Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Hannah og hendes ’søstre’

Også i tredje sæson af Lena Dunhams smågeniale tv-serie, ’Girls’, er det svært for Hannah og hendes veninder at finde ud af det med kærligheden og karrieren
Det kan altså være en ganske frustrerende oplevelse at følge med i Hannahs liv, men det er aldrig kedeligt.

HBO Nordic

Kultur
9. januar 2014

Det er umuligt ikke at blive lidt irriteret på Hannah Horvath, hovedpersonen i Lena Dunhams tv-serie Girls. Hannah, der spilles af Dunham selv, er ligesom sine tre veninder – Marnie, Shoshanna og Jessa – et selvoptaget, egoistisk og neurotisk menneske midt i 20’erne, som har utroligt svært ved at finde ud af livet, kærligheden, forpligtelser, arbejde og karriere.

De har alle fire høje ambitioner – Hannah vil være og er vel sådan set også efterhånden blevet forfatter – men vil ikke rigtig kæmpe for dem, overkomplicerer alt det, der burde være ligetil, og fralægger sig ofte ethvert ansvar for deres eget liv og forventer, at forældre, veninder eller forsyn klarer skærene for dem.

Det kan altså være en ganske frustrerende oplevelse at følge med i Hannahs liv, og det sker ikke sjældent, at man – jeg, en snart 42-årig filmkritiker med, synes jeg selv, noget at have det i – råber ad skærmen: ’Tag dig nu sammen!’ eller ’Så tal dog med ham!’ eller ’Hvad fanden har du gang i, kvindemenneske?!’

Sandhed og universalitet

Omvendt er Hannah og hendes veninder umulige at stå for som de uperfekte og charmerende mennesker, de er. Jeg kan genkende mig selv i dem – selv om jeg aldrig har boet i New York, så kender jeg godt til at være forvirret og på røven økonomisk og følelsesmæssigt og have så ondt af sig selv, at man bare er nødt til at ringe hjem til sin mor for at få hjælp.

Girls er ikke en traditionel komedieserie, dertil rummer den for meget drama. Men den er meget morsom, ikke mindst fordi Lena Dunham tør klæde sig selv og sin generation af – både bogstaveligt og i overført forstand – og udstille den som den forkælede og forkvaklede størrelse, den også er.

Samtidig formår hun og seriens øvrige skuespillere, manuskriptforfattere og instruktører at vise sårbarheden bag ved alle prætentionerne og de skarpe og sarkastiske bemærkninger, de unge mennesker slynger om sig med og bruger som panser. Der er en kerne af sandhed og universalitet i Girls, som kan ses af de fleste.

Ting og sager sker

I tredje sæson af Girls, som lige om lidt begynder på HBO Nordic, bliver tilværelsen bestemt ikke nemmere for Hannah, Marnie (Allison Williams), Shoshanna (Zosia Mamet), Jessa (Jemima Kirke) og mændene, der omgiver dem, f.eks. Hannahs ekskæreste, Adam (Adam Driver), der vender tilbage, da hun har allermest brug for det. Ting og sager sker også i forhold til den e-bog, Hannah er ved at skrive, og hendes øvrige arbejdsmæssige muligheder.

Shoshanna er stadig i gang med at realisere sig selv, men det er udmattende og forstyrrende, når man nu har en 15-årsplan for sit videre liv. Marnie og Charlie (Christopher Abbott) er igen gået fra hinanden, og måske fører det hende i armene på ... nej, det vil jeg ikke afsløre. Ray (Alex Karpovsky) bestyrer sin egen café, og så vender Jessa tilbage fra afvænning, og Adams søster dukker op, og ...

Det er aldrig kedeligt at være i selskab med Hannah og hendes ’søstre’.

 

’Girls’ Manuskript og instruktion: Lena Dunham m.fl. Tredje sæson kan ses på C More og HBO Nordic på mandag den 13. januar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her