Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

En armé af stressede ildsjæle

Ny dokumentarfilm i biograflængde sætter fokus på det amerikanske retssystem via en skildring af ordningen med offentligt beskikkede forsvarere
’Gideon’s Army’ er et indblik i en verden og et system præget af arbejdsbier og ildsjæle, som for en minimal hyre knokler mere eller mindre i døgndrift for at sikre deres klienter det bedst mulige resultat. Men den afslører også en hverdag præget af stress, udbrændthed, desillusion og sager, der umuligt kan behandles retfærdigt under de givne vilkår.

’Gideon’s Army’ er et indblik i en verden og et system præget af arbejdsbier og ildsjæle, som for en minimal hyre knokler mere eller mindre i døgndrift for at sikre deres klienter det bedst mulige resultat. Men den afslører også en hverdag præget af stress, udbrændthed, desillusion og sager, der umuligt kan behandles retfærdigt under de givne vilkår.

Cinemateket

Kultur
5. december 2013

Hvert år arresteres mere end 12 millioner mennesker i USA. Flertallet af disse har ikke råd til at betale de ofte tårnhøje advokathonorarer og må derfor forlade sig på en af de offentlige forsvarere, som de ifølge loven har krav på at få beskikket.

I princippet en god og fair ordning, der som formål har at sikre, at alle er lige for loven. Men i praksis et skrøbeligt system, der kun nødtørftigt formår at dække over problemerne i et overbebyrdet og på mange måder skævvredet amerikansk retsvæsen.

I den biograflange HBO-dokumentar Gideon’s Army stiller den jurauddannede Dawn Porter skarpt på hverdagen for en lille håndfuld offentlige forsvarere med base i Sydstaterne. Filmen tegner billedet af et erhverv præget af arbejdsbier og ildsjæle, ofte unge og relativt nyuddannede mænd og kvinder, som for en minimal hyre knokler mere eller mindre i døgndrift for at sikre deres klienter det bedst mulige resultat. Men den afslører også en hverdag præget af stress, udbrændthed, desillusion og sager, der umuligt kan behandles retfærdigt under de givne vilkår.

Adgang til retssale

Til at varetage de mange millioner årlige sigtelser er der på landsplan ansat 15.000 offentlige forsvarere, hvilket betyder, at hver enkelt betjener mellem 100 og 200 klienter på samme tid. Dette skal sammenholdes med, at flere stater har en praksis med meget høje kautioner – op til 40.000 dollar for mindre forseelser såsom butikstyveri – og at strafferammen for eksempelvis væbnet røveri ligger på mellem ti års fængsel og livstid. Alt i alt en situation, der presser langt de fleste anklagede – også de uskyldige – til gå efter et forlig med tilståelse snarere end at forsøge at blive frifundet.

Gideon’s Army har sin titel fra sagen mod Clarence Earl Gideon, som i 1961 blev arresteret for at stjæle fem dollar og nogle sodavand. Gideon havde ikke mulighed for at betale en advokat og valgte derfor selv at påtage sig sit forsvar. Han tabte, blev idømt en fængselsstraf og appellerede efterfølgende til højesteret, hvor man besluttede, at adgang til rådgivning var en fundamental rettighed i det amerikanske retssystem.

Og det er tre repræsentanter fra den ’hær’ af idealistiske offentlige forsvarere, der blev en konsekvens af Gideon-sagen, som portrætteres i filmen.

I kraft af sine kontakter i det juridiske system er det lykkedes for Dawn Porter i usædvanlig grad at få adgang til at filme under en række retssager. Og det er disse indblik i retsmaskineriets indre gemakker, som – sammen med en mosaik af glimt fra hverdagen for såvel forsvarere som klienter – udgør filmens substans og væsentligste attraktion.

Når det er sagt, skal der ikke lægges skjul på, at der er tale om et passioneret partsindlæg. Porter vægter det samlede billede højere end den enkelte skæbne, og undervejs kan man savne at komme dybere ned i flere af de sporadisk berørte historier – på begge sider af loven. Men alt i alt giver Gideon’s Army indblik i en verden og et system, man ikke tidligere har set fremstillet med samme klarhed.

 

’Gideon’s Army’ Instruktion: Dawn Porter. Amerikansk (Vises i Cinemateket, København den 5.-11. december)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her