Læsetid: 7 min.

Hun satte ord på et samfund, der var ved at gå under

Marie Bregendahl voksede op i et bondesamfund fra den gamle tid, men brød ud af miljøet, fordi hun var en fremragende forfatter. Hendes udgangspunkt gav hende dog et ekstra skarpt blik for de konflikter, der opstod med det gamle samfunds død
Marie Bregendahl (1867-1940) skildrer bondelivet i hjemstavnen Fjends i romanen ’En dødsnat’ og en række noveller.

Marie Bregendahl (1867-1940) skildrer bondelivet i hjemstavnen Fjends i romanen ’En dødsnat’ og en række noveller.

Scanpix

28. marts 2014

Jyske Marie Bregendahl er gammeldags. I mere end en forstand. Hun er så godt som ukendt i dag, men dertil kommer, at hun også i sin samtid stod på det gamle bondesamfunds grund og skildrede livet på landet, som det levedes, før andelsbevægelse og husmandsbevægelse sammen med arbejderklassens begravelseskasser og fagforeninger lagde den gamle tid i graven.

Men i hendes tilfælde betyder gammeldags ikke reaktionær. Tværtimod giver hendes udgangspunkt hende et ekstra skarpt blik for de dilemmaer og – for de enkelte – ofte uløselige konflikter, der opstod med det gamle samfunds undergang, ikke mindst imellem kønnene.

Nu udsender forlaget Gladiator hendes roman nummer to, En Dødsnat (1912) suppleret med en af hendes noveller »Ved Lars Skrædders Sygeseng.« Den sidste er fra 1902, og ud fra den er man tilbøjelig til at slå hende i hartkorn med de øvrige hjemstavnsforfattere fra perioden, først og fremmest Johan Skjoldborg og Jeppe Aakjær. Aakjær var hun i øvrigt gift med fra 1893-1900.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Heinrich R. Jørgensen
Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vibeke Rasmussen

Og lige en sidste ting: Den ovenstående metode er naturligvis "præ-photoshop", hvor man malede direkte på et papirfoto. :)