Læsetid: 2 min.

Overophedet jern

Det måtte næsten komme: En romantisk komedie om sexafhængighed. ’Thanks for Sharing’ hedder den, og det er denne anmelder til dels glad for, at de gjorde
I ’Thanks for Sharing’ tages der fat på den fordom, at sexafhængighed skulle være en mindre udfordring end alkoholisme og narkomani. At tage en kold tyrker er ’som at kvitte crack mens piben er fastgjort til din krop’, lyder en af de gode replikker. Foto: Scanbox

I ’Thanks for Sharing’ tages der fat på den fordom, at sexafhængighed skulle være en mindre udfordring end alkoholisme og narkomani. At tage en kold tyrker er ’som at kvitte crack mens piben er fastgjort til din krop’, lyder en af de gode replikker. Foto: Scanbox

14. november 2013

En begavet romantisk feelgoodkomedie fra USA er et mere almindeligt fænomen end en polkaplettet enhjørning i gadedrengeløb tværs over Rådhuspladsen – men ikke meget mere almindeligt. Men en sådan sjældenhed er Thanks for Sharing til dels. Den byder på figurer, man gider leve sig ind i, og så er det endda lige før, at den er mere syrebad end sødsuppe.

Driftsikre Mark Ruffalo spiller den snart midaldrende Adam, der i fem år har formået at tøjle sin hårdtpumpede kønsdrift. Dog er det ikke tanken, at han skal være afholdende for livstid, og kvikke og kønne Phoebe (Gwyneth Paltrow) ligner bestemt et bud på en kommende kæreste.

Adam har tacklet sit problem via en selvhjælpsgruppe, hvor hans mentor er den stolte og selvsikre Mike (Tim Robbins). Selv om et af gruppens mottoer lyder: »Sig sandheden og sig den hurtigt«, har Mike et alvorligt hængeparti, som han ikke har delt med sine lidelsesfæller. Og det hængeparti er nu ved at indhente ham.

Mørk og munter

Mike er filmens mest interessante figur, og den velcastede veteran Tim Robbins stjæler da også billedet. Tidligt i filmen tager Mike fat på den fordom, at sexafhængighed skulle være en mindre udfordring end alkoholisme og narkomani. At tage en kold tyrker er »som at kvitte crack, mens piben er fastgjort til din krop«. En god replik og et stærkt billede. Robbins blotlægger fermt Mikes knudrede sind. Eksempelvis tager han både afvænning og sig selv meget seriøst, men har samtidig blik for den ufrivillige komik i noget af selvhjælpsjargongen: »Følelser er som børn. Man skal ikke lade dem køre bilen, men heller ikke gemme dem i bagagerummet.«

Fortælletonen bliver i glimt lidt for fjoget, men generelt formår filmmagerne at belyse misbrugs- og kontroltabstemaet fra både mørke og muntre vinkler. Særligt fint observeret er en scene, hvor Mike under en meditationsseance må sande, at hans søn har arvet hans talent for det bandeordsladede vredesudbrud.

En anden pointe i filmen er den polemiske, at det i høj grad er et offentligt rum gennemsyret af mere eller mindre vulgære reklamer, der skubber nogle ud i ulykke og uanstændig adfærd. Vist bliver det ved den diskrete samfundskritik, men Thanks for Sharing er stadig mere tematisk ambitiøs og følelsesmæssigt begavet end de fleste af dens (hybrid)genrefæller.

’Thanks for Sharing’ Instruktion: Stuart Blumberg. Manuskript: Stuart Blumberg og Matt Winston. Amerikansk (CinemaxX og Palads i København samt en række biografer i provinsen)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu