Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

En grædende mand med rejsning

Lovlig lang gang skilsmisseprosa undersøger parforholdet og det vilde begær som drøm og realitet
Kultur
15. november 2013

Har der altid været så mange modne parforhold i krise i litteraturen som lige nu? Lotte Garbers’ Laust og Morten Sabroes Libido er begge fulde af hjemløst begær og midaldrende mænd i ægteskabeligt dødvande, mens Lars Frost og Martin Kongstad udfordrer parforhold og kønsroller i deres netop udkomne værker.

Nu er det Trude Marstein, der tilhører Norges litterære elite, der i Hjem til mig, der skildrer en periode på 30 år, piller den moderne mand og drømmen om parforholdet fra hinanden.

Den pligtopfyldende læge Ove vil så gerne give sin familie et godt, trygt liv, men har en brist: Han elsker kvinder og magter ikke at styre sine lyster. Ansvarsfølelsen over for familien og trangen til utroskab afstedkommer en splittelse i Ove, han forguder sin kone, men så er servitricen Lisbeth alligevel for dejlig. Så er det divaen Marion, hvis kunstnersind står i kontrast til det lidt kedelige, sunde, kernefamilieliv, der gør Ove så kærlighedssyg, at han forlader villaen og gifter sig igen. Og så dukker Silje op.

»Gennem det ujævne glas kunne jeg ane Kjerstis badeand, stabler af bleer, lyserøde håndklæder og flasker og dåser med babyprodukter, jeg tænkte på Lisbeth og alt, det jeg følte for hende, og alt det, jeg tænkte om hende. Og alt det jeg havde gjort med hende. Og så fik jeg rejsning derinde under bruseren, det var uundgåeligt, samtidig mærkede jeg, hvordan jeg blev tyk i halsen af gråd, og en kvalme over alt det lyserøde og bløde herude i badeværelset.«

Sådan skildrer Marstein den moderne mand; familiefar og begærsvæsen, grædende med stiv pik i bruseren, fuld af håbløs lyst og skyld og kvalm af nysselige håndklæder. Mange passager er tilsvarende præcist og indfølt skrevet. Men romanen er også ubønhørligt lang, fuld af gentagelser af scener og problematikker og unødigt fyld. Sproget er jordnært metaforløst, man tror på, at det er den fornuftige, fantasiforladte læge, der taler – og keder sig også lidt i selskab med manden, som ikke har noget avanceret følelsesregister, men alligevel føler løs, side efter side. Hvad ser kvinderne i ham?

Selvom jeg sad og gabte lidt, synes jeg, at romanen har fat i svære og vigtige problematikker. Begæret og et etisk forsvarligt familieliv sættes op mod hinanden, uden at Ove har rygrad til at udleve nogen af delene.

»Begæret kunne virke stærkere end noget andet, og det vendte hele tiden tilbage og fjernede fokus og ro fra alt det vigtigste.«

Er troskab eller lidenskab vigtigst?

Romanens pressemeddelelse lover os et »studie i kvindejægerens psykologi«. Vi får mere end det, tror jeg; individet Ove fortæller os noget om vores kollektive forestillinger om det gode kærlighedsliv. Om idealet: det stabile parforhold og familieliv, som vi må kæmpe for, uanset om det gør os lykkelige:

»Skal vi prøve? Gøre alt, hvad vi kan? Marion så på mig i flere sekunder, før hun nikkede, med et udtryk af afstand og trods og skam og tvang, som når du tvinger et lille barn til at sige ja til noget, han ikke har lyst til, og da jeg mærkede efter hos mig selv, forstod jeg, at jeg havde samme ansigtudtryk, vi ville ikke have hinanden nok – men der var heller ikke noget andet, vi ville, ikke nok.«

Det monogame parforhold er stadig, i dag, et mål i sig selv. Man må kæmpe for det, når det går skidt, og på grund af sliddet bliver det værdifuldt. Behøver det være sådan?

Samtidig er begæret et lige så snærende ideal: Vi skal mærke og udleve vores lyster, jagte kærligheden, den ægte lidenskab, og realisere os selv i den. Det er ikke sådan, at familielivet er etisk pligt og begæret fri leg, også begæret bliver pligt. Så fanges vi, som Ove, let mellem to store idealforestillinger om det gode liv, der begge kræver at blive udlevet på bekostning af hinanden. Så gør det ondt i menneskene.

Det tegner godt, at parforholdet og kærligheden er til debat i litteraturen nu. Kunne vi ikke trænge til en rask sædelighedsfejde?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her