Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

En time med tamme løver

Det står skidt til, når selv fanatikere snakker om fodbold, som var det overenskomstforhandlinger
Kultur
7. oktober 2013

Når det i høj grad er blevet uinteressant at se sport og især fodbold i fjernsynet, skyldes det ikke mindst den gravkammerstemning, der omslutter selve boldspillet.

Den kommer til udtryk i de indledende optaktsudsendelser, de efterfølgende analyser, i spillerinterview og debatprogrammer, hvor hovedsageligt habitklædte mænd med stift blik og sammenbidte kæber diskuterer hjørnespark og røde kort med en sær blanding af selvhøjtidelig mine og klichefyldt sprogbrug, der får nyhedsmøllens politiske kommentatorer til at fremstå som mestre udi poetry slam.

Det bliver, som Torben Ulrich formulerede det om professionel sport her i avisen for en håndfuld år tilbage, »komisk i sin alvor. Komisk i sin ihærdighed. Komisk i sin tagen-sig-selv-alvorligthed«.

Slå en prut, tænker man. Gør et eller andet.

Af samme grund glædede jeg mig til at skulle høre Løvetimen, »aktuel fodboldradio med bid i«, af og om FC København med Emil Utzon som vært og gæster i studiet til en times snak hver mandag, onsdag og fredag klokken 17.

Jeg tunede ind på FM-båndets 102,9 i forventning om at høre oprigtig begejstring og frustration fra fodboldfans, og forventningen blev ikke mindre, da en af programmets gæster, Thomas, medlem af fanklubben gennem 15 år, blev præsenteret som ham, der er kendt for at farve sit hår som et FCK-logo, når mesterskabet skal afgøres.

Passionsløs fodboldsnak

Nu er der ikke noget, der tyder på, at FCK kommer til at spille med om mesterskabet i år. Klubben ligger næstsidst med to sejre i ti kampe, og denne mandags løvetime handler om den dårlige formkurve generelt og weekendens 3-2-nederlag på Brøndby Stadion specifikt.

»Den her trup burde ikke kunne rykke ud med de kvaliteter, vi har,« siger Frederik, tidligere næstformand i fanklubbens bestyrelse.

»Det, vi viser på dagen, er bare ikke godt nok,« siger vistnok Andreas, nuværende næstformand i fanklubbens bestyrelse, knap så aktiv i de såkaldte stemningsgrupper som tidligere, fordi, som han siger, »der er kommet børn i vejen«.

»Der mangler seriøs vilje,« siger Frederik. »Store dele af vores trup virker pt. ligeglade med, hvad der sker.«

Thomas kan huske, at holdet tidligere har været garant for, efter en dårlig første halvleg, at træde ud til anden »med saft og kraft, så tacklingerne sang«.

Sådan fodboldsnakkes der passionsløst i Løvetimen, der ender med at adskille sig synderligt fra det væld af fodboldstudier, man støder på ved en tilfældig kanalrundfart. Selv på en perifær lokalradiofrekvens er det, som om rammerne – vært, mikrofoner, tekniker – suger livet ud af de her mennesker, der ellers bruger det meste af deres fritid på fanatisk at engagere sig i fodbold. Som om de tænker, »nu må jeg hellere agere ekspert«, gøre som ’de rigtige’, dødbiderne inde i fjernsynet.

At tabe til Brøndby

Der var én undtagelse. Thomas sagde, angående nederlaget til Brøndby, at det da heldigvis ikke var topholdet FC Midtjylland, de havde mødt, for så havde de tabt mindst 6-0. Det ville Andreas nu have foretrukket, fortalte han. Hellere tabe 6-0 til FCM end 3-2 til Brøndby.

»Jeg vil aldrig nogensinde tabe til Brøndby. Et nederlag til Brøndby overgår sgu alt.«

Ligesom en sejr gør:

»At tage til Brøndby, det vil jeg gerne lige slå fast, at tage til Brøndby og vinde, det er en af de bedste dage på hele året. Hjemturen er det fedeste,« sagde Andreas, og man ville så gerne høre, hvorfor, hvordan og hvorfra vreden og glæden kommer, hvad den går ud på, hvor et nederlag gør ondt henne. Hvordan er en sejr på Brøndby Stadion bedre end sex, fødselsdage eller lønforhøjelse? Hvad synger I på togturen hjem, og hvorfor er en lille del af det spræl ikke med i Løvetimen og så mange af de snart 1.000 timers sport, der formidles uge efter uge.

Løvetimen’, mandag, onsdag og fredag kl. 17

Serie

Det danske radiolandskab

Seneste artikler

 • For Gud er alle lige … sjove?

  14. oktober 2013
  Indre Missions ungdomsradioprogram ’Munter Mandag’ bliver aldrig rigtig muntert. Værterne vil for meget på for kort tid, og diskussion af tro og generationer har trange kår, når mor lytter med
 • Elvis fra væg til væg

  2. oktober 2013
  Elvis-musik er nok i sig selv på Radio Always Elvis, men fanbegejstringen formidles mangelfuldt fra Graceland Randers
 • Bilradio for bilnørder

  30. september 2013
  Radio24syvs bil-program, ’Bilradio’, er et nørdet og begejstret lille program. Men det lukker ikke os andre helt ind, og måske er det meningen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her