Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

’Og så skal vi lige runde de sociale medier ...’

Denne i fjernsynsmøblet nedsendte anmelder zappede tirsdag aften rundt mellem tv-kanalerne og nettet i jagt på dramatik til kommunal- og regionalvalgaftensdækningen. Det var som at have uforløst tantrasex med en endog kedelig kanin. Som lige er kommet på det der Twitter
Det virker som om, at hundredvis af reportere i Danmark tilsyneladende har tv-debut denne aften, de er helt tændte og nervøse ude i de små kommuner og laver intense otte sekunders interview med politikere, der intet vil sige endnu. Her er det Benedicte Kjær i Helsingør, der jagtes af journalister.

Jakob Dall

Kultur
21. november 2013

Det er sindssygt, det er fuldstændigt sindssygt! Helle Thorning må have det som Jeppe i baronens seng!,« kvidrer Peter Mogensen i Tirsdagsanalysen, hvis dirrende baggrundslogo ligner en dramaseries.

Klokken er 18.15. Normalt, på sådan en valgaften, ville jeg lemfældigt tjekke overskrifter og tal på min telefon, måske se nyhederne sent ud på aftenen. Men i år skal der zappes tv, til jeg dåner, og på TV 2 News sprudler stemningen præmaturt som et glas spumante.

Men kun indtil aftenens refræn, der giver ekko på alle kanaler, går i gang. »Det er hundesvært at tage de her prognoser helt alvorligt. Alt kan jo ske.« Så klap hesten. Ikke sælge bjørnen, før skindet er skudt. Intet er afgjort, før alle sover.

Under frokosten i Informations kantine samme dag har jeg og mine medspisere diskuteret, hvad en passende retorik i en kommunalvalgsaftendæknings-dækning ville være.

Måske er valget som et maratonløb, hvor man står midt på ruten ude ved vejen og klapper af dem, der kommer forbi, uden at vide om og hvad de vinder. Eller også er det som en gigantisk buffet af lokalegnsretter, som man nipper krummer af – uden at blive mæt.

For man ved først, hvad man har spist, når det hele er kommet ud i den anden ende, efter komplicerede konstitueringer ud på natten og dagen efter, og ikke engang da står det, for denne menige kvinde, helt klart, hvilke ændringer det medfører. You don’t know what you gonna get until lang tid efter. Det er svært at lave syv timers godt tv på den dramaturgi.

På DR1 står to bøvede bedemænd, Kim Bildsøe og Ask Rostrup, klar bag et bord på en spøgelsestom gang på Christiansborg og kan heller intet konkludere. DR har arbejdet med grafikken til ’KV13’, som valget kaldes – det lyder som et sejt missil med eget hashtag.

Foran Kim og Ask svæver en tredimensional kvadrat, kommunalvalgets kulørte Rubiks-terning med evigt skiftende farver – et forsøg på at sexe kompleksiteten op.

Men aftenen føles mere som et flimrende mylder af ikke-indslag end som sexet komplekst. Der er hundredvis af korrespondenter i Danmark, der tilsyneladende har tv-debut denne aften, de er helt tændte og nervøse ude i de små kommuner og laver intense otte sekunders interview med politikere, der intet vil sige endnu.

Blandt stjernerne er Kåre Quist i Aarhus med rutineret sans for patosfrempiskning. Klokken 19.12 må han, i mangel på nyt, erklære, at man »simpelthen bliver rørt« over at se vælgere, der stadig strømmer til båsene. Billeder af demokratiets lange stemmekøer fylder meget på kanalerne.

Det gør dysten mellem Læsø og Lejre om at få første valgresultat i hus også: et mildt foruroligende (for er det en god ting at skynde sig?) minidrama i det større, evigt uvisse drama.

Imens er det blevet ungdoms-tid på dr.dk, hvor de smarte unge mænd fra P3’s Monte Carlo, Peter Falktoft og Esben Bjerre Hansen, har fået deres eget lille undermåler-studie fra kl. 20 og fire timer frem.

De starter med at være godt oppe at støde, helt speedede af nerver og af den Redbull, de skyller i sig: »De konservative er som gratineret blomkål,« siger Peter om partiets lokale deroute.

Kort efter er energien feset ud. »Det er lidt ad hoc, hvad vi giver jer her i aften, det eneste, der står fast, er, at vi har treogenhalv time,« siger Peter, mens den øvrige DR1-dækning kører i hjørnet af skærmen.

Tvangs-Twitter

Og her, på DR1, bøvler Bildsøe og Rostrup nu med det moderne, som en eller anden mellemleder a la Christian Tafdrups rolle i Borgen tilsyneladende har tvunget dem til at ’integrere’: »De sociale medier, facebook, twitter, instagraaam og alle mulige andre, jeg ikke skal gøre mig klog på,« kalder Rostrup dem.

De læser en ’tweet’ op fra Morten Østergaard: »’Så går da løs’ – han mener vel så går det løs. ’Hele familien på vej på Højdevangsskolen på Amager for at stemme’.«

Lidt senere, samme par: »Og så skal vi lige runde de sociale medier, for de har rigtigt travlt, de sociale medier ... Der er også nogle, der har travlt med at tage billeder på sådan nogle der,« siger Bildsøe og peger på sine mobiltelefon, »og på sådan nogle her,« siger han peger på en tablet, og så ser vi på deres interaktive skærm et billede, som Stine Brix har lagt ud af Johanne Schmidt-Nielsen. I år viser tv os de sociale medier, men de sociale medier viser os ikke noget tilbage. I øvrigt står Johanne Schmidt-Nielsen lige foran dem i det øjeblik.

På TV 2 læser en smilende værtinde i pangrød skjorte en tweet fra J. Haugstrup Andersen op: »’Det er så spændende’, skriver han, og det kan vi vist allesammen godt skrive under på,« siger hun.

Ungdoms-tv

Gudskelov – føles det underligt nok som om – kommer modeekspert Frederik Andersen, Euromans moderedaktør, i Monte Carlo-studiet og myrder lidt tid nu. Om Aarhus’ Jacob Bundsgaard siger Andersen: »Det er skønt at se, at han har så godt styr på sin seksualitet, at han kan gå i lyserød, nærmest livmoderfarvet, skjorte.«

Der er blevet satset på de unge til det her valg. Deadline 22.30’s viralt omdelte teaser for valgdækningen, hvor Krasnik, Rosenkrands og Bjerre Christensen high fiver til Beverly Hills 90210’s åbningsmelodi, lover noget særligt. I virkeligheden er det old school Deadline, tyk øl (analyser, som er venstresnoede, mener nogle) og tyndt øl (Gotfredsen, Dahl og Gintberg i lang sludder om land og by).

Der er et enkelt semi-satiriske forsøg på at patte på ungdomsironi, da Jacob Rosenkrands ude i felten interviewer DR2 Søndag Lives unge indslagsklovn Kristoffer Eriksen om at være sofavælger. »Det må være sådan, det føles at være Dovne-Robert,« siger Eriksen. »Du kunne hedde Sofa-Kristoffer,« siger Rosenkrands. Ingen ved, om nogen mener noget med noget.

Så er jeg træt, jeg springer tilbage til Monte Carlo. De to drenge lytter nu, helt musetrætte og underdanige til den politiske analytiker Jens Ringberg, der fylder dem med tiltrængt substans.

Hans telefon på bordet summer. »Tag den!«, siger de spontanitetslystne. »Nej, det er nogen fra DR. Jeg kan bedre lide jer,« svarer Ringberg, der er blevet kæk af taletid og af den røde »konfitti«, kalder han det, som de har indhyllet ham i.

»Har I siddet og kigget på Ask og Kim hele aftenen? Det er utroligt, at I stadig kan holde jer vågne,« siger han udfordrende om deres totale mangel på opdatering.

»Mjaa«, svarer de fåret. »I morgen ved vi, måske, mere.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Glimende satire - mere af dens slags kommentarer. Der er rigeligt at tage af!

http://da.wikipedia.org/wiki/Satire

Børge Rahbech Jensen

Personligt havde jeg mere glæde af Facebook, hvor der kom flere lokale nyheder fra kommunen, jeg bor i. På en måde har de sociale medier gjort arbejdet lettere for journalister, hvilket blev antydet af, at de sociale medier blev fulgt af et lille antal journalister i studiet. Modsat vekslede TV2 mere mellem regioner og hovedkanalen.

Kristian Løwenstein

Ja, men bliver lidt træt i hovedet efter DR1 og TV2 begge har holdt "Demokratiets aften" hele dagen i går, og DR2 hele dagen i dag har kørt det store fin-optællings-loop mens vi alle holder vejret i åndeløs spænding, og deres hårdtarbejdende reporter har været hos bageren og leder efter rævekager (I ved godt at det er dyrelort ikke!?), og været ude at køre i kommunal service elbilen, og pakke stemmebokse ned, og tjekke at de frivillige stadig talte op kl 9 og kl 11 og kl 13, selvom fin-optællerne startede med at sige at det tager hele dagen... Og har I hørt det??? DF fik en borgermester post i KBH og en rådmand i Aarhus, det er første gang!!!, åh hvaaaaaad!!! Nå nej de fik også en rådmandspost i Ålborg i 2009, men sker det ikke indenfor Christiansborgs murer eller Københavns bygrænse, we the big media really dont care, og så I alle politikere var så glade dagen derpå, undtagen SF, they really got burned!!! hahaha, fnis fnis over det i studiet, og hvorfor mon det, lad os da hente eksperthold på eksperthold ind der siger det åbenlyse, lærerkonflikten og magten slider, men så heller ikke mere, vi skulle nødig lære noget, og sidst men ikke mindst så I det, har I hørt det? Stemmeprocenten gik op 5 procent! Medier, nationalpolitikere, kulturkendisser og alle klovne på Youtube, klap jer selv på ryggen. You did it again, you have singlehanded saved DEMOCRACY, Pris Bildsø!

I øvrigt ja, tak for en god artikel, vi trænger til lidt ironisk distance i forholdet :)