Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Visionær systemkritik ind fra højre

Erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen har skrevet en opløftende debatbog, som har karakter af et idékatalog for en ny tids socialdemokratisme
Styrken ved Klaus Riskærs udogmatiske blik på opbruddet i verdensøkonomien er, at han ikke glider over i den sædvanlige anti-kapitalistiske position, men i stedet udnytter den kritiske og talknusende sans, som investorer og pengemænd er kendt for, direkte på de stadig mere åbenlyse fejl, der er indbygget i det kapitalistiske system.

Jakob Dall

Kultur
17. september 2014

Enhver idiot kan forstå, hvorfor østblokken brød sammen. Tilsyneladende kræver det større begavelse at forstå, hvorfor den vestlige finanskapitalisme er kortsluttet totalt efter gældskrakket i 2008 og i dag udfordres fundamentalt af nye strømninger i den digitale netværksøkonomi.

Heldigvis har finansmanden og iværksætteren Klaus Riskær Pedersen kastet sig ud i et pædagogisk og intelligent forsøg på at forklare, hvorfor de frie markedskræfter ikke længere kan bære sig selv.

Som en omvendt synder er det i sig selv opsigtsvækkende, at en mand, som tilbage i 1980’erne blev identificeret med hurtige penge og grådigheden selv, i dag er kommet på andre tanker. Hans nye bog, Socialkapitalisme, er dog langt mere end blot et trivielt opgør med en omdiskuteret fortid: Klaus Riskær Pedersen præsenterer et originalt grundlag for en ideologisk tredje vej mellem markedskræfter og planøkonomi, som bør kunne tjene som inspiration til de hensygnende socialdemokratier i Europa.

Afsættet i bogen er, at samfundsøkonomien er ’ude af sync’: Markedsøkonomien har ikke evnet at kunne løfte alle små både i vælgerhavet, uligheden stiger, og værditilvæksten fordeles uhensigtsmæssigt på globalt plan – på samme måde som når billede og lyd ikke passer synkront sammen i en film.

Hesten foran vognen

Styrken ved Klaus Riskærs udogmatiske blik på opbruddet i verdensøkonomien er, at han ikke glider over i den sædvanlige anti-kapitalistiske position, men i stedet udnytter den kritiske og talknusende sans, som investorer og pengemænd er kendt for, direkte på de stadig mere åbenlyse fejl, der er indbygget i det kapitalistiske system. Al den usentimentale kynisme, som aktieanalytikere bruger, når de splitter regnskaber fra hinanden, bringer Klaus Riskær i anvendelse på en skævvredet udvikling, hvor gevinsterne ved øget velstand ikke længere forplanter sig i øget velfærd for menigmand.

Han konstaterer fra begyndelsen, at den vestlige finanskapitalisme kun klarede sig gennem sammenbruddet i 2008, fordi skatteborgerne gik ind og gældssanerede den konkurstruede papirpengebranche. Dermed annullerer han straks den påstand, som frimarkedsfortalere ellers normalt skubber foran sig, nemlig at markedskræfterne trives bedst uden politisk indblanding.

I stedet slår Klaus Riskær til lyd for en såkaldt ’socialkapitalisme’, hvor tidens dyre og dumme markedsfejl afbødes under hensyntagen til almenvældets interesser, f.eks. at stille patentmedicin til rådighed for de millioner af mennesker, som alligevel ikke har råd til at betale. Det kan lyde fromt højtideligt, men handler i bund og grund om igen at spænde hesten foran vognen, så markedskræfternes destruktive kreativitet atter bringes til at skabe størst mulig livskvalitet for hele befolkningen, og ikke kun det fåtal, som enten kan tørre regningen for deres udskejelser af på andre eller tilfældigvis råder over råstofressourcer.

Bogens mest interessante passager handler om den nye, digitale netværksøkonomi, hvor de gamle markedskræfter under alle omstændigheder er sat ud af spil. Klaus Riskær Pedersen nærer et beundringsværdigt håb om et demokratisk frigørelsespotentiale i open source-løsninger, hvor ydelser udveksles uden pengetransaktioner.

Socialdemokratisme 2.0

Blandingen af visionær begejstring og tiltro til fornyet samfundsengagement skriver debatbogen ind i en tradition, der trækker spor tilbage til Oprør fra midten, som i 1978 blev skrevet af forskeren Niels I. Meyer, politikeren Kristen Helveg Petersen og forfatteren Villy Sørensen, og videre til f.eks. Funky BusinessTalent Makes Capital Dance fra 2000, hvor de to svenskere Kjell Nordström og Jonas Ridderstråle skabte håb om en ny social vidensøkonomi, lige akkurat før dotdom-crashet fik alt til at gå i sort.

Det er befriende at læse en hårdt sleben kritik af kapitalismen, som ikke blot er baseret på akademiske abstraktioner, men er funderet i konkret kendskab til pengeverdenen, og som samtidig udviser mod til at stille opbyggelige alternativer.

Venstrefløjen har i årevis manglet kloge hoveder, som rent faktisk er i stand til at bedrive moderne kapitalkritik, og at dét nu kommer fra en erhvervsmand, som tidligere har siddet i Europa-Parlamentet for Venstre, gør kun tankerne endnu mere tiltrængte.

Socialkapitalisme bør blive pligtlæsning for alle unge socialdemokrater, som er kørt sur i det lidenskabsløse ikke-valg mellem enten en defaitistisk ’nødvendighedens nedskæringspolitik’ eller den systembevarende, offentlige forbrugsspiral. Klaus Riskær Pedersen tilbyder noget så sjældent, uventet og derfor opsigtsvækkende som en skitse til et partiprogram for Socialdemokraterne i det 21. århundrede.

Klaus Riskær Pedersen: ’Socialkapitalisme’, Tiderne Skifter, 142 sider, 199 kr., udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Klaus Riskær Pedersen.

Mød til tiden!

Det når at blive sommer, eller næste sommer, nå ja i disse klimaforandringers tider, bliver det af og til lidt vanskeligt, at kende forskel, men det jeg vil sige er, du kommer for sent, der er ikke brug for business as usual, med et twist, der er brug for, business as unusual for alene, at holde sammen verden.

Det er helt lovligt, at lade mennesker dø af mangel på medicin, fordi man ikke må, kopier den billigt, det er derimod ulovligt at holde dem i live ved, at bryde patentet.

Men de problemer er vand i forhold, til de klimaproblemer vi har, der er i stadigt stigende omdrejninger pga. finanskapitalisme investeringer i gas, olie og kul og politikkere der ikke arbejder for befolkningerne.

Det er der ikke, almindeligt medicin der ordner det, der er kun ben hård regulering, om vi kalder resultatet, af omstruktureringen kapitalisme, det er sagen fuldstændig ligegyldigt.

Mohamed Ibrahim, Lars Peter Simonsen, Romed Bucher, Bjarne Bisgaard Jensen, Preben Haagensen, Karsten Aaen og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar
John Christensen

Okay man skal nok læse bogen for at forstå hvordan bidraget kan være en håndsrækning til venstrefløjen.
Liberale kræfter der prøver at iklæde sig lånte fjer, ser vi nærmest altid når et valg nærmer sig.
Så får de liberale altid travlt med at fortælle hvad socialdemokratismen går ud på i en kontekst af -den nødvendige politik.

Smash right and turn left!

God dag der ude

"Han konstaterer fra begyndelsen, at den vestlige finanskapitalisme kun klarede sig gennem sammenbruddet i 2008, fordi skatteborgerne gik ind og gældssanerede den konkurstruede papirpengebranche. Dermed annullerer han straks den påstand, som frimarkedsfortalere ellers normalt skubber foran sig, nemlig at markedskræfterne trives bedst uden politisk indblanding."

Det forstår jeg ikke.
Uden indblanding havde banditterne fået det, de fortjente - altså hvis markedskræfterne var frie havde deltagernes trivsel lidt et knæk. Det turde politikerne ikke være vidne til. Det ville nemlig ha` afsløret, at de ikke har passet deres job ved at undlade regulering overfor samfundsskadelig økonomisk aktivitet.
Og der sker stadig intet i den retning.

Per Hansen, Mette Hansen, Romed Bucher, Bjarne Bisgaard Jensen og Bjarne Riisgaard anbefalede denne kommentar

Lad mig indledningsvis gøre opmærksom på, at der er ikke noget, der hedder "almenvældet". Det, der hentydes til, er "almenvellet", altså det, at almenheden har det vel. Om igen.

At vi nu skal vejledes af en tidligere straffet person, er grotesk. Der er ingen grund til at antage, at KRPs hjerne skulle være anderledes end mange kriminelles hjerner, og der skrives masser af bøger med relevans for nærværende emne af bedre mennesker end KRP. At han så forsøger sig lidt med progressive synspunkter er snedigt regnet ud af ham. Selve det, at han kan sætte et flueben ud for at blive omtalt i Information, er et rent udslag af strategisk snedighed. Han bearbejder offentligheden i det små, og ansættelse i Radio 247 har han jo også opnået. Han arbejder henimod et mål. Og han har berømte forbilleder. Anders Fogh Rasmussen begik jo regulære ulovligheder, dengang han var skatteminister, og han er aldrig blevet straffet for det, kun måtte han gå som minister. Tager man fejl, hvis KRP går rundt med en statsminister i maven? Det lykkedes jo for en anløben person som RIchard Nixon. Idioterne ved jo, at bare man bliver ved længe nok, så tænker folk, at nu må det være hans tur. Det gælder om at vænne folk til ens tilstedeværelse. Nej KRP drømmer om et comeback.

Lars Peter Simonsen, Romed Bucher, Bjarne Riisgaard, Grethe Preisler og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Fredag 19.9. kommer Riskær i Forfra med Jeppesen på 24syv kl 10-12, podcast http://www.radio24syv.dk/programmer/forfra-med-jeppesen/

Flemming Scheel Andersen

Glimrende hvis Riskær kan komme med inspiration til den venstrefløj der ligger og kvabber efter luft som fisk i iltfattigt vand.
Mandens tidligere indspark i debatten har været værdifulde, tak for det.
Og det er brugbart bestemmer ikke bare afsenderen, men også modtageren

Finn Olav Hansen

Riskær bidrager næppe med noget brugbart . Han lever , som alle andre, i 2 verdener: I vækstsamfundet med alt hvad det indebærer af overforbrug og forurening og i en drømmeverden , hvor der stadig er hensyn til naturen og mennesket . Små justeringer til vækstsamfundet som Riskær foreslår er som en dråbe i havet : Klodens kassekredit er forlængst overtrukket. Eneste vej ud af vækstsamfundets ødelæggelser er et paradigme skifte inden vi drukner i skybrud og ikke kan trække ren luft ind længere. Find andre " visionære kritikere" til artikler i Information. Jeg kan komme i tanke om de første 10 hvis avisen er interesseret.

Lars Peter Simonsen, Lars B. Jensen, Torben Nielsen og Romed Bucher anbefalede denne kommentar

Hvis Riskjær bidrager med ny forståelse, kommer det ikke frem i ovenstående. Det er vel heller ikke noget nyt, at socialdemokratiets partiprogram bliver skrevet af Venstrefolk.

Ifølge Mogens Trier Larsen er bogens største fortjeneste altså, at den ikke er antikapitalistisk, for det skorter ikke på bøger fra tidligere eller nuværende insidere med deres beundringsværdige kynisme og talknusende kritiske sans - som antikapitalisterne åbenbart mangler.

Lars Peter Simonsen, Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Romed Bucher, Bjarne Riisgaard og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Vel talt, Jens Clausen

Rebranding er den mindst ringes nye sort ;-)

Lars Peter Simonsen, Torben Nielsen og Peter Taitto anbefalede denne kommentar

Riskær eller ej. Med den gode anmeldelse er det da en bog, jeg bestemt gerne vil læse.

erhvervsmand, som tidligere har siddet i Europa-Parlamentet for Venstre ???

Manden er en gentagne gange dømt international bedrager, med domme for i alt over 12 års ubetinget fængsel! Det får man ikke for banaliteter, især når det drejer sig om økonomisk kriminalitet hvor strafferammerne generelt er lave. (i fht. stof-relateret kriminalitet fx.)

Hvor medierne ikke ville røre kriminelle dømt for visse andre forbrydelser med en ildtang, så betragter man åbenbart stadig økonomiske kriminalitet som kavalersdelikt i medieverden. Riskærs største forbrydelse er åbenbart at han lod sig fange. Det er den slags holdning som jeg i 90'erne har oplevet blandt Londons stokbrokere, og også britiske politikere.

Det er underligt, når man i dag ved hvor altødelæggende økonomisk kriminalitet kan være. Man taler over finanskrisens omkostninger for os, men næsten aldrig over hvor mange attertusinde menneskeliv og lidelser Finanskrisens kriminelle arkitekter må have på samvittigheden ( - hvis de havde en).

Når størstedelen af Riskærs tilsyneladende geniale indsigter som artiklen nærmest tilskriver ham ophævsrettighederne for, i virkeligheden længe har været triviel almenviden som hverken kræver akademisk uddannelse eller finansteknisk kundskab, så kan jeg kun undre mig over, hvad artiklens hensigt egentlig er - lige udover at lave gratis reklame for Riskærs bog.

Derfor kan det alligevel godt være at han har skrevet en god bog, jeg undrer mig bare det røgslør der kastes over personen.

Ivan Breinholt Leth, Lars Peter Simonsen, Lars B. Jensen, Torben Nielsen, Claus Jensen og Arne Nielsen anbefalede denne kommentar

Manden har bedste forudsætninger for at fortælle, hvordan man skal forhindre samfundsskadelige finansspekulationer. Sæt ræven til at forhindre, de andre ræve i at snuppe gæssene.

Lars Peter Simonsen, Jesper Frandsen, Brian Jensen og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Djævelsk godt foto af Jacob Dall.

Jesper Frandsen, ellen nielsen og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Her er så et bud fra et par socialdemokrater - totalitært, forkert fokuseret og uden forståelse for den måde, civilsamfundet fungerer på. http://politiken.dk/debat/ECE2401219/stop-med-at-give-vaelgerne-luftkast... Men uendeligt selvforherligende.

Flemming Scheel Andersen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Uddybende: Kollerups indlæg er den rene og skære populisme - men sikkert det mest effektive forsøg på at vinde stemmer tilbage fra DF.

Jeg kunne aldrig finde på at stemme på V, men derfor kan KRP da godt have nogle pointer. Jeg kunne sådan set godt tænke mig at have bogen på mit natbord (sammen med Piketty). Hvorfor være bange for at lære noget ud over rygmarvsprogrammeringen?

Der er ingen tvivl om at KRP er intelligent og kan gennemskue ting, som andre ikke kan. Han er provo, ukuelig og lidt fandenivoldsk - hvilket jeg påskønner. Oprettelsen af cybercity og andre ting, viser at han kan se lidt fremad.

At han så er "lidt for smart" engang imellem, især med andres penge etc. gør at han selvfølgelig ikke skal have ansvar for sådanne...

Lars Peter Simonsen, Jesper Frandsen og Michael Reves anbefalede denne kommentar
Jesper Frandsen

Umiddelbart lyder det som om Klaus Riskær Pedersen har genopfundet Keynesianismen. Man kommer uvilkårligt i tanker om Marx's afsløring af markedskræfternes iboende selvdestruktion.
Mine fordomme om KRP er nok vanskelige at komme af med på en studs - men måske man simpelthen skulle læse værket ;0)

Hr. Filo, jeg må høfligst anmode dig om at stramme din analyse en smule. Du påstår at økonomisk kriminalitet generelt har lave straffe-rammer. Det er jo noget sludder. Vi har i Danmark stadig en højere strafferamme for økonomisk involveret kriminalitet, med baggrund i gammel lov om at vi i Danmark vælgter hensynet til værdier (økonomiske) større end mennesker.
Det lyder lidt som om du har et horn i siden på forfatteren, hvilket du har personlig ret til, men så er det jo dig som maskerer dine hensigter med falske argumenter. Ton rent flag. Jeg synes for eksempel at de virkelige forbrydere i forhindelse med krisen 2008 i DK, var at finde i direktionslokalet i 150 banker i DK, specielt Danske Bank, Nordea og Jyske.
Dernæst havde man en politisk støtte i tåberne Anders Fogh, med sin logrende finansminister, og sin erhversminister hr. Blank fra C - åhhh gud nogle tåber når man lytter på deres udtalelser fra dengang, ja selv i dag - pu ha.
Jeg synes det lyder spændende med en bog med sådant et friskt pust, uanset hvad du synes om forfatteren, f.eks. kan jeg nævne at Anders Fogh jo er en bedrager som slap for straf for sin økonomiske kriminalitet i sin første minister tid. Vi andre havde røget bag tremmer i meget lang tid. Han endte som statsminister - og sådan er der jo så meget.

Lars Peter Simonsen, Lars B. Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

KRP var i Deadline i går. Han gjorde meget energisk rede for sine ideer og sin bog , hvilket jeg ikke vil/kan kommentere.
Men Nynne konkluderede, at KRP startede som socialist, blev liberal og venstremand og er nu socialkapitalist.
Stor respekt for, at manden drager nytte af sine erfaringer. Der har jo været tid til at tænke over tingene og resultatet er tilsyneladende nyttigt og vil blive vurderet med lup af folk med forstand på de dele.
Citat : " Klaus Riskær Pedersen præsenterer et originalt grundlag for en ideologisk tredje vej mellem markedskræfter og planøkonomi, som bør kunne tjene som inspiration til de hensygnende socialdemokratier i Europa."

Udtrykket "Den tredje vej" er brugt af flere, bl.a Retsforbundet, som anvender sloganet "det bedste fra socialisme og det bedste fra liberalisme", og som er en bred politisk, ideologisk holdning og ikke kun økonomisk, som Riskærs.
Bemærk, at Riskær fik nævnt klimaet, som en del af sin kritik.
Der bør lyttes, når nogen kommer med konstruktive kompromiser.

Market Basket-sagen må siges at være en god case i dette spørgsmål. I morgen afholdes der en konference i Boston, og den kan følges live over nettet: https://www.eventbrite.com/e/lessons-from-market-basket-an-mit-boston-re...