Læsetid: 7 min.

Vi byggede Grønland

To aktuelle udstillinger sætter arkitekturen i Grønland på plakaten. I centrum for begge udstillinger er en vigtig diskussion om den dansk-grønlandske relation og arkitekturens betydning som kulturbærer og symbol på det moderne Grønland. Og den betændte kolonihistorie, der er elefanten i rummet, ingen taler om
Blok P umiddelbart efter opførelsen i 1966. Boligbyggeriet var det største i Rigsfælleskabet, og standarden var markant højere end i f.eks. brokvarterne i København på samme tid. 
 Foto fra udstillingen / Lands-arkivet Grønland
3. januar 2014

Det er et ømtåleligt emne, det dansk-grønlandske forhold. Og det bliver ikke nødvendigvis nemmere. Klimaforandringerne og den gradvise bevægelse mod øget politisk og økonomisk selvstændighed for Grønland rummer en kamp om at definere fremtidens bærende kulturelle værdier. Det kræver et kritisk opgør med historien.

Debatten rummer utallige udlægninger af de danske motiver for at være til stede i Grønland. På den ene side mistanken om rendyrket kulturel imperialisme, drevet hensynsløst af territoriale, politiske og økonomiske interesser. På den anden side uendelig god vilje og fromme hensigter hvilende på en lang fælles historie og dyb samhørighed i rigsfællesskabet. Om der er tale om et civilisatorisk overgreb drevet af en misforstået ’god vilje’ eller ej, så udkæmpes kampen om at definere den danske kolonihistorie i Grønland på mange planer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Hvolbæk
  • Søren Jessen
Jens Hvolbæk og Søren Jessen anbefalede denne artikel

Kommentarer

være do ik naiv Kristoffer Weiss, " Vi byggede Grønland " Ja og vi rev det gamle ned. punktum. syndes det her glorificere hvor mål i grønlands, nemlig at gøre det dansk. klap klap kage.

Mikael Hertig

Mellem alle de sande og strengt taget ikke nødvendigvis gensidigt udelukkende fortællinger om danskernes og grønlændernes indbyrdes motiver til at elske og hade hinanden, og hvorfor der muligvis trods alle odds er grænser for selvstændigheden i internaitonal-politisk kontekst, skal man ikke glemme, at Danmarks måske største fejl de senere år ikke har ligget i konfliktstoffet, men i, at der ligesom ikke er plads i indbakken til at tage Grønland alvorligt nok.

Michael Kongstad Nielsen

Der er også bygget rigtig mange gode enfamiliehuse, institutioner, erhvervsbygninger, hoteller og så videre i Grønland. Vi kan ikke blive ved med at trampe rundt i Blok P. Nogle af dem, der er vokset op i Blok P, har sikkert gode minder derfra.

Ja, og planløsningen-altså rummenes størrelse, fordeling, indretning osv var ligesom GTO's øvrige ' betonbyggerier' virkelig intim og behagelig og det indre helt uden betonpræg. Desuden lå den lige midt i centrum ved siden af butikker, skolen , værtshusene, ret tæt ved vandet i gåafstand fra ' Brættet' og de fleste menneskers arbejde. med fin udsigt og alt det andet som ikke findes i Herlev, Glostrup og alle de andre steder. Desuden var den fyldt med mennesker fra alle samfundslag og etniske baggrunde- og med børn. Høj og lav mellem hinanden. Et helt miniunivers i grønlandsk kontekst. Til en husleje der var til at overkomme og sammen med Store Slettes hele 10 blokke i nærheden, hvor jeg som udsendt blev placeret med min familie var den også nødvendig til at opfange den store tilflytning, hvilket man ikke har nogen løsning på dag med over tyve års ventetid på en almindelig lejebolig.

Hvorfor skulle den så allerede rives ned nu som et andet forsømt slumbyggeri sammen med alle de andre nu forsømte boliger rundt omkring i Grønland ? Jo, fordi man sammen med at man fik hele boligmassen forærende af staten også fik et årligt vedligeholdelsesbeløb på 600 mio kr. i forbindelse med hjemmestyrets indførelse, som man med hænderne knyttet i lommen i respekt for dette hemmestyre har måttet se på blive anvendt til nationalistiske symbolprojekter og uden ordentlige såkaldt rullende, velovervejede anlægsplaner, en slags femårsplaner, der i øvrigt gjorde det muligt for byggefirmaer at tilretteægge indkøb af materialer og dimensionere virksomheden efter. That's why

Det er sådan et godt eksempel på, hvordan man fra Danmark sikkert har villet det bedst - nemlig det danske - uden rigtigt at undersøge, om det nu også passer til grønlandske værdier og kultur. Det ved vi nu, ikke er tilfældet. For at gennemføre den danske drøm om det moderne Grønland a la Danmark, indfangede man folk fra bygder og bandt dem i skibe for at sejle og tvangsforflytte dem til de nye, smarte og moderne boliger. Men man glemte hvordan vi elsker at være sammen i køkkener og sove i samme rum. Alt det forsvandt og så opstod volden, selvmordene, alkoholproblemerne - en anden gave fra Danmark - og rodløsheden.
Nu er det spændende, hvad de nye arkitekter har på tegnebordet. Om de er grønlandske og forstår kulturen, eller om vi endnu en gang skal have danske firmaer ind for at tjene penge på Grønland uden de måske helt forstår, hvad de har med at gøre. Det ville være en rigtig god ide at starte med at forstå kulturen - sådan helt ned til rødderne. Ellers duer det kort og godt ikke.

Estermarie Mandelquist, Torben Arendal og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar

Jeg kender skam godt Pórto Qisuk, som altså i livet uden for fantasiens rige hedder Arne Ib Nielsen og er født i Alluitsup paa ( på dansk Sydprøven ) en ret stor bygd i Sydgrønland. Jeg har spurgt min grønlandske kone om hans 'nye navn' har en eller anden symbolsk betydning på grønlandsk, men hun kan kun sige at Qisuk har et eller andet med træer at gøre.
Han er så tilsyneladende undfanget, født på fællesbriksen og opvokset i et traditionelt grønlandsk tørve/jordhus, som er den boform vi danskere ikke respekterer, men som iflg. ham står som den ideelle bolig til opfyldelse af de grønlandske kulturtraditioner..
Herfra er han så i bastet og bundet form blevet bortført til Nuuk og med magt indsat i en almindelig lejebolig med spisekøkken ( hvor min familie og gæster kunne samles ), centralvarme og andre kulturfremmede elementer som separate soverum.
Der har han så i adskillelige år huseret som medlem af alle tilgængelige partier oven i købet i perioder som medlem af landstinget uden at kunne overbevise sine egne grønlandske medpolitikere om det rigtige i at vende tilbage til fordoms byggeskik, når man betænker hvor undertrykkende og grådigt de danske- og grønlandske byggefirmaer har fremturet med deres kulturfremmede opførelse af danskinspirerede boligformer.
Selv efter 35 års hjemmestyre og selvstyre, hvor man jo selv kunne bestemme hvilke typer boliger man ville ha', opføres der i dag fortsat boliger, oven i købet højhuse som efterligner danske og europæiske normer.
Mange danskere - kan man se- er også ganske fortvivlede over denne undertrykkelse af et gammelt jægersamfunds kultur, men forventer nok at spørgsmålet bliver taget op i den kommende forsonings-og undskyldningskomission.
Selv har Pórto ikke givet helt op, men får tiden til at gå med at læse til præst i Lund, selvom biskoppen afviser alle hans ansøgninger om en stilling i Grønland og selvom han oven i købet har indledt flere sultestrejker i retfærdig harme over afvisningerne.
For mig er han ikke noget sandhedsvidne hverken over for gud eller mennesker i dagens Grønland

Jesper Sano Højdal, Anders Feder og Mads Christensen anbefalede denne kommentar

Steen Marr. Når man vil skrive en biografi om et andet menneske, er det en god ide at tjekke fakta, gerne med personen selv, hvis vedkommende er nulevende - det er jeg - så man sikrer, at hovedparten af fakta - er fakta.
Som jurist og tidligere kontorchef og rigsombudsmand i Grønland burde du respektere noget så elementært. Lidt research hvade været på sin plads, inden du satte den gang ukorrekte vrøvl sammen, som næppe er offentliggjort for at sætte mig i et godt lys.
Juridisk er det ringeagtsytringer, og dem må man, ved du nok godt som jurist, hverken fremsætte eller viderebringe. Du når da også at demonstrere en manglende viden om Grønland, som næppe er en tidligere rigsombudsmand værdig.
Det er beklageligt, at du åbenbart ikke er i stand til at argumentere for bolden - vi taler om arkitektur - men mener, at du skal gå efter manden, og desværre med den form for sarkasme og ringeagt, som vi grønlændere kender lidt for godt, men hverken forstår eller respekterer.