Læsetid: 3 min.

Skønt Romerlys med polsk tændsats

Det er lykkedes at dramatisere Knud Romers skildring af Nykøbing Falster, så byens tyskerhad kan mærkes helt ind i tilskuerens knogler. Voldsomt og ubehageligt – og meget bevægende
Dette er teater, når det er mest nøgent: en kvinde og en mand på en tom scene. Mille Maria Dalsgaard og Jonas Littauer klæder hinanden i deres indlysende utilpassethed. Hun er smuk og feminin – han er ranglet og indædt. Men de har samme musikalitet i deres spil og samme gode tyske udtale

Dette er teater, når det er mest nøgent: en kvinde og en mand på en tom scene. Mille Maria Dalsgaard og Jonas Littauer klæder hinanden i deres indlysende utilpassethed. Hun er smuk og feminin – han er ranglet og indædt. Men de har samme musikalitet i deres spil og samme gode tyske udtale

Teater V

31. marts 2014

De første minutter af forestillingen er fuldkommen ulidelige. En ung mand står og råber, mens en kvinde siger de mest rasende ord med et gyseligt smil på læberne. De bliver ved og ved. Egentlig kan der slet ikke være så meget vrede i salen hos Teater V. Men alligevel sprudler de ordene ud, nærmest som ammunition og opkast i ukontrollable doser. For dette er Den som blinker er bange for døden. Det er Knud Romers historie. Og det er alvor.

Halvanden time senere er der helt stille – og nogle benovede tilskuere, der begynder at klappe indædt. Nu sidder skuespillernes råben helt inde i tilskuernes knogler. Men også deres tavshed. Og man forstår, hvorfor teatret Det Dramatiske Udgangspunkt har været nødt til at gå til yderlighederne – og hvorfor iscenesættelsen er blevet så radikal: fordi fortvivlelsen skal sætte sig i kroppen på tilskueren, så man hverken kan glemme ordenes lyde eller deres fornedrelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Riisgaard
  • Kurt Lindy Hansen
Bjarne Riisgaard og Kurt Lindy Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Hvorfor striptease? Og er hun nu så smuk og feminin, og er han nu så ranglet? Jeg synes han ser meget godt ud.