Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Rejsende i den ydre og indre verden

En bog om ikke at glemme, at alting hele tiden begynder her og nu
Kultur
29. januar 2014

Carl-Henning Pedersens sidste år. De mødtes i Jerusalem, han og den norske fotograf Sidsel Ramson.

I Jerusalem som William Blake så byen, oprørende, mytisk, ny og dog gammel, proppet med mening.

Carl-Henning var beslægtet med Marc Chagall og med Jens August Schade, den lyse digter, som man siger, selv om der er rigeligt med mørke i hans stadig spillevende digte.

Han var den af kunstnerne omkring tidsskriftet Helhesten fra de mørke besættelsesår og Cobra fra tiden efter, der klarest stod for de fabulerende idealer, gruppen havde: At male sig tættere på barnets forudsætningsløse optagethed af verdens signaler.

Samtidig var han nok den, der stod fjernest fra de erklærede politiske hensigter. Måske var han naiv.

Om ham og hans slags har man siden ment, at de gik i frø, at de hurtigt i deres liv som kunstnere stillede sig tilfreds med noget allerede indvundet og derefter bare blev ved, hvad der havde vist sig salgbart. Man har her og der indimellem ment, at Carl-Henning Pedersen var doven eller udbrændt, men de, der siger sådan, aner ikke, hvad de taler om.

De har ingen viden om, hvad det kræver af et menneske vedblivende at holde sig så åben og i kontakt med alt, som Carl-Henning Pedersen gjorde det, hele tiden at være til stede her og nu og trofast vedblivende registrere den aldrig standsende forandring i forholdet mellem alle ting, der er forudsætningen for, at øjeblikkets karakter lader sig gribe.

Fint vidnesbyrd

Det gælder ikke kun for Carl-Henning Pedersen, men også for mange andre malere og kunstnere i »den del af kunsten som har improvisation/uopmærksomhed som skabende princip«, som Per Højholt sagde i 1967 og tilføjede, at de er »periodens bevidste udtryk«.

Det er kun værkerne selv, der kan beskrive det, i hvert fald da, når kunstneren i proces ikke længere findes.

Carl-Henning Pedersen ville være blevet 100 sidste år, og bogen er udsendt i den anledning af Sidsel Ramson, der fulgtes med ham gennem den sidste del af livet. Han døde i 2007.

Det er først og fremmest en billedbog, selv om der er en del tekst i den også: Hans fabulerende akvareller fra den indre verden og hendes pågående fotografier af gademiljøer mange steder i den ydre.

»fra i dag er hele verden anderledes end nogensinde før,« skrev Gustaf Munch-Petersen i Mod Jerusalem fra 1934. Han var moderne og skrev alle ord med små bogstaver. Bogen her er et fint vidnesbyrd, indimellem bevægende, om, at sådan er det stadig for dem, der holder sig åbne for det.

 

Carl-Henning Pedersen/Sidsel Ramson: En søgen efter fugl Føniks. 306 sider, 450 kr. Tiderne Skifter. Er udkommet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her