Læsetid: 5 min.

Hovedstrømning eller en storm i et glas vand?

Ny bog af Jon Helt Haarder diskuterer på højt akademisk niveau, hvordan man bør læse den nye biografiske litteratur
Jon Helt Haarders bog er ikke let tilgængelig, men den virker veloplagt og er ganske glimrende skrevet. Pr-

Robin Skjoldborg

9. juli 2014

Min fortrinlige læser ved formentlig i forvejen godt, hvad det vil sige at ’glæfte’. »Du glæftede vist,« skriver vi høfligt, når vi modtager en mail uden et lovet attachment. Det at glemme at vedhæfte korter vi ned til et enkelt, mere håndterbart verbum.

Men ved min formidable læser så, hvad det vil sige at ’knause’ eller ’clause’? Det første er nymodens norsk slang for at tale mere om Knausgård – eller for som denne at huske hver eneste lille ligegyldig detalje fra sin egen barndom. Det andet, at ’clause’, vil sige at fornægte Beckværket og kalde værkforvalteren, den senere Nielsen, for Claus. Definitionen leveres af litteraturforsker Jon Helt Haarder i hans for nylig udsendte Performativ biografisme og virker ved sin indforståethed typisk for hele projektet. Men bogen er egentlig tænkt lige modsat, nemlig som et udadvendt formidlende forsøg på at forstå nyere nordisk litteraturs forvandling til et reality-show.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu