Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Gør alt det ragelse, du køber, dig lykkeligere?

Det sætter sig ikke mange spor, når to tudsegamle kvinder på elscootere begynder at stille spørgsmål om den økonomiske vækst. Men måske sætter det sig spor, når fortællingen om dem bliver til en rørende dokumentarfilm med verdenspremiere i Danmark i dag?
Shirley og Hinda er i en sen alder begyndt at tænke over den økonomiske krise og væksten. Det er blevet til en fin dokumetarfilm. Foto fra filmen

Shirley og Hinda er i en sen alder begyndt at tænke over den økonomiske krise og væksten. Det er blevet til en fin dokumetarfilm. Foto fra filmen

Kultur
13. november 2013

Jeg er forelsket. Det går ikke at skjule det. I to kvinder oven i købet. Shirley og Hinda. Begge fra Seattle i USA.

Shirley er 90 år, mor til fem og har 21 børne- og oldebørn. Hvidhåret og gangbesværet. Hinda er 84, har to børn og to børnebørn og en alvorlig leddegigt, der især i det ene knæ er et smertefuldt handicap. Sammen bevæger de sig med en del besvær rundt i Seattle på deres trehjulede elscootere.

Shirley og Hinda er også stjerner i en politisk dokumentarfilm, der i dag har verdenspremiere i 44 danske biografer som led i CPH:DOX. Et lavmælt, rørende mesterværk om oprør på umulige betingelser skabt af de to norske dokumentarfilmmagere Håvard Bustnes og Christian Falch i samarbejde med bl.a. den danske filmmand Jesper Jack.

De to gamle kvinders oprør er udløst af krisen. Som den har kunnet opleves i Seattle, hvor Shirley hører om arbejdsløsheden i radioen, læser om den økonomiske nedtur i avisen og møder dens ofre i en teltlejr for hjemløse i millionbyen på den amerikanske vestkyst.

»Hvad skal jeg sige til mit barnebarn om de hjemløse? Jeg kan sige, at det, vi har brug for, er vækst i økonomien,« siger Shirley til Hinda.

»Dinosaurtænkning,« svarer Hinda. »Gør alt det ragelse, du køber, dig lykkeligere?«

Det ved Shirley ikke rigtig, og manglen på svar får de to gamle kvinder til at beslutte at lære noget om det med væksten og krisen. De opsøger en forelæsning på University of Washington, hvor Shirley første gang kom som ung student i 1939. Her taler en arrogant forelæser sort om renter og huspriser og konjunktursvingninger og ender med at smide damerne ud, fordi de forstyrrer undervisningen ved at stille spørgsmål.

Tilbage i Shirleys hjem søger de via Google på ’BNP’, får 36 mio. hits og farer vild. Med barnebarnets hjælp finder de i stedet på YouTube Robert Kennedys berømte tale fra 1968 om BNP’s absurditeter.

»Det måler kort sagt alt bortset fra det, der giver livet værdi,« sagde den unge præsidentkandidat få måneder før sin pludselige død.

Deres videbegær og tiltagende utryghed ved den økonomiske model fører dem til Shirleys jævnaldrende, professor emeritus i fysik Albert Bartlett, kendt for udsagnet: »Den menneskelige races største begrænsning er vor manglende evne til at forstå eksponentialfunktionen.«

Bartlett, der døde i år, efter filmens færdiggørelse, giver Shirley og Hinda en privatversion af den forelæsning om eksponentiel vækst, som han på det tidspunkt har holdt 1.720 gange. Forklarer dem om flasken med bakterier, hvis antal fordobles hvert minut. Hvis processen starter med én bakterie kl. 11, og flasken er fuld kl. 12, hvornår er den så halvt fuld, spørger professoren. Svar: ét minut i tolv. Og hvornår indser en bakterie i flasken, at man er ved at løbe tør for plads? Svar: for sent. For fem minutter i 12 er flasken stadig kun tre pct. fuld.

»Ville I indse, at der var et problem,« spørger professor Bartlett.

»No way,« svarer Hinda.

»Vi er sent ude,« siger hun om sin og Shirleys gryende erkendelse, tæt ved livets afslutning, af vækstøkonomiens begrænsninger.

’Økonomien har altid vokset’

Således yderligere foruroligede begiver de to små, skrøbelige kvinder sig videre på den rejse, der gradvist antager karakter af oprør mod væksttvangen og dens advokater. En guddommelig – desværre genkendelig – scene er mødet med investeringsrådgiveren John Sterba, der forklarer om virksomheders behov for 10 pct. vækst og om vækstøkonomien gennem de seneste århundreder.

»Hvad sker der, hvis vi ikke vokser?« spørger Shirley.

»Hvad sker der, hvis vi ikke vokser?« gentager Sterba og bliver fjern i blikket. Sådan noget kan man bare ikke spørge om.

»Jeg ved det ikke. Økonomien har altid vokset,« svarer han.

»Det eneste, jeg kan se, der kan komme i vejen for det langsigtede vækstmønster, er, hvis en asteroide rammer Jorden.«

Undervejs i processen med de gamle kvinders gradvist tiltagende bekymring og radikalisering følger vi deres svære hverdag. En tur i svømmehallen med mange forhindringer, en dristig rejse til New York, hvor Hinda bliver syg, Hindas risikable knæoperation, hvor de to veninder tager kærligt afsked før turen under kniven – måske ses de ikke mere.

Det gør de og når både at holde møde med en professor i økologisk økonomi fra University of Vermont, gatecrashe finansimperiet Morgan Chase og lave happening på University of Washington for at råbe de unge studerende op.

Udfordring af stærke interesser

Højdepunktet er deltagelsen i den såkaldte Wall Street Dinner i New York, en velgørenhedsmiddag for 1.200 velstående deltagere, som Shirley med ufatteligt mod forstyrrer ved at bevæge sig op til notabiliteterne ved scenen og begynde at stille spørgsmål over højtaleranlægget om grænserne for vækst. Hvad en rasende deltager hvæser til Shirley, da hun smides ud, lader sig ikke gengive på papir, men minder én om, at dette ikke bare er gamle koners fjollerier, men en udfordring af stærke magtinteresser. Efterfølgende får episoden i øvrigt kort omtale i finansmediet Bloombergs reportage fra middagen med ordene: »Det var et Occupy Wall Street-øjeblik, da en ikke-inviteret kvinde begyndte at give sin mening til kende fra podiet.«

Shirley og Hinda sætter sig ikke markante spor i verdenshistorien. De taler sammen om den økonomiske vækst, om døden og om at være sent ude. Man kan blive bedrøvet over at opleve den massive overmagt, kvinderne og deres budskab er oppe imod. Og opmuntret over at opleve, hvor megen livs- og kampkraft to så skrøbelige væsener kan rumme.

Det er en dejlig film.

’Shirley og Hinda. Oprørske oldemødre’. Instruktion: Håvard Bustnes. Vises i dag i 44 biografer landet over og den kommende uge i et mindre antal biografer. 3. december arrangerer Grand Teatret debat efter visning af filmen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg anbefaler klart at man ser dette: http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY

Ydermere anbefaler jeg også at man begynder at læse hvad produktion af skiffer olie er for en størrelse og hvorfor man begynder på det i disse dage.

Arash

Niels Mosbak, Anne Eriksen, Andreas Trägårdh, Carsten Mortensen, n n, Richard Sørensen, Thomas Aniss, Kalle Nielsen, Janus Agerbo og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

De glemmer lige, at elscootere er en relativt ny opfindelse, økonomisk vækst er meget andet end ting, vi omgiver os med, og nogle ting må udskiftes af forskellige årsager.

Olav Bo Hessellund

»Hvad sker der, hvis vi ikke vokser?« gentager Sterba og bliver fjern i blikket. Sådan noget kan man bare ikke spørge om.

Ja, et kættersk spørgsmål - som at stille spørgsmål ved guds eksistens i middelalderen.

Brian Pietersen, June Beltoft, Niels Mosbak, Anne Eriksen, Morten P. Nielsen, Tina Skivild, Andreas Trägårdh, Carsten Mortensen, n n, Peter Jensen, Johannes Lund, Helge Rasmussen, Mona Jensen, Rasmus Knus, Dan Johannesson, Rasmus Kongshøj, Niels-Simon Larsen, Flemming Scheel Andersen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Naturen vil selv udligne det, spørgsmålet er om vi selv vil vælge hvordan. Den opstilling var meget rammende i den video.

Brian Pietersen, Anne Eriksen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

”Es is eine Lust zu Leben, auch wenn die Weltlage beschissen is.” – Hannah Arendt.

Anne Eriksen, Per Torbensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Når selv skrøbelige og gangbesværede oldemødre ser det nødvendigt at drage i felten ....er det både opløftende og skrækindjagende

Brian Pietersen, Thomas Elle, Anne Eriksen, Jens Høybye, n n, Per Torbensen, Mona Jensen, Rasmus Kongshøj, Niels-Simon Larsen, Flemming Scheel Andersen, Hanne Ribens og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Ja man kunne, hvis man var modig nok, også drømme sig den dag, hvor vore politikere indså at vækst hverken er mulig eller ønskelig i denne verden og dermed indså nødvendigheden af gentænkningen af vort samfunds strukturer, fordeling, værdier og mål, så et fair samfund uden vækst kunne imødeses uden unødvendig frygt.

Anne Eriksen, Steffen Gliese, n n, Rasmus Kongshøj og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Til overskriften: Nej!

Jeg vil faktisk sige, at for mit eget vedkommende har et liv i materiel overflod været medvirkende til at sløre meningen med tilværelsen betydeligt.
Jeg føler mig hevet væk fra de essentielle ting, og at jeg må bruge min opmærksomhed på værdiløse.

Hvis man tænker sig om, så er det kun samspillet mellem menensker der har en egentlig værdi.

I guder, hvor har man dog fyldt op i skuffer og på lagre. Stakkels de der skal rydde op efter en den dag man går bort.

Katrine Visby, Henrik Darlie, Thomas Elle, Anne Eriksen, Steffen Gliese, n n, lars abildgaard, Torben Nielsen, Laust Holst, Kjeld Hansen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Det er en meget stor omstilling, som er nødvendig - det kunne man ønske sig at flere - politikere og andre forvaltningsansvarlige - vil indse snarest og også har mod og intelligens til at formidle det til borgerne. Selvom de bæredygtige initiativer er i vækst, er de stadig bagefter deres nødvendighed.

Brian Pietersen, Johannes Lund og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Har tiltider opført mig fuldstændigt fjollet ved at udse mig et nyt TV på 55" og glædet mig til at få det med hjem til stuen for så i sidste øjeblik at sige nej tak. På vej hjem gælder jeg mig så over alle de penge jeg har sparet.

Først for jeg indkøbsrusen og bagefter glæden ved at fornuften sejrede og at jeg sparede mange penge. Tåbeligt ikke?

- Måske jeg køber mig en sprit ny Volvo XC SUV med prøvetur og det hele på lørdag og så alligevel ikke. Det er fandeme seriøst mange penge sparet på en lørdag eftermiddag ;o)

Steffen Gliese, Thomas Borghus, n n, lars abildgaard, Tue Romanow, Poul Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Flemming Scheel Andersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

BNP »Det måler kort sagt alt bortset fra det, der giver livet værdi,«.

- Mon det er derfor Danmark bliver koret som det lykkeligste folk i verden igen og igen?

I bogen 'At tro på at tro' anfører Tor Nørretranders: Det er ikke dét, at du er rig, det er dét, at andre ved, du er det!

Hvis han har ret, og det er jeg sikker på, han har - så ér det nogle mellemmenneskelige sammenhænge, der befordrer behovet for evig vækst!

Hvordan skulle en verden propfyldt af store og små egoer, med dårligt selvværd, ellers kunne fungere, hvis de ikke på 'mængden af ragelse' kunne understøtte deres skrøbelige selv?

Går det an med beretningen om den nyrige it-millionær, der med sin relativt store formue som 32'årig siger til sin gode ven, jeg tror, jeg slår op med min kæreste, hun tager mig kun for pengenes skyld! - Vennen, der selvfølgelig ved at kæresten er en endog usædvanlig smuk fortomodel, replicerer, om hun ikke var så smuk, ville du da interessere dig for hende? Nej svarer millionæren! Hvori består forskellen mellem jer da, spørger vennen?

Anne Eriksen, Karsten Aaen og Thomas Borghus anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Når vækst bliver ruin!

Det bliver som at stå af bussen, inden den er holder helt stille, forberedes udstigningen ikke, falder man på næsen.

Jeg kender folk, som er så fattige, at det eneste de har, er penge...

Brian Pietersen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Kjeld Hansen, Kim Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, n n, Keld Sandkvist, lars abildgaard, Torben Nielsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Der er for få gamle seje kællinger i denne verden!

Thomas Elle, Per Torbensen, Dana Hansen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Hvor længe skal 100 kroner koges før de er spiselige!

Brian Pietersen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og n n anbefalede denne kommentar

At købe "ragelse" er ofte mere selvforkælelse end en nødvendighed eller et egentlig behov.

Torben Nielsen
14. november, 2013 - 04:07 #

Spørg Charlie Chaplin når du en gang kommer i himmelen. Hans forsøgte at koge suppe på en gammel støvle ;o)

Tidligere i mit liv, var der nogen møbler jeg var glad for. Det var sådan nogen Chesterfield-størrelser. Men et halvt år efter min skilsmisse fandt jeg ud af at en almindelig second hand sofa fungerede præcis lige så godt. Men mine bøger - dem elskede jeg inderligt.Og de var uundværlige. mente jeg.
Da jeg så blev hjemløs forsvandt jo også bøgerne. Og i øjeblikket har jeg det glimrende med at købe nogle få bøger hos Røde Kors og ellers bruge bibliotekerne. Så nej - vi behøver ikke alt det ragelse vi køber.
Men det er nu en fryd at købe ting; også ting som ikke er umiddelbart nyttige og på tilbud i Netto. Så jeg er ikke særlig firkantet i det spørgsmål. Og hvorfor man skulle få orakel-status fordi man fylder 90 - det aner jeg ikke.

Ervin Lazar, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

"Det eneste, jeg kan se, der kan komme i vejen for det langsigtede vækstmønster, er, hvis en asteroide rammer Jorden," udtaler investeringsrådgiveren John Sterba.

Jeg fattes ord: dumheden er hinsides min forståelse.

randi christiansen

John - vi er fangne i en ond spiral, som det kræver al vort mod og intelligens at vende - at det ser sort ud, er blot endnu en meget god grund til at forstærke indsatsen. Fokuseret bevidsthed giver energi til fokuspunktet - og ja, vi befinder os også i et esoterisk rum med andre lovmæssigheder end de traditionelle naturvidenskabelige. Et samlet eksponentielt voksende fokus har potentiale til at ændre selv en katastrofekurs - vi har brug for alles optimale indsats.

Jeg har lige smidt 2-300 kassettebånd i genbrugsplast containeren.

Benjamin Lambert

Den ser ud til at være en inspirerede doc. Den skal ses :-)

Brian Pietersen

for mig handler det kun om at man køber ting man har brug for af god kvalitet, lavet forsvarligt og af materialer der er let fremskaffelige og fra nærområdet, så man ikke bruger for meget enerig på at fragte det jorden rundt.

Brian Pietersen

Mona Jensen

jeg synes ikke der er for få seje kællinger i verden...

men der er en verden der kører i overhalingsbanen uden at lytte til omgivelserne.

Vi skal ihvertfald ikke have mere vækst i form af flere ting og dingenoter, der fylder op i skabene.
Heller ikke flere jakker med pelskraver - ja jeg kunne godt lide at vide hvad det er for nogle dyr, der må lade livet for alle de vinterjakker med pelskraver folk går rundt med. De får os jo ikke til at få det varmere.
Problemet er også, at de ting, der bliver fremstillet idag, ikke har en særlig lang holdbarhed, Jeg tror det er helt bevidst at ting bliver lavet, så de nemt går i stykker, og ikke kan repareres.

Vi skulle gerne have vækst i form af højteknologi, der kan gøre vores jord renere. Rene og effektive energiformer til boliger og transport. Selvdrevne-energi systemer, så ens bolig kan forsyne sig selv med varme og el.
Det ville også tage et opgør med vores økonomiske system, og grådige folk, der tager kæmpe markedsandele.

Modeindustrien har også en del af skylden for alt det tøj, folk skal have hele tiden. Det bliver produceret billigt i f.eks. Indien, hvor det foregår under farlige og giftige forhold, så folk i vesten kan købe og smide væk i store mængder.

Steffen Gliese, Britta Hansen, Flemming Scheel Andersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Systemfejl 'en masse' - en af disse fejl er desværre, at udsynet er forgiftet

randi christiansen

Frank Høgfeldt - horisontudvidende modspil? Hidtil har du ikke leveret noget, der bare ligner, men kun intetsigende bragesnak - kom ind i kampen eller end med at blive ignoreret

Der er masser af plads til pluralisme, sålænge det gælder holdninger; men når det føres ud i den materielle virkelighed, er det en anden snak.
Der tales altid så meget om "misundelse", men det er få andre i samfundet, end de absolut bedst stillede, der for alvor lider under den følelse. Derimod er der tale om en ædruelig forståelse af, at hvis du skal have en jag, så skal jeg arbejde mere for at sikre samfundsøkonomien, der kan bære det.