Læsetid: 4 min.

Penisringens mysterium

Islandske Eiríkur Örn Norðdahl kandiderede til Nordisk Råds Litteraturpris med et vidunderligt skrummel af en roman
31. oktober 2014

Ved et af den slags tilfælde, som ville have virket for påfaldende, hvis en romanforfatter havde fundet på det, sad jeg og arbejdede på en sprogundersøgelse for en stor medievirksomhed, da Eiríkur Örn Nordahls roman med et brag landede først i entréen, så i mit hoved.

Det påfaldende består for det første i, at noget lignende gør en af romanens hovedpersoner, altså sidder med en sprogundersøgelse for en større medievirksomhed. Hans opgave er at »rense« det islandske sprog, dvs. føre det tilbage til en form for renskuret oprindelighed. Det er ikke det, jeg er blevet bedt om. En del af min undersøgelse handler om at finde eksempler på, hvordan sproget imod hensigten sætter et skel mellem ’os’ og ’de andre’ eller lægger en bestemt valør ned over virkeligheden. Et eksempel kunne være ordet »flygtningestrøm« (hvor mange flygtninge går der til en strøm?). Et andet kunne være »indvandrerspørgsmålet« (hvornår i historien har man brugt en lignende ordsammensætning?).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu