Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Plattenslagere i juleform

Mille Lehfeldt lyser mellem Laus Høybye og Jakob Faurby i en svitsende satirisk julekabaret, der allerede føles lige så uundværlig som mandelgaven
Kultur
9. december 2013
De tre gale performere i Platt-Form i årets ultimative krybbespil – med lige dele parodi på juleevangeliets logik, teaterkoncerternes flyvetrang og standup-selvsving. Sådan skal den juleand barberes!

De tre gale performere i Platt-Form i årets ultimative krybbespil – med lige dele parodi på juleevangeliets logik, teaterkoncerternes flyvetrang og standup-selvsving. Sådan skal den juleand barberes!

Oliver Hoffmeyer

Julekabaret

Tre sortklædte postpunkere kommer ind og kræver stilhed. De tilhører Sturm und Drang-generationen, siger de med tysk alvorsaccent under de knaldsorte parykker. Og så er publikum solgt til stanglakrids og julesatire. For dette er Platt-Forms tre gale performere: Mille Lehfeldt, Laus Høybye og Jakob Fauerby i showet Har du set min nissehue, mor?

De begynder med at svine hinanden til med de grusomste ord og de mest omsorgsfulde øjne. De siger simpelthen alt det, man virkelig ikke kan sige til nogen – med store smil. Velkommen! Please, kom og like med! Herefter er det tidens herskende persontyper, der spiddes: How to get a better life-coachen med alle flosklerne. Den tiggende dværg med hang til Lollipop-sangen. Standupperen med selvfedme. Instagram-freaken, der går i please like me-spasmer. Og så videre.

Trioen synger trestemmigt med svimlende musikalsk engleklang, mens Høybye selv trakterer klaveret.

Og koreografen Steffen Hulehøj Frederiksen har desuden givet performerne de skæggeste moves. Hittet er en gangnam-style, der er blevet til et ’pony-kick’ nedad mod alle dem, der er svagere end én selv … Og publikum vrinsker med af vellyst.

Det er politisk kabaret, der er til at forstå: Her er de rige de onde – og de fattige skuespillere de gode. Jesusbarnet kommer også med, omend Platt-Forms krybbespil ligger i den utraditionelle del af fortolkningsspektret. Høybyes ærkeengel Gabriel vil nemlig gerne dyrke sin ikkeeksisterende, svære barndom – og helst supplere rollen med sin selvopfundne status som sexsymbol i en teaterkoncert-flyveline fra loftet. Også selv om Fauerbys fortæller protesterer, og Lehfeldts Maria bliver liderlig undervejs.

Dette krybbespil ville klart live op undervejs i juleaftensgudstjenesten på tv!

Alt for Gary med sølvskeen

En kabaret har tit et nummer, der ikke hænger sammen med resten, men som bare er skrigende godt.

Hos Platt-Form er det nummeret, hvor Mille Lehfeldt triller ind i en kørestol – med trissefødder og alt for store briller i rollen som den ældre, homoseksuelle født med en sølvske i munden-Gary, der holder af at holde fester med unge mænd i sin store herskabslejlighed på Østerbro. Portrættet er helt skævt og gakket – og fuldkomment præcist. Det kan godt være, at Lehfeldt selv også er født med en sølvske i munden. Men her triumferer hun altså som komiker med en karakter, der sagtens kan gå hen og blive en nyklassiker. Det er forrygende. Voldsomt er det også. Akkurat lige som resten af showet. Voldsomt begavet – og voldsomt vanedannende.

’Har du set min nissehue, mor?’ Musik: Laus Høybye. Tekster: Platt-Form (der be står af Mille Lehfeldt, Laus Høybye og Jakob Fauerby). Koreografi: Steffen Hulehøj Frederiksen. Nørrebro Teater på Frederiksbergscenen på Rialto. Kr. 225-125. Til den 21. december. www.nbt.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her