Læsetid: 3 min.

Hvad dør man egentlig af?

Maja Elverkildes underlighed og uvirkelighed har en tæt forbindelse til overflodsamfundets virkelighed. Hendes noveller befinder sig godt lige der på grænsen mellem det absurde og realistiske
’Det dør man af’ stiller spørgsmålet: Hvad får vi så tiden til at gå med, inden vi dør? »Vi« er ikke alle mennesker i hele verden, men materielt privilegerede mennesker, som Lilly, der arbejder i en genbrugsbutik og er i gang med at rette op på den skæve fordeling af de materielle goder via en tøjindsamling til ’Børnehjemmet Solstrålen’.

Kåre Viemose

6. juni 2014

Det dør man af er den barske og direkte titel på Maja Elverkildes samling af syv noveller af den formmæssigt klassiske og lidt konservative slags. Det er seks år siden, vi sidst hørte fra forfatteren i bogform: det var, da hun debuterede overbevisende på Borgen med Alt det der er mit – også en samling noveller. Mellem de to novellesamlinger har Elverkilde publiceret noveller i tidsskrifter, en rejseskildring fra Armenien på nettet og tekster på sine to blogs, jeg for nemheds skyld vil kalde tekster, fordi de genremæssigt peger i flere retninger. Én teksttype er forfatteren som ører i det offentlige rum. »Snak« kalder Elverkilde disse og nummererer dem én for én. Her er nummer 82 fra den 5. september, 2013: »Mand: Og så står der: Jeg har fået kræft … Man bliver sgu så ked af det, når man får sådan en besked. Det er okay at man selv får den, men behøver man give den videre?/Ældre kvinde: (noget jeg ikke kan høre)/Mand: Jamen, jeg har arbejdet sammen med ham//(Bus linje 21, torsdag eftermiddag)«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ole eising
ole eising anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu