Læsetid: 2 min.

Ensporet western-spænding

Kristian Levring kan sit kram i ’The Salvation’, en sammenbidt dansk præriefilm til 80 mio. kr
Med et mærkeligt ekko fra Thomas Vinterbergs Jagten spiller Mads Mikkelsen med stor styrke en sagesløs mand, der af skæbnen sparkes helt ned i skidtet, men stædigt nægter at blive liggende. Her på prærien slår han fra sig, så det kan mærkes

Med et mærkeligt ekko fra Thomas Vinterbergs Jagten spiller Mads Mikkelsen med stor styrke en sagesløs mand, der af skæbnen sparkes helt ned i skidtet, men stædigt nægter at blive liggende. Her på prærien slår han fra sig, så det kan mærkes

Nordisk Film

22. maj 2014

Jovist er det en western, der gennemspiller mange af genrens ritualer. Men i sin fortættede, ligbestrøede historie fremtræder Kristian Levrings allerede meget omtalte og roste Cannes-bidrag også som en blanding af thriller og horrorfilm.

Da helten, den fredelige danske nybygger Jon (Mads Mikkelsen), kort inde i filmen ankommer til den lille lovløse prærieby, er han allerede en jaget mand, først og fremmest af overskurken og psykopaten, oberst Delarue. En skydeglad herre, der har indført et sandt terrorregime.

Herfra tillader filmen sig på ægte thrillervis ikke mange svinkeærinder, men rendyrker ensporet den potente spænding til det sidste – spilletiden er da også (for westerns) ukarakteristisk kort: 91 minutter. Og man bider på og håber det bedste for landsmanden Jon, selv om man jo ved, at han det meste af vejen MÅ overleve disse vanvittige prøvelser, hvor han sættes op mod en overmagt så stor, at selv en Clint Eastwood kunne blive betænkelig.

Når man rives med, hænger det især sammen med instruktøren Kristian Levrings målbevidsthed i hver detalje. Her er en sans for konkret action, som sjældent ses i dansk film, gennemført i en konsekvent storyline uden distraherende alibier eller påklistrede kruseduller.

Det skal jo ske

Ethvert tilløb til humor og spaghetti-agtig legesyge er derfor også bandlyst (bortset fra en kort scene med en uheldig deputy). De medvirkende går gennem alle scener med uforandret mørke miner, ganske upåvirket af en gammel dansk producents velmente råd: »Husk altid det lille smil!«

Dysterheden forgribes allerede af den tiltagende rumlen på lydbåndet, inden vi har set det første billede, og så er det, at en vis forudsigelighed straks sætter ind.

Da den smukke blonde danske Oh Land sætter sig foran to sortsmudskede herrer i diligencen, ved vi, at det meget snart vil gå hende ilde. Og når byens korrupte borgmester råder Jon til at anbringe sin kontante formue i støvlerne, ved vi, at det vil den gamle ræv senere benytte sig af.

Det er dog mindre indvendinger, for allerede de første væbnede opgør omkring den ulyksalige diligence iscenesætter Levring som en dreven western-rotte og med en fremragende udnyttelse af bredlærredet. Prærien i måneskin – også det kan være ren horror. Ligesom de efterfølgende opgør i regn og mudder.

Og detr er en god idé at associere overskurken til oliespekulation. Banditten er i sidste ende blot en nyttig mand for storkapitalen, der er parat til at stryge profitten, efter at præriens sidste skud har lydt.

Med et mærkeligt ekko fra Thomas Vinterbergs Jagten spiller Mads Mikkelsen med stor styrke en sagesløs mand, der af skæbnen sparkes helt ned i skidtet, men stædigt nægter at blive liggende. Her på prærien slår han fra sig, så det kan mærkes, men uden kvindelig hjælp var det ikke gået.

Eva Green leverer en præstation på samme høje intensitetsniveau som mændene i rollen som pigen, der fik tungen skåret ud af indianerne og nu lever i banditternes sold. Statuarisk og dragende.

Men hele den internationale rollebesætning brillerer (bortset fra nogle vel passive statister).

The Salvation er dogmebroderen Kristian Levrings hidtil mest vellykkede film, solidt sammentømret på alle fronter og udsøgt fotograferet af Jens Schlosser.

’The Salvation’. Instruktion: Kristian Levring. Manuskript: Anders Thomas Jensen og Kristian Levring. Dansk-syafrikansk-engelsk (CinemaxX, Empire, Falkonér, Palads)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu