Læsetid: 4 min.

Disciplineringens æstetik

Ny udstilling viser de arkitektoniske rammer om et af de mest storstilede overvågningsprojekter i historien, nemlig den østtyske sikkerhedstjenestes nidkære kontrol med sine borgere
Fotos fra udstillingen ’Stasi – secret rooms’ af Daniel & Geo Fuchs. Nikolaj Kunsthal
22. august 2014

Det tyske kunstnerpar Daniel og Geo Fuchs (f. 1966 & 1969) begyndte for snart 10 år siden arbejdet på deres store fotografiske serie Stasi – secret rooms, som nu kan ses i Nikolaj Kunsthal. Umiddelbart kan serien ligne et dokumentarisk projekt, hvilket det da også et stykke hen ad vejen er. Men det er også mere end dokumentarisme, for kunstnerne iscenesætter i stort omfang deres motiver. Og ikke mindst strenger de sig meget an for at videreformidle affektive dimensioner af det, deres motiver handler om, hvilket i denne serie vil sige den radikale overvågnings fysiske og følelsesmæssige konsekvenser.

Projektet tager afsæt i et af historiens mest systematiske forsøg på statslig kontrol af en hel befolkning, nemlig det tidligere Østtysklands omfattende overvågningsarbejde, sådan som det blev sat i værk af Den Tyske Demokratiske Republiks såkaldte Ministerium für Staatssicherheit. Det var det ministerium, der i folkemunde kom til at hedde Stasi, og dermed også indgår direkte i titlen på Fuchs’ aktuelle værkserie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu