Læsetid: 3 min.

Storslåede danske kreative kvinder

Kvindelige musikere slutter sig sammen i alternative musikkollektiver for at skabe deres egne stærkt egensindige og kreative universer. Frk. Jacobsen og Jomi Massage er to storslåede eksempler
Under et psedonym hentet fra en dansk vibratorfabrikant fra 1950’erne – Jomi Massage – har Signe Høirup Wille-Jørgensen i næsten 10 år udgivet musik med stor kompromisløshed.

Anders Beier Stokkebæk

26. november 2013

Er det suspekt at behandle to musikere i samme anmeldelse, blot fordi de tilfældigvis ser nogenlunde ens ud mellem benene? Måske ikke længere.

Noget tyder nemlig på, at 1970’ernes kvindekollektiver er genopstået – men inden for alternativ musik.

De mentale og fysiske femølejre breder sig som ringe i vandet. En ung gruppe ved navn Kvindebandet spillede for nylig til Kvinde kend din krop-ferniseringen. Til Wundergrund-festivalen havde Jomi Massage alias Signe Høirup Wille-Jørgensen samlet et ensemble af kvindelige musikere. Og folkene bag bands som Selvhenter og Valby Vokalgruppe har sammen lavet kunstnerkollektivet og pladeselskabet Eget Værelse, opkaldt efter Virginia Woolfs klassiske feministiske essay.

For som Woolf fastslog i 1928, skal en kvinde, der vil lave kunst, være selvforsørgende og have et værelse med lås på døren. Og selv om separatisme længe har været voldsomt umoderne, så er der grund til at hævde, at Woolfs anbefaling stadig gælder. En manøvre, som kunne beskyldes for at lægge uforholdsmæssigt meget vægt på kønnet og overse individet, kan lige så vel være en måde at skabe et rum, hvor individer kan udfolde sig, uden kønnet behøver at bestemme alt.

Beslutningen om at sætte lås på øvelokalet kan med andre ord være en måde at omgås alle de kønnede forventninger, vi trods alt møder, når udøvende musikere som udgangspunkt forventes at være mænd.

For eksempel, når personalet i musikforretningen 4Sound foreslår dig at spille spansk guitar, fordi den er »mindre og ligesom mere feminin.« For som hypen omkring et elementært rockband som Baby In Vain har afsløret, er vi stadig ikke vant til at se kvinder spille musik.

I hummerens tegn

Så velkommen til denne anmeldelses lille tvedelte midlertidige kvindekollektiv. Det er stadig på forsøgsbasis, så her roder lidt, men til gengæld er her hyggeligt. Og i kunstnerkollektivet Eget Værelse bliver konventionerne netop sat ud af spil. Anja Jacobsen er trommeslager, avantgardekomponist og vokalist i alternative eksperimentelle outfits som i Selvhenter, Valby Vokalgruppe og Oum, og som Frk. Jacobsen har hun med ep’en Lobsters lavet sit første egentlige soloprojekt. Med det flamboyante skaldyr som totemdyr og et ben i henholdsvis pop og avantgarde har Jacobsen her skabt sig en anarkisk legestue fuld af vidunderlige absurde sammenstød. Sammen med den outrerede janitshar kommer vi vidt omkring på skivens fem numre: Titelnummeret besynger frosne hummere med afrikaniserende polyrytmik og eksperimentalvokal i stil med Eget Værelse-kollektivets tidligere eskapader. I »Brain Piece« eksploderer en vild slagtøjssolo for så at glide over i et drømmelignende intermezzo af legetøjsklaver og syngende radiofrekvenser. »Dr. Riddle«, der kan bryste sig af en usædvanligt opsætsig sax, er optaget live på det københavnske spillested og kreative kraftfelt Mayhem. Hvis Lobsters kun er toppen af isbjerget, så er der meget i vente.

Akavet i underverdenen

Ligesom Frk. Jacobsen er Jomi Massages eget værelse et stærkt ekspressivt sted. Under et psedonym hentet fra en dansk vibratorfabrikant fra 1950’erne har Signe Høirup Wille-Jørgensen i næsten 10 år udgivet musik med stor kompromisløshed. Primitives er det første egentlige solomateriale i fem år, som er udgivet på Wille-Jørgensens eget nystartede pladeselskab.

Det er et bjergtagende album, der dramatisk griber os om struben og suger os ned i Jomi Massages intense univers.

Nøgent organiseret omkring Wille-Jørgensens ærefrygtindgydende og nærmest operatisk udtryksfulde vokal, et klaver og en rumklang som i et mørkt og fugtigt underjordisk reservoir skabes der storhed med få virkemidler. Tangentnedslagene rammer tungt som en nihalet kat, når intervallerne imellem indåndingerne holdes indtil det uudholdeligt akavede.

Inden for et ret klassisk format opdyrker pladen suverænt det let unheimliche: En subtilt dobbelttracket vokal på »Flap Like A Flag« er uhyggeligt eksorcerende, og »A Fake Start« hæver sig som pladens højdepunkt med de stærke linjer:

»I tell myself the best is yet to come/I piss myself while sleeping/A fake start is life and all its endings«.

Primitives har absolut været ventetiden værd.

Frk. Jacobsen: Lobsters (Eget Værelse).

Jomi Massage: Primitives (The Being Music).

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Frandsen Productions
Niels Frandsen Productions anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu