Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Grib nuet!

Det handler om at leve livet, og ikke kun i sit hoved, i den skønne ’The Secret Life of Walter Mitty’, som Ben Stiller har instrueret og selv spiller hovedrollen i
The Secret Life of Walter Mitty 
 Filmen er baseret på en ganske kort novelle fra 1939 af James Thurber. Den handler om titlens Walter, som dagdrømmer sig væk fra sin dominerende kone, mens de er på indkøb. Novellen blev i 1947 til en spillefilm af Norman Z. McLeod med Danny Kaye i hovedrollen som et ramasjangforlags chefkorrekturlæser, der i sin fantasi gennemlever de mest fantastiske eventyr, men faktisk er lidt af en bangebuks. Virginia Mayo spiller den mystiske, skønne kvinde, der sætter kulør på hans hverdag i en i øvrigt rendyrket komedie, der nok låner fra novellen, men ligesom Stillers film fortæller sin helt egen historie.
Kultur
19. december 2013

Vi har alle prøvet det: At forestille os et vittigt og skarpt svar på den fornærmelse eller mishagsytring, et menneske på gaden eller en dum chef lige har slynget os i hovedet, og som vi ikke evnede at svare på i situationen. Eller drømt om at udøve heroiske gerninger, såsom at redde mennesker og dyr ud af brændende bygninger, for at gøre indtryk på et menneske, vi nærer varme følelser for.

For Walter Mitty, den undseelige hovedperson i Ben Stillers seneste film, The Secret Life of Walter Mitty, fylder dagdrømmene og forestillingerne efterhånden mere end hans vågne tilværelse, og det sker tit, at han lige pludselig forsvinder ind i sin rige fantasi, hvor alting er noget sjovere og mere spændende end i hans lidt grå hverdag.

Walters liv gik så at sige i stå den dag for mange år siden, hvor hans far døde, og han selv klippede hanekammen af, fik sig et arbejde og gemte sine drømme af vejen. Siden har Walter ikke gjort meget væsen af sig, og han kunne snildt være en af Herman Bangs stille eksistenser.

Grønland, Island, Himalaya

Ironisk nok arbejder Walter for et blad, Life Magazine, der bringer den ene eksotiske og fantastiske forsidehistorie efter den anden, og hvor det er hans opgave at tage sig af de billeder, som skal illustrere historierne.

I de 16 år, Walter har været på Life, har han fremkaldt de negativer, som mesterfotografen Sean O’Connell (Sean Penn) stadig sender hjem med posten – han nægter at bruge digitalt kamera – og da det annonceres, at Life er blevet opkøbt og nu kun skal udkomme på nettet, er det Walter, som skal gøre det billede, fotografen selv betragter som sit mesterværk, klar til forsiden af bladets sidste papirudgave.

Problemet er, at negativet er væk – ingen har faktisk set motivet – og Walters nye chef, den ubehagelige og arrogante Ted Hendricks (Adam Scott), er på nakken af den forsigtige, konfliktsky mand. Men med hjælp fra kollegaen Cheryl Melhoff (Kristen Wiig), som han er lun på, og nogle få spor i nogle nye fotografier fra den flygtige Sean O’Connell – som selvfølgelig heller ikke har mobiltelefon eller e-mail – bider Walter tænderne sammen og drager ud for at finde fotografen – på en rejse, som fører ham til Grønland, Island og Himalaya og ender med at forandre hans liv.

Hverdagens eventyr

Jeg begriber ikke, hvorfor de amerikanske anmeldere tog så dårligt imod The Secret Life of Walter Mitty, som de gjorde.

Det er en såre skøn og livsbekræftende fabel af en film, et charmerende eventyr, der minder én om, at man skal leve livet og turde tage nogle chancer. Det behøver ikke indebære, at man rejser til Grønland eller Himalaya, det kan også foregå i det små, hvor man et skridt af gangen, bevæger sig ud i det ukendte og langsomt giver slip på forsigtighed og frygt.

Som instruktør og skuespiller har Ben Stiller en sjælden evne til at balancere mellem melankoli og morskab. Der er øjeblikke af rendyrket falden på halen-komik i The Secret Life Walter Mitty, men filmen byder også på masser af menneskeligt vedkommende og stilfærdige stunder, der fortæller om Walter og hans væsen, og som rammes ind af smukke billeder fra de steder, han besøger, og minder ham og publikum om eventyret og poesien i hverdagen og verden.

Analog hyldest

Det er sigende, at Walter, når han dagdrømmer, er både stærk og modig, men at det ’bare’ er mennesket Walter, der i filmens ’virkelighed’ kaster sig ud på dybt vand uden tanke for følgerne, da han sætter sig ind i en flyvemaskine til Grønland for at finde Sean O’Connell. Sværere behøver det ikke at være – selv om Stiller selvfølgelig skruer op for spændingen og morskaben, når Walter skater ned ad stejle islandske veje, undslipper et vulkanudbrud i bil eller trasker til toppen af et bjerg i Himalaya.

Der er varme og håb og menneskelighed, så det basker i The Secret Life of Walter Mitty, og både Stiller selv og Kristen Wiig overbeviser som mennesker af den mere tilbageholdende slags, der begge rummer et rigt indre liv og mangler nogen at dele det med.

Samtidig er filmen en hyldest til en verden, som er ved at forsvinde – den analoge – og de mennesker, som bebor og arbejder i den, og slutningen, hvor man endelig får lov at se Sean O’Connells billede, er en af de bedste, jeg længe har set. Det kunne være gået grueligt galt, men det gør det ikke.

 

’The Secret Life of Walter Mitty’ Instruktion: Ben Stiller. Manuskript: Steve Conrad. Amerikansk (Biografer landet over fra den 25. december)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her