Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Skarnstreger er ikke, hvad de har været

Animationsfilmen ’Emil og Ida fra Lønneberg’ reducerer Astrid Lindgrens udødelige Katholt til politisk korrekt børnetime for de mindste
Kultur
23. januar 2014

Min syvårige søn hører for tiden Alle vi børn i Bulderby og Emil fra Lønneberg på cd, før han falder i søvn. Astrid Lindgrens Småland er et mentalt frirum, hvor man går med bare tæer og bader i søen, og hvor skarnstreger er charmerende. Det er mindfulness i et børneliv, hvor normen i klassen er, at legeaftaler går med iPad-spil, og hvor hverdagseventyr i vildtvoksende baghaver er en mangelvare.

Fortællingerne om Emil Svensson på Katholt er selvfølgelig mindst ligeså universelle som de er aktuelle.

Skarnsknægtens mere eller mindre tilsigtede oprør mod far Antons koleriske autoritet er til enhver tid en fryd. Også derfor er det trist, at animationsfilmen Emil og Ida fra Lønneberg ikke videreformidler bøgernes særlige blanding af langsommelig nostalgi og ukontrollerbar ballademageri.

Det er, som om den cirka en time lange film er tappet for en del af Astrid Lindgrens originalitet og fortællerigdom. Dels på grund af sit lidt anonyme, grovtegnede forsøg på at gengive Björn Bergs humoristiske illustrationer fra bøgerne, og dels fordi manuskriptforfatter Hans Åke Gabrielsson har valgt nogle mindre kendte historier om Emil. Der er den dag, han går ud med tiggerstaven for at tjene til de nymodens fluefangere, hans far er for nærig til at købe. Og som titlen viser, vil man gerne gøre Ida til ligeværdig hovedperson med et kapitel, hvor hun sætter sig for at komme i værkstedet.

Men genfortalt uden Astrid Lindgrens kant, føles kapitlet om Ida mest som en politisk korrekt bestræbelse på at føre Emil fra Lønneberg up-to-date. Det er for pænt og for kedeligt. Til trods for fortællestemmen, der leveres med nærvær og indlevelse af Kaya Brüel.

Hans Åke Gabrielsson har netop med stort held fortolket Alfons Åberg i et spillefilmformat, men hans Emil-filmatisering er i samarbejde med instruktør Per Åhlin episodisk og overfladisk. I bedste fald vil de helt små biografgængere nyde universet i komprimeret udgave. Større børn og barnlige sjæle vil føle sig talt ned til.

’Emil og Ida fra Lønneberg’ Instruktion: Per Åhlin, Alicia Björk og Lasse Persson. Manuskript: Hans Åke Gabrielsson. Svensk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ham der Emilogida - er det en 'hen' :)
De er skøre de svenskere.