Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Kampen om Grønlands råstoffer

Stormagterne strides om undergrunden i Helle Vincentz’ vellykkede og meget personlige thriller om magt, mord og moral
Kultur
8. november 2013

Sjældent har en ny dansk roman været så aktuel, som tilfældet er med Helle Vincentz’ Nukaakas kabale. Atter er hovedpersonen den ambitiøse forretningskvinde Caroline Kayser, som vi kender fra Vincentz’ debut Den afrikanske jomfru og opfølgeren Den filippinske pirat, men denne gang er handlingen henlagt til Nuuk, hvor kampen om de grønlandske råstoffer som bekendt raser for tiden.

Alle verdens stormagter samt lille Danmark har meldt deres interesse, og presset er naturligvis stort på chefen for Grønlands Råstofdirektorat, Nukaaka Nielsen, inden hun skal afgøre, hvem der skal tjene penge på undergrundens værdier.

I afmålte passager får Vincentz romanen igennem skitseret de forskellige aspekter ved stridighederne, så det står klart for læseren, hvorfor adgangen til de sjældne jordarter, der anvendes i »højteknologiske produkter som smartphones, computere, teknologier til grøn energi og, ikke mindst, avanceret militærudstyr« på få år har udviklet sig til »en livsnødvendighed for ethvert moderne samfund«, som det udtrykkes.

Afsættet er med andre ord i orden, men hvad med intrigen?

Hovedpersonen blegner

I flere interview – samt både forrest og bagerst i romanen – giver Vincentz udtryk for, at hun har lånt fra sin mors »Grønlands-eventyr«.

Måske af den grund fornemmes det, at forfatterinden denne gang har langt mere på spil end tidligere. Det kunne være endt galt, men det modsatte er tilfældet, og specielt portrættet af Nukaaka og hendes fortid – med en dansk mor, der drog til Grønland for at arbejde i 1970’erne – er båret af lige dele fængslende drama og psykologisk nerve.

I dette skær blegner Caroline Kayser ganske enkelt. Hun er rejst til Nuuk for at slappe af med sin kæreste, men ender naturligvis med at tage affære, da hendes medstuderende fra jurastudiet, Nukaaka, og dennes treårige søn trues på livet som følge af et forsøg på at holde kineserne ude af forhandlingerne.

Sammenlignet med Nukaaka fremstår Caroline nærmest som en bifigur helt frem næstsidste side, hvor hun modigt træffer et valg, der givetvis vil ændre hendes tilværelse og forhåbentlig give hende mod på nye eventyr fremover.

Inden da kan vi glæde os over, at Helle Vincentz med Nukaakas kabale har skrevet endnu en yderst læseværdig og velresearchet thriller om magt, mord og moral i en fjern, men vigtig del af verden.

Helle Vincentz fortæller om sin krimi søndag kl. 17.20, Scene C2-027

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her