Læsetid: 4 min.

Perfekt timet værk for en venstrefløj i krise

Det er ikke mangel på ideer, der har bragt Socialdemokraterne i den nuværende usle forfatning. Det er dårlige ideer. Bogen ’Socialdemokratiske Tænkere’ er et godt formidlet, perfekt timet og aldeles relevant værk for en venstrefløj i idékrise
9. april 2014

Danmarkshistoriens mest succesfulde politiske ideer gik i løbet af det 20. århundrede umærkeligt i et med det regnvejrsgrå politiske tapet. Den dynamiske motor for sociale fremskridt og udvidelse af demokratiet gik først i tomgang og så i stå og fremstår i dag først og fremmest som en ikke-fuldstændigt højreorienteret delvis spejling af den økonomiske liberalismes vildfarelser.

Ideerne er naturligvis de socialdemokratiske, og de udgør en mangefacetteret vifte af politiske tanker, der har ændret Danmark. I bogen kaldes denne idévifte for socialdemokratisme, men ærligt talt så lyder det jo som en hudlidelse. Det er socialisme, vi taler om. Anders Dybdal har redigeret bogen, der består af 15 portrætter af socialdemokratiske tænkere, der på forskellig vis har haft betydning for partiet, bevægelsen og samfundet. Hvert portræt afsluttes med tre bud på, hvad tænkerne kan bidrage med i dag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels P Sønderskov
  • Bjarne Riisgaard
  • Steffen Gliese
  • Mihail Larsen
Niels P Sønderskov, Bjarne Riisgaard, Steffen Gliese og Mihail Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Men vil det være muligt at reformere de eksisterende partier? Er de ikke for degenererede allerede?

Lasse Glavind

Har ikke læst bogen, men efter at have læst denne anmeldelse kan jeg ikke frigøre mig for en fornemmelse af, at der lige for tiden findes et meget stort behov på venstrefløjen for at kanonisere det 'Socialdemokrati', der var engang i de gode gamle dage etc. etc. Der bliver grædt for meget snot og skrevet for mange 'forskønnede' hyldestdigte til en fortid, der måske, måske ikke var som den beskrives. Jeg savner altså et lidt mere 'kritisk' tilgang til begreberne og historien, for det bliver godt nok svært at komme videre, hvis alle ubevidst går rundt og venter på, at de gode gamle dage vender tilbage.

Lad falde, hvad ikke kan stå!

Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar

Jeg har heller ikke læst bogen, men der kører en temmelig syg trend gennem Europa for tiden, så Danmark er afgjort ene om dette.

Det er faktisk tankevækkende, at regeringerne i bl.a Spanien, Frankrig, Italien, England, Portugal, Grækenland og formentlig Belgium er kommet til mangten ved at love borgerne noget, og straks efter valget gøre det helt modsatte.

Så må man spørge sig, om man tror det skyldes manglende visioner, populisme, manglende interesse eller manglende evner.

Og svaret der desværre nok, ja det skyldes det formentlig. Og når man nu ved, at trends indenfor politik har det med at blive plagieret af næste regering, der samtidig skruer lidt op for utroværdigheden, så er spørgsmålet, hvad man gør for at stoppe det.

Og her er svaret mere indviklet. I Danmark har man i hvert fald ingen alternative partier netop nu. Og partier som DF, V LA og K har slet ikke samme interesser som flerheden af borgere.

Steffen Gliese

Gert Romme, jeg tror, at Belgien og Luxembourg faktisk måske er tegn på en ny trend, hvor et mangeårigt system af politiske tvangshandlinger brydes ved netop dannelsen af centrum-venstreregeringer. Det er jo ganske radikale brud, der er foretaget, ikke mindst i Luxembourg, der stort set altid har været Kristeligt-Demokratisk og nu har en midterorienteret homoseksuel premierminister.
I det hele taget tyder meget, som jeg ser det, på, at landene omkring Tyskland i høj grad realiserer en grad af progressivitet og gammeldags socialdemokratisk tankegang, der favoriserer alles samfundsadgang på bekostning af de i forvejen privilegerede. Schweiz hører med i bunken.
Vi er jo kommet i den absurde situation, hvor angsten for det ligefremme demokrati hjemsøger politikerne - som om de selv skulle have et klarsyn og en indsigt, der gør dem bedre til at finde vejen frem. Intet meget tyder på det, det eneste, de kan finde ud af, er for tiden vejen tilbage til værdier, vi har frigjort os fra for længst, og som kun ubegrundet fremtidsangst kan kalde frem igen. Hvorfor er danskerne dog bange for, om vores velfærdssamfund kan opretholds? Det kræver ikke andet, end at vi i fællesskab - og så decentralt besluttet som muligt - løser opgaverne, der er. På intet tidligere tidspunkt i historien har Danmark i samme grad kunnet opnå en høj grad af selvforsyning og dermed tryghed for alle, end i dag. Men det taler ingen så højt om.

Michael Kongstad Nielsen

Dårlig anmeldelse. Allerede de to første afsnit er stort set uforståelige. Men de 15 tænkere er det sikkert værd at lytte til.