Læsetid: 4 min.

En svane er en svane

Så er Mariinskij Balletten i København med en version af ’Svanesøen’, hvor ondskaben er tydelig – og hvor armene stadig er vigtigere end psykologien. Heldigvis
Mariinskijs ballerinaer i ’Svanesøen’ er hverken kvinder eller svaner. De er væsener fra en anden verden af ren poesi – og med meget stærke ben.

N. Razina

15. januar 2014

Svanesøen med Mariinskij Balletten er den ultimative, russiske scenepoesi. Det viste mandagens åbning af gæstespillet på Det Kongelige Teater med al tydelighed. For svaneballerinaerne fra Skt. Petersborg er vitterlig anderledes end alle andre – de er eksklusivt oplært til at danse disse vingevæsner med blafrende arme og mørke blikke. Svanerne er deres. Uanset hvor meget de fleste andre balletkompagnier, herunder også Den Kongelige Ballet, prøver kræfter med verdens mest tiljublede ballet. Samtidig er Mariinskij Ballettens Svanesøen tydeligvis svømmet ind i en tidslomme af charme, damals og stædighed – og autentisk aura. Opsætningen er fra 1950 af Konstantin Serveyev, og den bliver vogtet med næb og kløer. På Kgs. Nytorv er der også kendere, der passer godt på Bournonvilles Sylfiden, men her eksperimenteres der dog en del med ny psykologi og ny scenografi. Sådan er det ikke hos Mariinskij. En svane er en svane.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henrik Brøndum
  • Steffen Gliese
  • Steffen Leo Hansen
Henrik Brøndum, Steffen Gliese og Steffen Leo Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Leo Hansen

Helt enig - underskønne og poetiske svaner - en aften med ren poesi, fantastisk musik - og så pyt med handlingen - og godt at harpen blev nævnt, det var fantastisk som hun spillede! Stor tak til Anne Middelboe for en fremragende anmeldelse.
Steffen Leo Hansen

Michael Kongstad Nielsen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Hvis man aldrig har brudt sig om den ægte vare, så kan det jo være lige meget, at den findes intakt. Ballet har altid været kedeligt, eller måske udtryk for en stereotyp, seksuel opfattelse af kønnenes dans. Bedst synes jeg så om H. C. Andersens "Den standhaftige tinsoldat", hvor den étbenede tinsoldat betages af slottets danserinde, der strakte begge sine arme ud, og løftede sit ene ben så højt i vejret, at tinsoldaten slet ikke kunne finde det og troede, at hun kun havde ét ben ligesom han.

Steffen Gliese

Hvis man aldrig har brudt sig om den ægte vare, gider de folk, der har, ikke at høre ens uforgribelige mening, Michael Kongstad Nielsen. Den er - irrelevant.

Michael Kongstad Nielsen

Ah, ved du nu hvad, Peter Hansen - det synspunkt holder ikke i byretten, debatten her er åben for alle, ikke kun for indspiste tilhængere af diverse subkulturer.

Steffen Gliese

Balletkulturen er en af de største juveler i vores og Ruslands kultur. Man kan sætte sig ind i det og få noget ud af det, eller man kan være ligeglad og blande sig udenom. Men man kan ikke meningsfuldt kritisere kunst på andet end æstetiske præmisser.