Læsetid: 3 min.

I hovedet på en tyskvenlig svensker

Jan Guillous nye roman om svensk overklasse under Anden Verdenskrig handler om en mand, der tror, det han ønsker at tro
31. oktober 2014

Mens danskerne diskuterer Ole Bornedals version af krigen i 1864, tager den svenske forfatter Jan Guillou sine læsere med tilbage til Anden Verdenskrig. Ikke at ville se er fjerde bind af en romankrønike, der foregår i 1900-tallet og omhandler de store spørgsmål i tiden som kolonialisme, politik, kærlighed og krige. Omdrejningspunktet er en overklassefamilie, hvis mandlige overhoveder er et brødrepar, Lauritz og Oscar Lauritzen, der ganske vist er af jævn, norsk fiskerfamilie, men nu bosiddende i Stockholm og rige. Begge er ingeniører, entreprenører og ejendomsspekulanter. Lauritz har overopsynet med et stort brobyggeri, mens Oscar tager sig af finanserne.

Lauritz er hovedpersonen, der under hele krigen håber og tror, at Tyskland vil vinde krigen. Ikke kun fordi familiens formue for en stor del er anbragt i ejendomsbesiddelser i Berlin og Dresden, men også fordi han siden sin studietid dernede er en oprigtig elsker af tysk kultur, ja, alt tysk, og altid har været det. Begge brødre har giftet sig ind i den tyske adel, men konerne deler slet ikke deres håb om Det Tredje Riges sejr.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu