Læsetid: 3 min.

Flugten til Sverige

Otto Gelsteds reportageroman ‘Jøderne i Husaby’ rejser sig smukt og stærkt blandt krigstidens rædselsbegivenheder
7. februar 2014

Otto Gelsteds reportageroman Jøderne i Husaby har uretfærdigvis været gemt og glemt lige siden 1945, hvor den udkom og allerede druknede i bølgen af besættelsestidslitteratur og hurtigskrevne romaner. Nu rejser den sig imidlertid smukt og stærkt i Hans Hertels behjertede regi og forskning med en grundig indledning om Gelsteds biografi og position i 1930’ernes kulturkamp som lærd og stilfærdig digter, kritiker, oversætter og kendt kommunist og antinazist. Som sådan også observeret af Gestapo, indtil han ved samarbejdspolitikkens sammenbrud 29. august 1943 og planerne om deportering af danske jøder og jagten på kommunister var i gang, lod sig overtale til at flygte til Sverige. Gelsted valgte i fiktionaliseret form at fortælle denne historie, da han var plantet i Husaby i den svenske provins blandt en større flok jødiske bådflygtninge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu