Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Poetisk beretning om sprog og identitet

Italienske Diego Marani udforsker i en raffineret, filosofisk roman om Europa og dets sammenbrud sammenhængen mellem erindring, identitet og sprog
Kultur
13. december 2013

I forsøget på at få greb om tilværelsen tumler en mand, der har mistet erindringen om sin identitet og sit sprog, rundt i Europa under Anden Verdenskrig.

Det er den medrivende handling i italieneren Diego Maranis roman Ny finsk grammatik. Fortælleren er en eksileret finsk neurolog i Hamborg, Petri Friari, der har rekonstrueret og redigeret et manuskript, han fandt efter krigen på et militærhospital i Helsinki.

»Jeg var blevet samlet op mere død end levende, med knust baghoved, ved daggry den 10. september 1943 på en mole nær jernbanestationen i Trieste,« havde en ukendt mand noteret.

»Der var ikke blevet fundet nogen identitetspapirer på mig, ej heller nogen personlige ejendele. Alt, jeg havde, var det tøj, jeg var klædt i. Formodentlig var jeg blevet overfaldet og plyndret, slået ned med det blyrør, der blev fundet ved siden af mig, stadig tilsølet med blod og hår.«

Manden vågner på hospitalsskibet Tübingen, som ligger i Triestes havn. Et finsk navn er syet ind i hans blå sømandsjakke, hvilket får en læge på skibet, som også er bogens fortæller, til at antage, at der er tale om en landsmand. Lægen reetablerer patientens kontakt til sproget.

»Under hver tegning skrev doktor Friari tingens navn og lærte mig at udtale det. Jeg gentog lydene af hans ord, først tøvende, derefter med stadig større sikkerhed. Det blev til mine egne ord, som jeg med tiden kunne sætte sammen med hinanden.«

Finske lyde

Med »et rudimentært finsk« som eneste holdepunkt forsøger den kvæstede at genetablere forbindelsen til virkeligheden. Han flakker rundt i Trieste, hvor mange italienske soldater har sluttet sig til partisanerne, mens de resterende nu er under tysk kommando.

»Hele byen Trieste levede i de måneder i en tilstand af angst.«

På knejperne fylder han sit hoved med lyden af fremmede stemmer og uforståelige sprog for at bekæmpe ensomheden. Men for at komme sig må han hjem.

»De bør vende tilbage til de steder, der er knyttet til deres fortid,« mener lægen. »Finsk er det sprog, De er vokset op med, det er sproget i den vuggesang, som hver aften lullede Dem i søvn. De skal ikke alene lære det, sproget, De skal også lære at elske det.«

Så via det krigshærgede Tyskland går turen til Finland, som ikke er mindre krigshærget. Helsinki er fyldt med fordrevne efter vinterkrigen i Karelen, og russiske fly bomber byen. I en af byens kirker øver han sin stemme med salmesang, og den fordrukne præst bliver hans sproglærer. Patientens »personlige finske grammatik« bliver således formet af salmer, militærmarcher, mytiske sagn, udlægning af Bibeltekster, beretninger om heltemodige bedrifter og præstens barndomsminder.

»En udlænding, der forsøger at lære finsk, fordrejer sine egne ansigtstræk, han fjerner sig fra sit jeg og risikerer ikke længere at kunne kende sig selv,« siger præsten. Og da Friari sidst i bogen tænker tilbage på sin egen og den ukendte mands skæbne, udbryder fortælleren: »Dette ubønhørlige fædreland.«

Maranis bog er en poetisk beretning om sammenhængen mellem sprog, erindring og identitet. Det er en raffineret, filosofisk palimpsestroman om Europa og det sammenbrud, kontinentets nutid har rod i. Forfatteren er en sprogvidenskabsmand, der er ansat i EU-Kommissionens udvalg for flersprogethed. I den egenskab arbejder han for ideen om, at en mangfoldighed af sprog kan bidrage til at knytte Europa tættere sammen.

Enhver, der har prøvet at leve i omgivelser, hvor der tales et fremmed sprog, vil genkende den følelse af såvel hjælpeløshed og personlighedstab som begejstring og erkendelse, som fremskrives i romanen. Ny finsk grammatik udkom oprindelig på italiensk i 2000 og er siden blevet en bestseller i flere lande. Den danske oversættelse, som det nye forlag Jensen & Dalgaard har udgivet, fortjener også mange læsere.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her