Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Myrdetime med Morild

Jacob Morild er vor tids mest præcise samfundsrevser. Uforskammet og smilende
Jacob Morild forvandler sig med stor overbevisning til alle slags trendsættere. Jo mere forfløjne desto sjovere er hans figurer i one-man-kabareten på Café Liva.

Jacob Morild forvandler sig med stor overbevisning til alle slags trendsættere. Jo mere forfløjne desto sjovere er hans figurer i one-man-kabareten på Café Liva.

Morten Thy

Kultur
19. august 2014

Vi danskere tror ikke overvældende meget på Vorherre. Men vi tror på Jacob Morild. Vi er i hvert fald en del, der valfarter til Café Liva, som om denne firkantede skude var et flydende orakel i Nyhavn.

For hos Jacob Morild findes det overblik over dansk politik, som tydeligvis mangler på Christiansborg. Hos Morild afsløres landets største løgne med brede smil. Og i hans nye kabaret Hvor kom den fra? bliver Dannevang spejlet i den generation, der nu sidder på magten. Det vil sige Jacob Morilds egen generation. Dem, der er født i 1960’erne. Helt almindelige danskere med teenagebørn og midtvejskriser. Men også fremadstormende politikere med nødløgne og indrømmelser.

Lir på nettet

For Jacob Morild kender tydeligvis sig selv bedre end de fleste. I Hvor kom den fra? viser han i hvert fald sin umiskendelige og aldeles ublu trang til at delagtiggøre verden i hver eneste lille, perfide detalje om sin egen utilstrækkelighed. Alt det flove, han får øje på i spejlet, skynder han at fortælle os om. I uhyrlige detaljer, der ville være tåkrummende pinlige, hvis ikke det var, fordi han er så forrygende kvik i sine flabede replikker.

Pointen er, at de fleste af os kan identificere os med hans utilstrækkelighed. Eller også kan vi i hvert fald spejle vores politikere i billedet af antihelten. Og så er det, at latteren brager i skuden.

Men Jacob Morild er en rigtig mand. Han taler i hvert fald overvældende meget om sex. Egentlig taler han mest om den sex, der er for lidt af. Det er vist noget med, at konen er for træt. Nærheden i parforholdet er blevet erstattet af noget lir på nettet – og forestillingerne om potensen matcher tydeligvis heller ikke virkelighedens vågeblus. Så latteren bølger.

Guitar og skolereform

Jacob Morild skåner ingen. Allermindst sig selv. Derfor accepterer man hans satire så ubetinget. Uanset om han spiller en skoleleder, der har mistet grebet om skolereformen, eller om han simultanspiller både interviewer og spindoktorer i en hån over kommunikationsbranchens varme luft.

Morild står bare på den nøgne scene op ad sin barstol, mens han suger sin ikkeeksisterende mave ind. Så stryger han hånden over sine høje tindinger, fokuserer blikket på en sagesløs tilskuer – og så skyder han med skarpt. I højeste gear iført løstsiddende jakkesæt med overskud.

Af og til griber han guitaren – i barske sange, der lader til at have rod i protestbevægelserne fra 1970’erne. Men de beske ord myldrer uden tøven, mens han forsøger at stemme guitaren. For denne mand kan syngesnakke, så satiren bliver ved med at ætse, uanset hvor meget melodien ellers prøver at formilde emnet.

Morild er imod

Samtidig kan Morild pludselig blive så folkelig som nogen. »Jeg er imod. Jeg går ikke ind for noget overhovedet,« som han siger, når han breder samfundsprotesten ud til sit grundlæggende mantra. Enkelt og kompromisløst.

Hans hang til rim har også ofte en imponerende overrumplingskraft. Hvem havde for eksempel lige set, at det gammeldags, erotiske ord ’hyrdetime’ lynhurtigt kunne komme til at rime på ’myrdetime’?

Hverken Helle Thorning-Schmidt eller Kristian Thulesen Dahl eller Søren Pape Poulsen slipper uskadt fra en verbal hyrdetime med Morild. Og en performer som Morild mister ikke humøret, bare fordi han skal udføre et par politikermord en hverdagsaften.

Til denne one-man-kabaret har han oven i købet castet en pingvin til at udføre det grove. Og for nu at citere Jacob Morilds egen undren:

»Hvor kom den fra?«

 

 

’Hvor kom den fra?’ Tekster, iscenesættelse og performance: Jacob Morild. Musik: Jan Rørdam, Thomas Pakula, og Morten Wedendal. Video: Michael Thy. Café Liva i Nyhavn til 30. august og turné.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her