gyngemosen, lykkedes over al forventning.

»TV 2 har et meget langt stykke hen ad vejen omskabt den danske tv-branche i sit billede, og intetsteds er det tydeligere end på DR«, skriver forfatteren, der stiller det helt relevante spørgsmål, om TV 2 også i de kommende år vil udgøre guldstandarden i dansk tv. Det er ikke givet på forhånd, konstaterer han forsigtigt.

Velfunderet og velskrevet

Bogen er en perlerække af vel-researchede og elegant formulerede fortællinger om politisk uvidenhed og kursskifte, personkonflikter, stærke og magtfulde excentrikere, som stationens første chef Jørgen Schleimann (»Lortet kom jo frem og i luften,« sagde han ved tiårsjubilæet i 1998), som den lige så selvbevidste bestyrelsesformand, professor Jørn Henrik Petersen (’Doktorringen’), som de to direktører Tøger Seidenfaden og ikke mindst Per Mikael Jensen, der stormede ind på Kvægtorvet, lavede en masse om for derefter at styrte ud af døren igen, så efterfølgerne stod med en større oprydningsopgave, der for Merete Eldrups vedkommende var så stor og omfattende, at stationen mistede fokus på hovedkanalens programindhold.

Hun, og den i offentligheden næsten anonyme, men i virkeligheden meget kompetente bestyrelsesformand Lars Liebst, løste opgaven. De ryddede op i en konkurstruet økonomi, og Poul Funder Larsens beskriver med indsigt og sproglig elegance processen, der både krævede is i maven, brutalitet (der røg 200 stillinger) og politisk lobbyindsats. TV 2 blev reddet, fordi meget modvillige politikere måtte acceptere, at TV 2’s vaklende hovedkanal blev en betalingskanal.

Poul Funder Larsen er et smukt eksempel på en journalist med en akademisk og international baggrund, der ikke blot beskriver og videregiver kildernes mangfoldige (og tit modsigende) informationer. Han skriver godt og har modet til den kritiske analyse. Et eksempel er hans veldrejede ’point of no return’-beskrivelse af Merete Eldrups skæbnetime, da Danske Bank-repræsentanterne over en kop kaffe tirsdag den 19. februar 2008 sætter prop i kassekreditten og dermed gør en utænkelig konkurs til en truende mulighed. »For mig begyndte finanskrisen den dag,« siger Eldrup. Et halvt år før Lehman Brothers-nedsmeltningen og Roskilde Bank-krakket.

Ved et 25-års jubilæum er der altid grund til festtaler. Der er jo meget at fejre. Men Poul Funder Larsens bog er ikke en hyldestsang. Det er en velfunderet og velskrevet fortælling om »danskernes egen tv-station«, fanget mellem marked og stat, med en strålende fortid, en fornuftig, men ikke pralende nutid og en usikker fremtid.

 

’TV 2 – 25 år med penge, politik og primadonnaer’. Poul Funder Larsen. Gyldendal Business. 341 sider, 300 kr. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her