Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Desillusionerede løjer

’Et knald til’ er en lystig dekonstruktion af de maskuline klicheer, der bærer westerngenren. Det er en ambitiøs kønspolitisk kritik og et stykke autofiktion, hvor ophavskvindens eget sexliv tydeligvis er den animerende kraft. Resultatet er vitalt, men også hysterisk
Kultur
21. juli 2014
’Et knald til’ er en lystig dekonstruktion de maskuline klicheer, der bærer westerngenren. Det er en ambitiøs kønspolitisk kritik og et stykke autofiktion, hvor ophavskvindens eget sexliv tydeligvis er den animerende kraft. Resultatet er vitalt, men også hysterisk

Rikke Villadsen har tegnet nogle korte, visuelt berusende billeddigte om Skægmanden i samarbejde med digteren Jens Blendstrup (i 2009 og 2010), såvel som langspilleren Ind fra havet, der udkom i 2011. Hvor førnævnte var løsslupne og muntre, var graphic novel-debuten, selv om den nok var morsom, anderledes knugende, besværet og hudløs. Det var en skipperskrøne med stærkt freudianske overtoner, der i bund og grund handlede om det mysterium, det er at få et barn. Kunstnerens eget, fornemmer man.

Frustrerende forvandling

Villadsen fortsætter i nærværende denne selvudforskning. Hun iscenesætter en række mandeskikkelser – hårde halse hentet ud af særligt Sergio Leones castingkatalog – og spiller dem op imod hinanden. De taler amerikansk i direkte citater fra diverse westerns og stritter fallisk med deres fingre, revolvere, saddelknapper og, nå ja, fallosser.

Over for dem står to kvinder. Den ene er skøge. Alfahannen i grupperingen penetrerer hende med en flue på tissemanden. Sekvensen – helt klart albummets visuelle clou – er delvist tegnet indefra! Den anden er en yngre dansktalende kvinde, der ville ønske, hun var en ’rigtig’ mand og kunne ridde, kneppe og skyde sig gennem tilværelsen. Undervejs gennemgår hun en forvirret og frustrerende forvandling i den retning, som udvisker grænsen mellem hende og den dominerende cowboy.

Fastlåste tankemønstre

Queer-teoretikeren Judith Butlers idé om kønnet som social performance og den feministiske filmteoretiker Laura Mulveys beskrivelse af det mandlige blik som styrende princip i hollywoodfilmen er begge i spil. Villadsen antyder, at den frihed vores sociale virkelighed tildeler manden, og som udkrystalliseres i westerngenrens – og tegneseriens – stereotyper, er uopnåelig for kvinden. Dette ikke kun på grund af social konstruktion, men også fysiske vilkår. Aktiv performance er ikke tilstrækkelig til at ændre denne virkelighed, en virkelighed, som også begrænser manden, der er fastlåst i de tankemønstre, det blik, Mulvey beskrev.

Det er desillusionerede løjer. Selv det løfte om transcendens, sex tilbyder, er uvægerligt kontrolleret. Skøgen letter i vægtløs ekstase, men fanges som en ballon i cowboyens lasso. Denne sekvens har Villadsen lånt fra Anke Feuchtenberger, den tyske gudmor udi psykologisk symbolisme i tegneserieform, men Villadsen har i det store og hele bevæget sig længere væk fra dette forbillede her end i det forgående album, som på det visuelle plan nærmede sig epigoneri.

Potent grafik

Et knald til er tegnet på samme organiske måde som Ind fra havet, hvor rettelser, udstregninger, klip og klæb står utilsløret frem på papiret og meget fysisk vidner om den kreative proces. Valget af pensel og tuschlavering giver imidlertid billedsiden en anderledes ekspressiv og flydende karakter end i forgængerens diffuse, suggestivt gnidrede blyantstegninger. Potent grafik helt i pagt med stoffet.

Et knald til er mere indædt fokuseret end Ind fra havet. Den er mere helstøbt, men heller ikke så morsom.

Den er fri for forgængerens selvhøjtidelige excesser, men savner også noget af dens sproglige og visuelle humor. Dette skyldes den vrede og frustration, man fornemmer under overfladen – følelser, der skærper fortællingen, men også ind i mellem tangerer det hysteriske.

Det er klart et personligt anliggende, og nogle vil nok mene, at det er for meget af det gode, men det er stilsikkert, generøst og energisk afleveret.

Villadsen har endnu en gang åbnet et vindue til privaten, med udsyn til livet.

Rikke Villadsen, ’Et knald til’, Aben maler. 168 sider, SH. Vejl. pris. kr. 270,00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her