Læsetid: 6 min.

Ikonet med flere facetter

Den polske veteran-instruktør Andrzej Wajda fortsætter sin kortlægning af polakkernes lidelseshistorie med en underholdende, men også historisk loyal film om den polske arbejderhelt, der blev sit lands præsident
De polske arbejdere kunne ikke kun politisk, men også mentalt følge en leder, der på spørgsmålet om han frygtede en sovjetrussisk invasion af sit land som konsekvens af urolighederne, svarede: ’Jeg frygter kun Gud’

De polske arbejdere kunne ikke kun politisk, men også mentalt følge en leder, der på spørgsmålet om han frygtede en sovjetrussisk invasion af sit land som konsekvens af urolighederne, svarede: ’Jeg frygter kun Gud’

Camera Film

12. juni 2014

Man bør være på vagt overfor det såkaldte dokudrama, der foregiver at referere vores samtidshistorie med udgangspunkt i dens afgørende aktører.

Men ’Walesa – Håbets Mand’ af den polske veteran-instruktør Andrzej Wajda, der har dansk premiere i dag, er den undtagelse, der bekræfter reglen. Som er, at fiktionens krav til storyboard, altså redigering af historien til dramatisk effektivt plot, kvæster kravet til akkuratesse og løber risikoen for udelukkende at afspejle instruktørens mere eller mindre fikse idéer om den skildrede ’virkelighed’.

Et stygt eksempel er den tyske film om Hitlers sidste dage, Der Untergang (2004), der afstedkom en ilter debat om fortællingens empati for SS-generaler og notoriske krigsforbrydere som rationelle, men i grunden sympatiske pjok, der ville det tyske folks bedste, men ikke turde anfægte Der Führer. Eller tænk på JFK, Oliver Stone’s version af Kennedy-mordet, der leverer et stærkt underholdende, men uhyre forenklet svar på en stadig uopklaret forbrydelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu