Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Antisemitisk falskneri

’Zions vises protokoller’ er et af antisemitismens hovedværker, der gik sin sejrsgang over hele kloden. Godt at vi nu har skriftet i en videnskabelig udgave takket være Morten Thing
Kultur
7. marts 2014

Det er fint stykke klassisk humanistisk forskning, Morten Thing leverer med denne udgivelse. Genoptrykket af den første danske oversættelse af et af antisemitismens hovedværker, Zions vises protokoller, fra 1920 er forsynet med en omfattende forskningsoversigt over debatten om skriftets oprindelse og en grundig bibliografisk undersøgelse af antallet af udgaver og oversættelser til alverdens sprog.

Udgivelsen gør det muligt at orientere sig grundigt i det ofte omtalte skrifts indhold og samtidig gøre sig bekendt med den omfattende internationale forskning, der entydigt viser, at der er tale om falskneri med international baggrund, formentlig udført i russisk-ukrainske kredse, enten i det russiske imperium eller emigrantkredse i Paris.

Skriftet blev afsløret som et falskneri næsten fra begyndelsen, men det har ikke hindret det i at gå sin sejrsgang over hele kloden, såvel i forbindelse med den russiske revolution som i mellemkrigstiden og igen i Mellemøsten efter Israels sejr over naboerne i 1967.

At skriftet også er udbredt i Japan og andre asiatiske lande, er et af de overraskende resultater af Morten Things undersøgelse af de op mod 950 forskellige udgaver på 38 sprog. Forklaringen på det obskure skrifts popularitet giver han selv i den korte og knappe konklusion:

»Når traditionelle samfund bevæger sig ind i moderne samfund, sker det som følge af uoverskuelige sociale processer. Mange mennesker stiller sig det spørgsmål: Hvem har besluttet og udført disse processer? I virkeligheden er processerne uden subjekt, og der er ingen, som har besluttet dem. De sker som følge af kapitalismens indbyggede udviklingslogik. Men Protokollerne har et andet svar: Der er nogen, som har besluttet og udført disse processer, og det er jøderne … Protokollerne gør imidlertid ikke blot moderniteten til noget, jøderne står bag. De gør det til et komplot.«

Denne sammensværgelsesteori er årsag til falskneriets langvarige og nærmest stigende popularitet, selv om det som sagt meget hurtigt blev afsløret som en næsten ordret afskrift af en populær fransk roman fra midten af 1800-tallet. Konspirationsteorier lever deres eget liv, og det gælder i særlig grad for Zions vises protokoller, der foregiver at være et referat af planerne om verdensherredømmet på en jødisk verdenskongres.

Selve skriftet er der ikke grund til at spilde mange ord på. Enten tror man på det, og så er argumenter overflødige, eller også gør man ikke efter den grundige redegørelse for forskningen. Men det er godt, at skriftet nu foreligger på dansk i en videnskabelig udgave ud over de fire tidligere udgivet af mere eller mindre nazistiske kredse. Det er et resultat af klassisk humanistisk videnskabelighed, filologisk omhu i detaljen, store sprogkundskaber og et grundigt overblik over sekundærlitteraturen. Og så oven i købet suppleret med et pænt optryk af forsiderne på mange af de mere eller mindre obskure udgaver, som gør det muligt selv at lave en ikonografisk analyse af fremstillingerne af den lumske jøde i mange kulturer.

Sikrere resultater

Morten Thing spilder ikke krudt på at vise, hvordan den danske udgave sammen med sit finsk-svenske forlæg og mange andre har nedtonet den oprindelige polemik mod frimurerne til fordel for jøder som både kapitalister og kommunister. Ligeledes får vi kun i forbifarten oplysning om, at den russiske original er præget af ukrainske formuleringer. Der er rige muligheder for selv at arbejde videre, hvis man skulle have lyst. Men man kan også lade være og sige, at nu er det gjort.

Det er også et resultat af humanistisk videnskabelighed, hvis resultater selvfølgelig ikke er uigendrivelige som fysiske teorier, men bestemt ender i sikrere resultater, end fordommene i offentligheden – og Videnskabsministeriet – lader ane. Kun skade, at Tidehverv og Søren Krarup ikke ydede en tilsvarende indsats, da de i 1999 genudgav Luthers skandaløse skrifter mod Jøderne og deres løgne fra 1543 og en feltprædiken Mod tyrken og jøden. Også de benyttede den autoriserede oversættelse ved en nazistisk forfatter, men at forsyne skriftet med en videnskabelig indledning og en redegørelse for skrifternes virkningshistorie faldt ikke de gode mennesker ind. Men formålet med udgivelsen var selvfølgelig også et andet.

 

Morten Thing: ’Antisemitismens bibel. Historien om smædeskriftet Zions vises protokoller’. Informations Forlag. 180 plus 123 sider. 299 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her