Læsetid: 2 min.

Forført i Moskva

Moral og menneskeliv står på spil i engelske A.D. Millers dystre noir-skildring af røverkapitalismens Rusland
28. marts 2014

Til at begynde med er det en kærlighedshistorie, bilder han sig ind. Siden bliver fortælleren i Vintergæk klogere. I Rusland, får han at vide, findes der ingen »historier om kærlighed. Der er kun historier om kriminalitet«.

Nicholas Platt, som han hedder, er brite og bosat i Mosva, hvor også romanens forfatter, A.D. Miller, har arbejdet i tre år som korrespondent for avisen the Economist. Vintergæk er Millers debutroman, og den blev i 2011 shortlistet til både den litterære Booker-pris og the Gold Dagger Award, der uddeles til årets bedste engelsksprogede kriminalroman.

Ganske forståeligt, for det er svært at være utilfreds med noget som helst i denne velkonstruerede og atmosfæremættede noir-skildring fra et wild west-Rusland, hvor røverkapitalister skyder på alt, hvad der rører sig, mens hengemte lig først dukker op som vintergækker, når sneen smelter. Deraf titlen, der låner fra et russisk ordsprog.

Smøre læbestift på svin

Nicholas er advokat for udenlandske banker, der vil låne penge til russiske forretningsfolk i olieindustrien. Han beskriver selv sit job som at »smøre læbestift på svin«, men evnen til at gennemskue, hvordan alting pyntes i dubiøse forretningers tjeneste, svigter, da han møder Masja.

Uagtet at Nicholas er overbevist om, at der er tale om ægte kærlighed mellem dem, står det hurtigt klart for læseren, at han er offer for en eller anden form for forbrydelse. Spørgsmålet er, om det går op for ham, inden det er for sent.

Vintergæk har form som Nicholas’ bekendelser til sin kommende kone. »Det er, som om jeg er nødt til at fortælle nogen om Rusland, også selvom det gør ondt. Desuden bør du jo nok vide det, nu hvor vi skal til at afgive visse løfter til hinanden,« siger han, og skulle man nu være lidt grov er denne form vel romanens eneste lille troværdighedsproblem: Hvorfor risikere at ødelægge et ægteskab, allerede inden det er indgået, ved at røbe en så dyster historie om sig selv og sin fortid?

 

A.D. Miller: Vintergæk. Oversat af Ninna Brenøe. Klim .242 sider. 269 kroner

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu