Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Da Tom Hanks blev kidnappet

Når somaliske pirater kidnapper evigt velspillende Tom Hanks, som de gør det i Paul Greengrass’ virkelighedsbaserede maritimdrama, ’Captain Phillips’, så mister man lidt af virkelighedens voldsomhed
Når man kidnapper Tom Hanks med alt, hvad dertil hører, så får man masser af følelser, men mister lidt af virkelighedens voldsomhed. Foto:United International Pictures

Når man kidnapper Tom Hanks med alt, hvad dertil hører, så får man masser af følelser, men mister lidt af virkelighedens voldsomhed. Foto:United International Pictures

Kultur
24. oktober 2013

De kidnapper Tom Hanks i Paul Greengrass’ stort opsatte, skumsprøjtende piratkapringsdrama, Captain Phillips. De fattige somaliske pirater kidnapper Tom Hanks, der er kaptajn på et amerikansk containerskib ud for den afrikanske østkyst, og de gør det til lyden af pulserende trommerytmer og hidsige strygere.

Vi følger dramaet med håndholdt kamera, med close-ups på kaptajn Phillips’ ansigt, på hans sorte kidnappere og på de avancerede og armerede ’G.I. Joes’ fra flåden, der forbereder angreb mod den orange redningsbåd, hvor kidnapningen slutter.

Fra helikopterhøjde ser vi containerskibets og piratjollens og siden redningsbådens og flådeskibenes kamp på det bølgende hav.

Dette er en storproduktion, forstås. Kæmpestor. Tom Hanks er med. De somaliske pirater kidnapper Tom Hanks, og det er råt og voldsomt og baseret på virkelige hændelser. Men med en af Hollywoods oscar-vindende og all american sympativækkende skuespillere i centrum og med valget af den skala af storfilm og med den underholdningslyst og dramaturgi, der dertil hører, bliver Captain Phillips også mere effektjagende dramatisk end underspillet voldsom. Det er ret kraftfuldt, men ikke lige så godt, som Greengrass før har gjort det.

Captain Phillips centrerer sig om virkelighedens handlekraftige, men også helt menneskeligt pissebange, kaptajn Richard Phillips, hvis containerskib, Maersk Alabama, blev kapret i 2009. Virkelighedens Phillips har skrevet en bog om oplevelsen, og så har Greengrass og Hunger Games’ manuskriptforfatter, Billy Ray, med indgående research af pirater besætninger og skibe, smækket det hele sammen til et gidseldrama.

To kaptajner

Typisk for, og begavet af Greengrass, der har instrueret Bourne-film, dokumentarfilm og politiske dramaer som Bloody Sunday (2002) og United 93 (2006), er der ikke gode og onde mennesker i Captain Phillips.

Danske Tobias Lindholms tematisk lignende og stilistisk mesterlige Kapringen (2012) brugte pirattemaet til et drama om forhandling. Greengrass, derimod, tager, ret sympatisk, også piraternes perspektiv – om end begrænset, de er jo ingen Tom Hanks.

Den amerikanske flåde må med vold kæmpe for en kaptajn, der tænker på familie og mandskab, før han tænker på sig selv. Hans modstykke, de ludfattige, somaliske piraters kaptajn, Muse (Barkhad Abdi), kan ikke vende tilbage til sine chefer uden penge. »Jeg kan ikke give op,« siger han desperat. Og det passer. Det er de fattige, somaliske fiskeres lod. Vi ser close-ups af begge kaptajners ansigter.

Som i Lindholms Kapringen griber Greengrass også om realismen i kameraføring og i brug af virkelige locations og bestræber sig på den rå, realistiske og usentimentale fremstilling.

Virkelighedens voldsomhed

Men det lykkes langt fra så godt som i hans 9-11-drama, United 93. Her fulgte vi ikke én mand, men en situation, kapringen af det eneste fly, der 11. september 2001 ikke ramte sit mål. I United 93 skulle vi ikke identificere os med nogen af karaktererne for at kunne forstå vægten af den historie, der blev fortalt. Her var ingen verdenskendt skuespiller, ingen storslåede skuespilpræstationer eller one-liners.

Her var derimod en nedtonet, virkelighedssøgende, dokumentarisk udfoldelse af et stordrama. Men i Captain Phillips kidnappede man altså Tom Hanks. Hvor der til slut kunne have været et efterchok, en kollision af den vilde dramatik, der har udfoldet sig – og over rigeligt mange minutter (134 styks) – rammes man derfor ikke så hårdt. Effektjageriet i musik og i klipning har allerede taget trykket. Når man kidnapper Tom Hanks med alt, hvad dertil hører, så fodres man med følelser, men mister lidt af virkelighedens voldsomhed.

’Captain Phillips’ Instruktion: Paul Greengrass. Manuskript: Billy Ray. Amerikansk. (Biografer over hele landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her