Læsetid: 4 min.

En dans i havregrød

Ambitiøs anlagt og veltimet graphic novel om manden, der med et skud satte Første Verdenskrig i gang. Men desværre kommer Henrik Rehr ikke for alvor i dybden med sin undersøgelse af idealismens patologi
’Gavrilo Princip’ er en historie om diplomatiske intriger, om ungdommelig idealisme og politisk kynisme. Illustration fra bogen

’Gavrilo Princip’ er en historie om diplomatiske intriger, om ungdommelig idealisme og politisk kynisme. Illustration fra bogen

27. juni 2014

Henrik Rehrs historiske tegneserie, Gavrilo Princip – manden, der ændrede et århundrede, udkom godt timet op til 100-års-dagen for mordet på den østrig-ungarske tronfølger Franz Ferdinand og hans hustru, Sophie Chotek, i Sarajevo i 1914.

Det er en ambitiøst anlagt graphic novel, der qua sit emne nok skal finde sit publikum, men som trods sine 236 tæt skraverede og teksttunge sider tilbyder småt med indsigt og endnu mindre underholdningsværdi.

Som titlen antyder, stiller tegneserien skarpt på manden, der tilskrives ansvaret for antændelsen af Første Verdenskrig. Princip iscenesættes som en terrorist, hvis destruktive idealisme blev emblematisk ikke blot for krigen i 1914-18, men for den rullende katastrofe den igangsatte i Europa helt frem til 1990’ernes krige i eks-Jugoslavien.

Rehr boede 200 meter fra tvillingetårnene den 11. september 2001 og oplevede således terrorangrebet på nært hold.

Han skabte det følgende år en tegneserie, Tirsdag, baseret på sine oplevelser den dag. Siden har han ganske forståeligt næret en stærk interesse for terrorisme, og hvad der leder folk til at dræbe for en højere sag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu