Læsetid: 2 min.

Pakistan i opbrud

Skæbner fortvivles, og et land går snart under i amerikansk-pakistanske Daniel Mueenuddins glimtvis stærke debutnoveller
3. januar 2014

Mennesket dræber for tre ting – jord, guld og kvinder«. Med dette ordsprog fra Punjab indleder Daniyal Mueenuddin sin novellesamling Andre steder, andre drømme. Kulisserne er det moderne Pakistan, hvor et kompliceret netværk af familier, tjenere, bønder, rigmænd og politikere lever i et skrøbeligt feudalt samfund med den tidligere regeringsembedsmand K. K. Harouni som midtpunkt.

I titelnovellen møder vi Harouni som en gammel, døende mand, der har overladt driften af sit gods til sin forstander Jaglani, mens han selv opholder sig i sit store hus i Lahore. Her ansætter han en ung tjenestepige, som ser sit snit til at forbedre sin sociale position i samfundet ved at indlede et forhold til herremanden. Harouni nyder hendes selskab, hun nyder sin pludselige anseelse, og alt fungerer, som det skal, indtil han dør og efterlader hende nøjagtig, hvor hun kom fra – fattig og uden fremtidsudsigter.

I Mueenuddins optik er specielt kvinderne udsatte i dette stive og patriarkalske samfund – og af samme grund udspekulerede. Deres eneste våben i kampen for en bedre tilværelse er sex, og det bruger de fattige tjenestepiger til at vinde anseelse, mens overklassekvinderne manipulerer groft med deres magtfulde mænd – indtil alderen ødelægger deres indflydelse.

Over for de mange kalkulerende og desperate kvinder står lige så mange bundkorrupte og svage mænd. En af dem er førnævnte Jaglani, der som forvalter af Harounis gods nyder stor anseelse i det sydlige Punjab.

I ’Skaffedyret’ får han til opgave at sælge lidt af godsets jorde, da Harouni har brug for kontanter. Jaglani opkøber selv de bedste stykker af jorden til halv pris. Derefter sælger han dem videre med god fortjeneste, hvorfor han »blev endnu mægtigere og endnu rigere,« som det udtrykkes i Allan Hilton Andersen sikre oversættelse. Også for Jaglani ender jagten på jord, guld og kvinder imidlertid trist, og i det hele taget er Mueenuddins i øvrigt levende og farverige portræt af Pakistan båret af en dyster undergangsstemning. Her findes ganske enkelt ingen vindere, og for alle – kvinder og mænd, rig og fattig – er lykken flygtig.

Lidt for ensformigt

Andre steder, andre drømme blev fint modtaget i USA, da den udkom i 2009. Forståeligt nok. Både det menneskelige drama og sproget kunne enkelte steder have nydt godt af færre stemningsbeskriveler, og ja, læst i ét stræk virker novellerne også lidt for ensformige og forudsigelige i deres klassiske amerikanske creative writing-opbygning.

Men Mueenuddin har noget på hjerte om det Pakistan, hvor han i dag bor, og flere steder demonstrerer forfatteren på mesterlig vis, hvorfor hans skønlitterære debut var med i kapløbet om både Pulitzerprisen og the National Book Award.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu