Læsetid: 3 min.

Afdæmpet skønhed

På trods af en uventet graviditet handler Christina Hesselholdts nye bog mest om alder og om ting, der går langsommere – og om det skønneste, skønneste dansk
I Christina Hesselholdst nye bog er Camilla agterudsejlet i livet. Den handler om at blive ældre, og om at leve med en langsom hastighed, mens andre bruser af sted.

Jakob Dall

9. maj 2014

Den sørgmuntre strømmen af både liv og skrift fortsætter i den lille bog Agterudsejlet, fjerde bind i Christina Hesselholdts serie af udgivelser om Camilla og kredsen af venner omkring hende. Denne gang er prosaen knap så vild og elektrisk – tanken og skriften hopper ikke afsted med helt samme virtuose hast, bipersonerne har ikke helt samme knivskarpe galskab, det er mere som at sejle i smult vande – men det er stadig en ubetinget fornøjelse at læse.

Faktisk passer den begyndende stilfærdighed til indholdet. De forrige bøger var kollektivtekster, man skiftede frem og tilbage mellem de forskellige skikkelser. I Agterudsejlet er Camilla i centrum. Hun fører ordet det meste af tiden. Hendes mor er død. Hendes skilsmisse er endelig, hendes nye hest viser sig at have gamle skader. Nu sidder hun i et arvet sommerhus og skriver i bogens første halvdel i sit ’Dokument sort’, husker på sin mor og sine bedsteforældre.

Klar og smuk

Med dem var det både idyllisk og helt galt. Her har morfaren en depression:

»Han grubler over alle de installationer der kan gå i stykker, oliefyret sivebrønden ovnen vandvarmeren. Da vi, det er min mor og mig, bliver klar over at han står ude i kulden, tager min mor fat i hans hænder og hjælper ham ind. Juleaften, han vil ikke tillade at der bliver lavet julemad, fordi ovnen kan gå i stykker, og han vil gå endelig fallit af elforbruget. Vi har været indstillet på at spise kold mad ligesom alle de andre aftner for ikke at bekymre ham, det er hans hus, ham der har en depression, vi går til det som spejdere, ingen juleaften i år er i orden.«

Det er jo en klar og smuk og smertelig prosa, det her, præget af en afsmag for listekomma og en nærmest løssluppen omhyggelighed. Scenen udfolder sig ligesom per association, men ikke et ord virker tilfældigt. Hesselholdt kan skrive, så det hjerteskærende og en let komik klinger sammen, det er et sjældent talent.

Hun kan skrive, så man ser hvordan der ud af dagligdagen fødes en intens sorg, som samme dagligdag ikke giver plads til. Så bliver sorgens udtryk utilstrækkelig, netop komisk, som spejdere, der mander sig op.

Måske er den pointe mere tydelig, mere rent udtrykt i Agterudsejlet end den var i de forrige bøger. De fremstillede hverdagen som et livfuldt kaos, nu er Camilla agterudsejlet i livet, kunne man sige. Ganske vist dukker der nye mænd og en uventet graviditet op undervejs, men det er biting. Denne bog handler om at blive ældre, og om alder som det at leve med en langsom hastighed, mens andre bruser af sted. Og om at føle sig bundet til ting, ingen andre rigtig kan se.

Ifølge pressemeddelelsen er Agterudsejlet ikke bare fjerde, men også den foreløbige afslutning på serien om Camilla og hendes venner. På sin vis føles bogen som en art efterklang af de tre forrige, ikke et punktum, men en løs tråd, der skulle følges til dørs. Tilsammen udgør de noget af det fineste, der er skrevet på dansk de sidste fem år.

Sjælens rystelser

Vi slutter med et citat til: »At gå og spytte blommesten ud forbinder man sædvanligvis med en vis munterhed, og det går jeg og gør, jeg har lommerne fulde af mirabeller. Jeg har lige haft trukket træet i sænk ned over mig for at få fat i de bedste mest modne de sødeste. Men jeg er ikke spor munter, trods alt spytteriet, de flyvende sten.

Gad vist om der er nogen der synes det er naturligt at leve, føler sig som en fisk i vandet, her i tilværelsen.«

Også her dukker afsmagen for listekomma op som det mest særlige stiltræk. Og også her er det de mindste ordvalg, der viser kvaliteten. Det »i sænk« løfter ligesom sætningen til det ekstraordinære, men uanset om man læser efter syntaks eller sjælens rystelser er Agterudsejlet en fin, fin bog.

Christina Hesselholdt: Agterudsejlet. Rosinante. 96 sider. 249 kroner. Udkommer i dag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu