Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Defensiv portvinsjournalistik på DR2

De kendte quizzer beklemt på DR2s nye alvorsangste søndagshygge-flade, ’Søndag Live’, der er pinagtig kendissamvær, defensiv portvins-journalistik ved Ane Cortzens og et tiltrængt skud sære Michael Jeppesen på portrætreportage
Kultur
1. november 2013

Mia Lyhne så for nylig tilbage på karrieren i et kort spørgsmål/svar-interview i, vistnok, Gaffa. Har du fortrudt noget? Ja. Der var tv, Mia Lyhne havde medvirket i, som hun ikke var stolt over. Fjollede quizzer og sådan noget.

Kort tid efter ser jeg så Mia Lyhne over for Iben Hjejle til ’ugen der gak‘-agtig quiz på DR2s nye søndagshyggeflade, Søndag Live. I intro-grafikken skydes konfettipapir lavet af aviser ud af festlige kanoner. Det skal være klogt og aktuelt og festligt, forstås. Den storesøsterligt charmerende Signe Molde og den lillebroderligt skabede abe Anders Lund Madsen, er værter her. Rollerne er fordelt sådan, at Anders stikker til Signe som en slags alvors-buffer, hvortil der opstår der akavet ironisering over quizzens kollaps. Det skete sidste søndag, da Paprika og Nikolaj Steen dystede på aktualitetsviden. Pinlig tavshed. Anspændt Paprika. Men også Lyhne er altså fra start beklemt: »Jeg kan ikke lide at tabe. Jeg kan heller ikke lide quizzer,« mumler hun, da hun bliver spurgt live. Men kendte sælger jo ikke ud, når de quizzer på DR2, Mia Lyhne! Det er den sidste tommelfingerregel hos Kulturdanmark. Og dog.

Møblet Cortzen

For det er lige netop det, der er sket for folk i Søndag Live. Quizzens vittigt tilbageskuende refleksion over ugens gang bliver et akavet rod. I næste del af showet byder Ane Cortzen tre ugeaktuelle gæster på portvin i designmøbler midt i studiet. Ane Cortzen har skidegodt hår og et skidegodt smil og en skidegod stil, hun er ligesom et Hay-møbel, som DR2s seere gerne vil have i deres stue. Men hun er ingen Jon Stewart til indledende talkshow-vittigheder. Og det, hun mestrede i det bedste, metakloge tv-formidling af tv nogensinde, TV! TV! TV!, kan hun (endnu?) ikke som live-vært. Her læser hun uspontant spørgsmål op fra cue-card såsom: »Når jeg ser dig og andre på tv, så kan jeg ikke lade være med at tænke på: hvad driver jer?« til den udskældte forsvarsadvokat, Peter Arnfeldt. I Anes sofa skal ingen føle sig utrygge. Heller ikke 50 årsfødselaren Søren Fauli. Eller Grønlands kontroversielle landsstyreformand, Aleqa Hammond, der får fri bane til at retfærdiggøre beslutningen om at skrotte uran-forbuddet. Cortzen vil ikke støde hende. Det siger hun direkte.

Uanset emne og gæst er de små interviews afvæbnende som en middagssamtale til et guldbryllup. Det er defensiv portvinsjournalistik. Af den nye smilende, amerikanske ambassadør, Rufus Giford, der, jo tak, føler sig velkommen i landet, lærer vi, at den anden gæst, Mette Lisby, engang har boet i Rufus’ hus i Hollywood. Det synes både Rufus selv og Mette Lisby og også Ane Cortzen da er rigtig sjovt. Og sådan går minutterne med det. Absurdistans gimmick-journalist, Kristoffer Eriksen, bringer os ud af klaustrofobien med ironisk-kritiske indslag, der hilser på Thomas Skovs praktikantrolle i Det Nye Talkshow. Eriksen har dog lidt mere bid og bød i søndags på én klar fuldtræffer af en dagsordens-smoothie: Han får Yahya Hassan til at oplæse Løkkes bilag. Sjovt.

Markant flue

I Søndag Lives sene og seværdige del er Michael Jeppesen på portrætreportage med en af ugens aktuelle danskere. Jeppesen skal være flue på væggen. Under Ida Aukens genbrugsfremstød rundt om i landet i forrige uge kalder Auken ham, passivt-aggressivt flirtende, for »en meget markant flue.« Michael Jeppesen er hverken ironisk eller satirisk, han lever i sin egen verden bag brillerne og skaber en form for mystisk, offensiv nærvær med interviewofre som Peter Aalbæk og Yahya Hassan.

Det fede ved Jeppesen og Hassan er, at Hassan er mere cool end Jeppesen. Når de deler en joint. Og når de i Arnold Busck kigger på debutdigtsamlingen, der fylder butikkens centrale vinduesparti. »Er du stolt?« spørger Jeppesen dumt. »Ja. Ska vi daf’?« svarer Hassan nonchalant. Hvis der er én sidste ting, man orker at lære af Yahya efter en uges mediestorm med digteren, så er det, hvor fjollede alle omkring ham virker. Det dyrker Jeppesen med sin egen sære ære i behold. Det er måske i hans selskab, at Mia Lyhne ikke ville tabe ære. Måske.

 

Søndag Live på DR2 hver søndag 21-22.30 eller på dr.dk

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her