Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Forrygende roman om slavedrengs frihedsjagt

Historien om en ung outsiders søgen efter frihed og identitet får vinger i James McBrides roman, ’Skaberfuglen’
Kultur
24. oktober 2014

De sorte var det største problem. Spørgsmålet om, hvorvidt slaveriet skulle forbydes, havde længe rumsteret i USA, men da Abraham Lincoln i 1860 blev valgt som præsident på et program, der bland andet var kritisk over for dette, blussede konflikten som bekendt for alvor op. Kort efter brød Sydstaterne med Nordstaterne og dannede deres egen Konføderation, hvilket antændte Den Amerikanske Borgerkrig.

Men det var nu ikke det eneste problem med de sorte. Et andet var, at mange af dem var bange for friheden og ikke ville deltage aktivt i frihedskampen af flere forståelige årsager. Det erfarede den hvide slaverimodstander John Brown, der i al sin fandenivoldske pragt nu genoplives i James McBrides forrygende, tankevækkende og vittige National Book Award-vinder Skaberfuglen.

Romanen udspiller sig i årene inden Borgerkrigen, og historien fortælles af den sorte Henry Shackleford, der som tiårig må flygte med John Brown – som fejlagtigt tror, at Henry er en pige. Det vælger Henry, der får øgenavnet Lille Løg, modvilligt at acceptere, for som han siger, så er sandheden »at alle negere i slavetiden havde nemt ved at lyve, for ingen mand eller kvinde i trældom har nogensinde vundet noget ved at røbe deres sande tanker for deres boss«.

I selskab med John Brown, der med Vorherre ved sin side og skarpladte pistoler i bæltet buldrer gennem skræmte byer og smukke landskaber, udvikler Lille Løgs rejse sig således ikke blot til en færd mod friheden for ham selv og hans racefæller, men også som en søgen efter egen identitet.

Der er flere forhindringer undervejs, og en af de mest underholdende af disse – og i flere amerikanske historikeres øjne mest kontroversielle i romanen – finder sted, da Brown og Lille Løg møder den sorte forfatter og borgerrettighedsforkæmper Frederick Douglass. På sit kontor beder Douglass den 12-årige pige, han ser for sig, sætte sig ved siden af sig i en trang sofa, så vil han berette »om vores folks lidelser«.

Men det er naturligvis en helt anden lektion, den hyldede borgerrettighedsforkæmper i virkeligheden vil give Lille Løg …

Stemmen er styrken

Også Frederick Douglass ender med at tvivle på John Browns mission, og netop støtten fra de sorte er som antydet et af Browns største problemer. Han tror, at opbakningen vil være en formsag, men i stedet erfares det, at folk flygter fra den excentriske rebel, fordi han giver dem problemer.

Også Lille Løg pønser på, hvordan han skal slippe bort og finde sig selv, men hen mod slutningen – i forbindelse med opgøret ved Harpers Ferry i West Virginia, hvor Brown ville erobre nationens største våbenarsenal, men endte med at blive fanget og siden hængt – konkluderer han om både sin egen og sit lands komplicerede identitet:

»Man kan spille en rolle i livet, men man kan ikke blive den rolle. Man spiller bare. Man er ikke rigtig. Jeg var neger først og fremmest, og negere spiller osse en rolle: De skjuler sig. De smiler. De lader som om det er fint nok og være slave, indtil de bli’r fri, og hvad så? Fri til at gøre hvad? Til og være lissom den hvide mand? Er han da så rigtig?«

Med Skaberfuglen har James McBride begået en formodentlig kommende amerikansk klassiker, der i hele sit væsen læner sig op ad flere af nationens andre markante titler om unge outsidere, der ikke rigtig ved, om de vil være insidere, men til gengæld ikke tøver med at sætte ord på deres oplevelser og overvejelser. Som disse – Huckleberry Finn (1884), Forbandede Ungdom (1951), En ung amerikaners eventyr (1955) for nu at nøjes med at nævne tre – er netop sproget (mesterligt oversat af Mich Vraa) også Skaberfuglens store drivkraft, og det i en grad, så Lille Løg indimellem selv lader sig rive med af sin stemme. Akkurat som vi andre gør.

Skaberfuglen
James McBride
Oversat af Mich Vraa
Forlaget Ordenes By
448 sider
349,95 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her